Külföldi hírek - Mózes László

2009. február 27., péntek, Közélet
Háborús bűnösök Hágában

Felmentette az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéke Milan Milutinovic egykori szerb elnököt a Koszovóban a múlt évtized végén elkövetett háborús bűnök vádja alól tegnap. A többi vádlott közül Nikola Sainovic volt kormányfőhelyettest 22 év, Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnököt 15 év, Nebojsa Pavkovic katonai tábornokot 22 év, Vladimir Lazarevic tábornokot 15 év, Steren Lukic rendőrtábornokot pedig 22 év börtönbüntetésre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék.

Mindannyiukat a koszovói albánok 1999-es üldözéséért tették felelőssé egy közös megfélemlítési és erőszakkampány irányítóiként. Ez volt az első érdemi ítélet a Koszovóban a múlt évtized második felében elkövetett bűnök ügyében. A törvényszéki ügyészek szerint ezekért a fő felelősség Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfőt terhelte ― ő azonban három évvel ezelőtt elhunyt hágai börtönében, még mielőtt igazságot szolgáltathattak volna ellene.

Új kormányfő Lettországban

Valdis Dombrovskis volt pénzügyminiszter kapott kormányalakítási megbízatást tegnap Lettországban a balti állam elnökétől. A 37 éves volt európai parlamenti képviselőt azután jelölte miniszterelnöknek Valdis Zatlers államfő, hogy a múlt héten lemondott az Ivars Godmanis vezette jobbközép lett kormány, miután ― többek között a gazdasági válság miatt ― sokat veszített népszerűségéből. Lettország egyike a pénzügyi és világgazdasági válságtól leginkább sújtott országoknak Európában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2009-02-27: Belföld - x:

Belföldi hírek - Ferencz Csaba

Biztos a decentralizáció
Emil Boc kormányfő tegnap Suceaván kijelentette, a jelenlegi kormánykoalíciónak van esélye arra, hogy véghezvigye az ország korszerűsítését, ebben a mandátumban a decentralizáció biztosan megvalósul. ,,Ez a széles körű parlamenti támogatást élvező koalíció nehezen tudja majd létét igazolni, ha nem teszi azt, ami Románia számára szükséges. Ha ez a kormány nem viszi véghez a decentralizációt, nehezen képzelek el egy másik többséget, amely megtenné" — mondta a kormányfő a Suceava, Neamţ és Botoşani megye közigazgatási hatóságaival folytatott megbeszélésen.
2009-02-27: Közélet - x:

Nagy István a baróti MPP elnöke - Hecser László

,,Az erdélyi jobboldal számára sokáig etalont, igazi bástyát jelentett Barót és Erdővidék, hiszen innen indult az önrendelkezés megvalósítását sürgető belső népszavazás, s az arányt tekintve itt kapta a legtöbb szavazatot Tőkés püspök úr is. Mára mindez a múlt, az elvégzett munka romokban hever, de újra lehet építeni" — fejtette ki az MPP baróti szervezetének tisztújító közgyűlésén Gazda Zoltán sepsiszentgyörgyi elnök.