Hírsaláta

2009. február 28., szombat, Belföld

TAKARÉKOSSÁG ÉS KÁREDVÁLTÁS. Változatlan össztűz zúdul a kormányfőre, mert elsősorban kolozsvári emberekkel töltötte fel csapatát. A bukarestiek hatvan személyről beszélnek, a legnagyobb indulatot unokahúgának és egykori pártsofőrjének, Marius Buzeának tanácsadóként való alkalmazása váltotta ki. A Bukarest—Kolozsvár ellentétet növeli, hogy a vidékről érkezőknek havi négy repülőutat és lakást fizet a kormány, miközben takarékossági okokból 137 embert bocsátottak el a kancelláriától. (Gândul)

NYALNI TUDNI KELL. Theodor Paleologu művelődési miniszter eddig nem sok vizet zavart, egykedvűen tudomásul vette, hogy ez a kormány sem áldoz a kultúrára, s mélyen belesüppedt székébe. Minap ellenben, amikor a jobboldali doktrínákról cseréltek eszmét, azt mondta: Băsescu mint áldás esett a Demokrata-Liberális Pártra, és segítette hatalomra. Nagy kihívás számunkra — mondta továbbá Paleologu, hogy felnőjünk e ránk zuhanó szerencséhez, mert gyakori a hasonló helyzet, mikor van egy Băsescud, aki felemeli a népét, s karizmájával hatalomra segíti pártját. (Realitatea)

LEVÉDTÉK CEAUŞESCUT. A Ceauşescu bejegyzett márkanév a román találmányi és védjegyhivatalban — közölte a Realitatea TV egyik esti beszélgetős műsorában Mircea Oprean, a diktátor lányának, Zoe Ceauşescunak a férje. Maga Oprean védette le a nevet, hogy ne használhassák fel kereskedelmi célokra. A Ceauşescu márkanév tulajdonosa Oprean és a diktátor nagyobbik fia, Valentin Ceauşescu.

LOPOTT STRADIVARI. Konstancán Stradivarinak tartott lopott hegedűre talált a román rendőrség. A hegedűn a Stradivarius név és az 1721-es évszám látható bevésve. Akiknél a hegedűt találták, azt vallották, hogy nem az övék. Ügyészségi vizsgálat indul ellenük, és vizsgálat deríti ki azt is, honnan származik a hangszer. (Népszava)

NINCS MÁR MAGYAR PREFEKTUS. Újabb tíz prefektust váltott le a Boc-kormány, többek közt az utolsó, még tisztségben levő magyar kormánybiztost, a máramarosi Böndi Gyöngyikét is. Az Argeş, Bákó, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Ilfov, Máramaros, Prahova, Szilágy, Szeben és Vâlcea megyei intézményvezetőket kormányzati felügyelői tisztségbe helyezték át — nyilatkozták kormányzati források. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2009-02-28: Közélet - x:

Büntethetik az országot

Naponta akár 200 000 eurót is ki kell fizetnie Romániának bírság fejében, mivel nem teljesítette a környezetbarát szeméttárolók létesítésére felszólító uniós utasítást, és a környezetszennyező szeméttelepeinek zömét még mindig nem zárta be. Idén nyáron jár le az utolsó, többször is meghosszabbított határidő, amelyet Románia kapott az EU-tól a hulladékprobléma rendezésére.
2009-02-28: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Kezdődik a decentralizáció
Felgyorsítja a kormány a decentralizációt, a minisztereknek a jövő heti kormányülésen kell bemutatniuk az ehhez szükséges jogszabálytervezetek elfogadásának naptárát — jelentette be Emil Boc kormányfő, aki tegnap délután Traian Băsescu államelnökkel tárgyalt egyebek mellett erről a kérdésről is. Boc szerint az igazságszolgáltatás decentralizációját elkezdték, és hamarosan folytatják az oktatás, az egészségügy, a helyi közigazgatás — elsősorban a rendőrség — központosításának felszámolását. Elkészül a költségvetési alkalmazottak bérezési törvénye is — ígérte a miniszterelnök, aki szerint ez lenne hivatott rendet teremteni a közalkalmazottak bérezése területén.