Kísért a nacionálkommunizmus szelleme

2009. március 6., péntek, Közélet
Az asszimilációra törekvő nacionálkommunizmus szellemét idézi Petru Gherghel jászvásári római katolikus megyéspüspök válaszlevele, amelyet Tőkés László megkeresésére írt — fejti ki tegnapi közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége.

Tőkés László február közepén írt levelet Gherghelnek, szóvá téve, hogy a Bákó megyei Szitás falu plébánosa ellenséges hadjáratot indított a magyar nyelv iskolán kívüli oktatása ellen. Az EP-képviselő emlékeztetett: Románia maga is ratifikálta a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartáját, melynek értelmében a csángómagyarok nyelvét teljes védelem illeti meg. A katolikus püspök válaszlevelében elismeri, hogy mindenkinek jogában áll anyanyelvén dicsérni Istent. Megismételte korábbról is ismert álláspontját, miszerint a iaşi-i püspökség keretében nincsenek csángómagyar gyülekezetek, a hívek többsége ugyanis román nemzetiségűnek és katolikus vallásúnak mondta magát a népszámlálások során. A moldvai egyházfő helytelenítette, hogy „idegenek" a magyarnyelv-oktatás és misézés fontosságának hangsúlyozásával „viszályt szítanak" a moldvai csángók kö­rében, akiknek többsége szerinte román nemzetiségű.

Az EMNT vezetősége tegnapi kiadott közleményében úgy véli: Petru Gherghel válaszlevele mind hangnemében, mind tartalmában ismételten alátámasztja a szervezet által meghirdetett csángómentő mozgalom szükségességét. „Nemhogy a megoldáskeresés, de a konstruktív párbeszéd is lehetetlenné válik akkor, amikor a főtisztelendő és nagyméltóságú püspök az identitásválasztás szabadságára való álságos hivatkozással eleve megkérdőjelezi a több évszázada Moldvában élő csángók magyarságát és anyanyelvét" — olvasható a dokumentumban, melynek aláírói szerint „a főpásztori logikában töretlenül tovább él a nacionálkommunizmus szelleme, melynek lényegét képezi az asszimiláció". Történik mindez annak ellenére, hogy Romániában az államelnök és a parlament hivatalos állásfoglalásban ítélte el a kommunizmus bűneit — áll a közleményben. A Tőkés László vezette szervezet megjegyzi: a Tismăneanu-jelentés tételesen szól a mintegy hatvanezer lelket számláló, magyarul beszélő csángó közösség erőszakos asszimilációjáról.

„A XXI. század sokszínű és soknyelvű európai közösségében elfogadhatatlannak tartjuk valamely közösség önazonosságának tagadását. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége — mint bejegyzett és törvényesen működő civil szervezet — jogát elvitatni a kulturális önazonosság ápolásához a hatályos román törvények semmibevételével egyenlő" — olvasható az EMNT dokumentumában, amely szerint az „uszító idegenek" nacionálkommunista doktrínája már az idegengyűlölet rémét hozza veszélyes közelségbe. Az EMNT a csángómagyarok vezetőinek bevonásával a kérdés megnyugtató rendezése érdekében további párbeszédet szorgalmaz a jászvásári római katolikus egyház vezetőivel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 631
szavazógép
2009-03-06: Közélet - x:

Számba vették a gondokat (Kihelyezett RMDSZ-frakcióülés) - Farkas Réka

Székelyföld és Kovászna megye sajátos gondjairól kívántak beszélgetni az RMDSZ parlamenti frakciói kihelyezett ülésükön Árkoson. Markó Béla szövetségi elnök kiemelte, hagyományt kívánnak teremteni, Erdély minden régiójába eljutni, hogy párbeszéd formájában szembesüljenek a megoldásra váró problémákkal. Az árkosi találkozóra a megyei intézmények vezetőit hívták meg, akik egy-egy adott témakörben vázolták a rendezésre váró, főleg törvényhozási kérdéseket.
2009-03-06: Belföld - x:

Hírsaláta

FELÚJÍTJÁK MÁTYÁST, AZ IGAZSÁGOST. A Mátyás-szobor felújításához szükséges összeg felét, közel százmillió forintot (mintegy 324 000 eurót) átutalt Kolozsvár önkormányzatának a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, így kiírható a közbeszerzés az emlékmű helyreállítására. Kolozsvár városi tanácsa március 10-én tárgyalja a város költségvetését. Ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot a munkálatok elvégzésére. A magyar kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal 2008 novemberében állapodott meg arról, hogy a 800 000 eurós felújítás felét a magyar kulturális tárca, másik felét, központi forrásból, a kolozsvári önkormányzat biztosítja. (MTI)