Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. február 28., szombat, Belföld
Kezdődik a decentralizáció

Felgyorsítja a kormány a decentralizációt, a minisztereknek a jövő heti kormányülésen kell bemutatniuk az ehhez szükséges jogszabálytervezetek elfogadásának naptárát — jelentette be Emil Boc kormányfő, aki tegnap délután Traian Băsescu államelnökkel tárgyalt egyebek mellett erről a kérdésről is. Boc szerint az igazságszolgáltatás decentralizációját elkezdték, és hamarosan folytatják az oktatás, az egészségügy, a helyi közigazgatás — elsősorban a rendőrség — központosításának felszámolását. Elkészül a költségvetési alkalmazottak bérezési törvénye is — ígérte a miniszterelnök, aki szerint ez lenne hivatott rendet teremteni a közalkalmazottak bérezése területén.

Államfőjelölt kerestetik

A Szociáldemokrata Pártnak jelenleg nincs megfelelő államfőjelöltje — jelentette ki Adrian Năstase, aki 2004-ben indult, és Traian Băsescuval szemben alulmaradt az elnökválasztáson. Nincs egy olyan ember, aki megakadályozhatná, hogy Traian Băsescu újabb elnöki mandátumot szerezzen — nyilatkozta Năstase. A politikus szerint, mivel a szociáldemokraták és a demokrata-liberálisok együtt kormányozzák az országot, az SZDP-nek nagyon nehéz lesz ellenjelöltet találnia. Năstase szerint a közelgő SZDP-kongresszuson meg kell vitatni, hogy a szociáldemokraták egyáltalán akarnak-e egy Băsescu elleni jelöltet vagy sem. Véleménye szerint az államelnöki választásoknak lesz második fordulója is, és ha az SZDP azt akarja, jelöltje győzzön, meg kell szereznie az NLP és az RMDSZ támogatását.

Lesz tizenharmadik fizetés

Minden állami alkalmazott megkapja tizenharmadik fizetését — jelentette be Gheorghe Pogea pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az összeget több részletben fogják kiutalni. Eddig az elnöki hivatal, az igazságügyi, a mezőgazdasági, a tanügy-, a környezetvédelmi és a művelődésügyi minisztérium, valamint a Diszkriminációellenes Tanács és a Különleges Távközlési Szolgáltatás alkalmazottjai kapták meg 13. fizetésüket. Azok, akik kimaradtak, márciusban jutnak pénzükhöz.

Sztrájkolnak a köztisztviselők

A köztisztviselők bejelentették: hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, majd március 9-én általános sztrájkba lépnek tiltakozásképpen az ellen, hogy a kormány csökkenteni akarja a különböző pótlékokat. A köztisztviselők ma tárgyaltak a pénzügyminisztérium képviselőivel azokról a pótlékokról, amelyeket a szaktárca idén vissza kíván vonni. Eredmény azonban nem született a tárgyaláson. Gheorghe Pogea nem volt jelen a találkozón, azt mondta, nem vonják vissza a pótlékokat, csak miután egyeztettek a szakszervezetekkel. A Sed Lex elnöke, Vasile Marinca úgy nyilatkozott, megegyeztek a miniszterelnökkel abban, hogy továbbra is folyósítják a pótlékokat. Azokról, amelyek nem a fizetések kategóriájába tartoznak, lemondanának. A szakszervezetek és a minisztérium képviselőinek tárgyalásai jövő héten folytatódnak.

Beszámolt a Korrupcióellenes Ügyészség

Tavaly 683 személyt helyezett vád alá a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a 2007-ben bíróságra küldött 415-höz ké­pest. A 2008-ban vád alá helyezettek közül 413-nak van felsőfokú végzettsége — jelentette be Daniel Morar, a DNA vezető ügyésze tegnap az intézet éves jelentésének bemutatásán. Morar szerint a korrupciós esetek bejelentésének száma is nőtt. A 683 személy közül 284 fontos beosztásban dolgozott: három miniszter, négy képviselő, egy szenátor, négy államtitkár és helyettes államtitkár, egy prefektus, egy alprefektus, hét ügyész, két bíró, tizenkét ügyvéd, hat közjegyző, tizenhárom polgármester és alpolgármester, három megyeitanács-elnök és alelnök, illetve hatvanhat rendőrtiszt. Tavaly először vád alá helyeztek egy jogi személyt is. A DNA ügyészeinek tavaly 3959 ügyet kellett volna megoldaniuk, ezek közül 2309-et véglegesítettek. Az ügyészség által vizsgált korrupciós esetekben 2008-ban mintegy 384 millió euró anyagi kár keletkezett. Morar értékelése szerint az intézmény tevékenysége javult 2006-hoz és 2007-hez képest, jelenleg pedig várják azokat a törvénymódosításokat, amelyek felgyorsíthatják a bűnvádi eljárások beindítását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-02-28: Belföld - x:

Hírsaláta

TAKARÉKOSSÁG ÉS KÁREDVÁLTÁS. Változatlan össztűz zúdul a kormányfőre, mert elsősorban kolozsvári emberekkel töltötte fel csapatát. A bukarestiek hatvan személyről beszélnek, a legnagyobb indulatot unokahúgának és egykori pártsofőrjének, Marius Buzeának tanácsadóként való alkalmazása váltotta ki. A Bukarest—Kolozsvár ellentétet növeli, hogy a vidékről érkezőknek havi négy repülőutat és lakást fizet a kormány, miközben takarékossági okokból 137 embert bocsátottak el a kancelláriától. (Gândul)
2009-02-28: Közélet - x:

Felújítják a szívkórházat - Bodor János

Tegnap délután Ion Bazac egészségügyi miniszter meglátogatta a kovásznai szívkórházat is. Látogatása végén újságíróknak elmondta: kár, hogy ez a kórház eddig nem kapott elegendő támogatást, és így tönkre ment, majd kijelentette: a minisztérium költségvetéséből idén hárommillió eurót juttatnak az intézmény rehabilitálására.