Hírsaláta

2009. március 7., szombat, Belföld

VERSENYVIZSGÁZHATNAK AZ ORVOSOK. Február közepén ugyanis a kormány elfogadta azt a memorandumot, amely szerint meghirdetik a korábban befagyasztott vagy megüresedett orvosi állásokat. Így 1800 szakorvosi és 109 általános orvosi állásra felvételizhetnek a szakemberek és az utolsó éves rezidens orvosok. A versenyvizsgákat március 25. és április 6. között tartják az egyetemi központokban, így például Aradon, Brassóban, Bukarestben, Kolozsváron, Marosvá­sárhelyen és Nagyváradon is.

EGYMÁST VÉDIK A BÍRÓK. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács az elmúlt időszakban huszonnégy bíró, illetve ügyész dossziéját küldte át a bíróságra, hogy a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján kimondják: az illető együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. A gond csak az, hogy az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, bírónak kell kimondania bírótársáról az ítéletet. Évek óta késik például Rodica Stănoiu volt igazságügyi miniszter ügyének lezárása is, mert a bírák húzzák az időt. (România liberă)

TEJ-KIFLI HELYETT DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁS. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter ősztől meg akarja szüntetni az iskolák tej-kifli programját, helyette bevezetné a tanítás utáni foglalkozásokat. A diákok meleg ételt kapnának, és tanári felügyelettel oldhatnák meg házi feladataikat délután az iskolában, ezenkívül tanrenden kívüli programokban vehetnének részt. A kormány a tej-kifli programra szánt pénzt ehhez a programhoz irányítaná át, amelyet először csak azokban az iskolákban indítanak el, ahol van erre hely. Később keresnek megoldásokat az olyan iskolákban, ahol délután foglaltak az osztálytermek. A tanügyminiszter szerint a gyerekek képzése is sokkal hatékonyabbá válik a délutáni foglalkozások segítségével. (Realitatea)

BETÖRÉS VALUTAVÁLTÓBA. Betörtek egy valutaváltóba Kolozsváron. Rendőrségi források szerint a páncélszekrényt nem feltörték, hanem az irodában talált, hozzá illő kulcsokkal nyitották ki a betörők. Az őrző-védők azért nem érkezhettek ki a helyszínre idejében, mert a külső falra felszerelt riasztókészülék kábelét a tolvajok egyszerűen elvágták. Az egység főnöke elmondta, a helyiség be volt kamerázva, azonban nem tudta megmondani, hogy a berendezések működtek vagy sem a betöréskor. (citynews)

HARMADIK HELYEN. Az idei év első hónapjában Lettország 9,7 és Litvánia 9,5 százalékos inflációs rátája után 6,8 százalékkal Románia mutathatta fel éves viszonyításban az Európai Unió harmadik legnagyobb pénzromlási arányát ― derül ki az Eurostat múlt hét végén közzétett összesítéséből. Januárban az EU-27 átlagos inflációs rátája 1,7 százalékra, míg az eurózónáé 1,1 százalékra olvadt a decemberi 2,2, illetve 1,6 százalékos szinthez képest. Az uniós tagállamok közül a legkisebb éves szintű inflációt 0 százalékkal Luxemburgban, 0,1 százalékkal Portugáliában, illetve 0,8 százalékkal Spanyolországban és Franciaországban mérték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-07: Közélet - x:

A ,,förmedvény” (Kármentő) - Puskás Attila

A Háromszék március 5-i számában Ütő Gusztáv mondja el Sepsiszentgyörgy alakulásáról, alakításáról a véleményét (Milyen lesz Sepsiszentgyörgy?), s eközben szó kerül a központban lévő Szent György-szoborról is. Szerinte — s ezzel egyetért — a művész látogatói mindközönségesen ,,förmedvény"-nek minősítik a szobrot. Jómagam teljes mértékben egyetértek mind a városunk vendégei részéről elhangzott, mind Ütő Gusztáv (és még számtalan sepsiszentgyörgyi polgár) véleményével.
2009-03-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Sztrájkkal fenyegetőző szakszervezetek
24 órán belül háromezer embert hívnak tüntetni, és készek kirobbantani az általános sztrájkot, ha a kormány nem teljesíti a szakszervezetek követeléseit — szögezte le tegnap Vasile Marica, a Sed Lex érdekvédelmi szervezet vezetője. A közalkalmazottak egy részét tömörítő szakszervezeti szövetség vezetői azért elégedetlenek, mert a kormány megvonna egyes bérpótlékokat, és az alkalmazottak számának csökkentését tervezi.