Hírsaláta

2009. március 6., péntek, Belföld

FELÚJÍTJÁK MÁTYÁST, AZ IGAZSÁGOST. A Mátyás-szobor felújításához szükséges összeg felét, közel százmillió forintot (mintegy 324 000 eurót) átutalt Kolozsvár önkormányzatának a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, így kiírható a közbeszerzés az emlékmű helyreállítására. Kolozsvár városi tanácsa március 10-én tárgyalja a város költségvetését. Ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot a munkálatok elvégzésére. A magyar kulturális tárca és a kolozsvári polgármesteri hivatal 2008 novemberében állapodott meg arról, hogy a 800 000 eurós felújítás felét a magyar kulturális tárca, másik felét, központi forrásból, a kolozsvári önkormányzat biztosítja. (MTI)

KOLOZSVÁR ÉS A MAGYARGYŰLÖLET. Elérte Kolozsvárt is az idegengyűlölet-hullám. Moarte ungurilor, azaz halál a magyarokra — áll egy belvárosi ház falán, közel Mátyás király szülőházához. Annak ellenére, hogy a felirat már több napja látható, senki nem mosta le. Egy másik közeli ház falára azt írták fel, Moarte ţiganilor, azaz halál a romákra. Ezt a feliratot ellenben azonnal le is festették az ott lakók. A két felirat között szemmel látható volt a hasonlóság, mindkettőt ugyanaz a kéz írta, ugyanolyan stílusban, ugyanolyan festékkel. (Szabadság)

VĂCĂROIU FIZET. Pert nyert az Európai Emberjogi Bíróságon Petre Mihai Băcanu, a România liberă egykori főszerkesztője Nicolae Văcăroiu ellen. Romániában ez az első alkalom, amikor politikus rágalmazási ügyben 8500 lej kártérítést kénytelen fizetni újságírónak. (România liberă)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2009-03-06: Közélet - x:

Kísért a nacionálkommunizmus szelleme

Az asszimilációra törekvő nacionálkommunizmus szellemét idézi Petru Gherghel jászvásári római katolikus megyéspüspök válaszlevele, amelyet Tőkés László megkeresésére írt — fejti ki tegnapi közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége.
2009-03-06: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Miért: idegen nyelvként oktassák a románt
Kifogásolja az idegennyelv- és a testnevelésórák számának tervezett csökkentését a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért), üdvözölve egyúttal az oktatási minisztérium kezdeményezését, hogy csökkentsék a tanórák számát.