Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. március 10., kedd, Belföld
Elnöki találkozó március 15-én?

Csíkszeredába látogat Sólyom László köztársasági elnök a március 15-i ünnepségekre — nyilatkozták a nemzeti ünnep csíkszeredai szervezői. A magyar államfő programjáról egyelőre csak azt lehet biztosan tudni, hogy vasárnap részt vesz a Nyergestetőn a székely vértanúk emlékére rendezett ünnepségen, ahol koszorút helyez el. Egy másik — meg nem erősített — hír szerint, amelynek forrása Hargita megye önkormányzata, Sólyom László fogadására Traian Băsescu államelnök is Csíkszeredába érkezik. Csíkszeredában legutóbb tavaly október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén találkozott a két elnök. Az esemény már akkor is rendkívülinek számított. Előbb Sólyom László jelentette be érkezését, majd rövid idő múlva Băsescu is jelezte, hogy jelen lesz a csíkszeredai ünnepi eseményen.

MPP-s választás egyetlen jelölttel

Az MPP vezetőtanácsa úgy határozott, hogy titkos szavazással választják meg a párt elnökét és vezetőségét a következő négy évre szombaton a gyergyói kongresszuson, ám döntésük tulajdonképpen formai, mert Szász Jenő szerint egyedül ő pályázik az elnöki tisztségre. ,,A végső szó a kongresszusé, a küldöttek döntik el, elfogadják-e javaslatunkat, vagy időspórlás érdekében csupán bizalmi szavazás lesz" — nyilatkozta Szász Jenő, az MPP elnöke, aki egy héttel ezelőtt már jelezte, valószínűleg nem lesz tisztújítás a kongresszuson. Az MPP több civil szervezetet és minden romániai és magyarországi parlamenti pártot meghívott kongresszusára. Szász Jenő elmondta, a viták lezajlása, illetve a párt statútumának és politikai programjának elfogadása után megünneplik a párt bejegyeztetésének első évfordulóját. A kongresszus napirendjén utolsó pontként szerepel a párt elnökének és vezetőségének megválasztása.

Napirenden a decentralizáció

A decentralizálásról tartottak megbeszélést tegnap délelőtt a kormánykoalíció vezetői — jelentette be Dan Nica kormányfőhelyettes, határidőkről és követendő eljárásokról döntöttek az oktatás, a rendőrség, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kultúra és a sport területén. Nica elmondta, március 18-án újabb megbeszélésre ülnek össze a belügyi tárcánál a kormány és a civil szféra képviselői: az iskola- és kórházigazgatók kinevezési eljárásának megállapítása lesz napirenden. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, már előkészítették a helyi hatóságok által fenntartott rendőrségi erőkre vonatkozó törvénytervezetet, az egészségügynél pedig tárgyaltak a határidőkről. Rámutatott, minden településen létrehozzák a mezőgazdasági kamarákat és a helyi hatóságok fennhatósága alá kerülnek a kulturális és sporttevékenységek is. Emil Boc kormányfő szombaton jelentette be, a közigazgatás decentralizálására vonatkozó jogszabálytervezetek körülbelül két hónap alatt, azaz május 4-ig elkészülnek.

Felkészületlenek az önkormányzatok

Nincsenek felkészülve a helyi önkormányzatok az egészségügy decentralizációjára — jelentette ki Florin Stamatian, Kolozs megye új prefektusa tegnapi sajtótájékoztatóján. A prefektus elmondta, első lépésben az egészségügy, illetve a közrendészet decentralizációja várható. A kórházakat jelenlegi szervezeti felépítésükben nem tudják átvenni az önkormányzatok — vélekedett Stamatian, aki szerint az egészségügy decentralizációja legalább három-négy éves folyamat lesz, így egyelőre azt javasolja az önkormányzatoknak, hogy még a törvény megjelenése előtt hozzanak létre külön, erre szakosodott ügyintéző részleget.

Történelmi nagyságú kölcsön

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége ezen a héten ismét Bukarestbe készül, hogy felmérje a román gazdaság állapotát, a válság hatásait, és számba vegye, milyen intézkedések révén lehetne javítani a banki-pénzügyi rendszer helyzetén — mondta tegnap Dan Nica miniszterelnök-helyettes. Bukaresti sajtóértesülések szerint az ország vezetői azt fontolgatják, hogy Románia ,,történelmének eddigi legnagyobb összegű" hitelét vegye fel, amelynek értéke 7,8 és 10 milliárd euró között lenne. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő úgy gondolja, hogy Romániának körülbelül hétmilliárd eurós készenléti hitelre lenne szüksége ahhoz, hogy a gazdasági válság negatív hatásait ki tudja küszöbölni. Azt nyilatkozta: Romániának nem is annyira készpénzre van szüksége, hanem a beruházók és a vállalkozói közeg bizalmát kell újraépítenie.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-10: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU A MAGYAROK KEGYEIT KERESI? Sokan, köztük Bogdan Olteanu liberális vezető, a képviselőház korábbi elnöke is úgy véli, s ennek a sajtóban is hangot ad, hogy Băsescu a magyarok szavazataira vadászik, gyakori székelyföldi látogatásait is e célból szervezi. Szerinte 2004-ben is a magyarok voltak a mérleg nyelve. Olteanu szerint az RMDSZ nagy politikai hibát követett el, amikor a 2008-as parlamenti választásokat követően átállt Traian Băsescu és a demokrata-liberálisok oldalára. (Gardianul)
2009-03-10: Közélet - x:

Rendőr megfogja, ügyész elereszti (Barót) - Hecser László

A tavalyi esztendőt értékelte a tanácstagok előtt a baróti rendőrség parancsnoka, Constantin Macău. Mint fogalmazott, tevékenységük illeszkedik az elkezdett modernizációs folyamatokhoz, így az intézményekkel és a lakossággal is jó viszonyt sikerült kialakítaniuk. Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy alkalmazottjaik közül tizenheten beszélik a magyar nyelvet is.