Hírsaláta

2009. március 10., kedd, Belföld

BĂSESCU A MAGYAROK KEGYEIT KERESI? Sokan, köztük Bogdan Olteanu liberális vezető, a képviselőház korábbi elnöke is úgy véli, s ennek a sajtóban is hangot ad, hogy Băsescu a magyarok szavazataira vadászik, gyakori székelyföldi látogatásait is e célból szervezi. Szerinte 2004-ben is a magyarok voltak a mérleg nyelve. Olteanu szerint az RMDSZ nagy politikai hibát követett el, amikor a 2008-as parlamenti választásokat követően átállt Traian Băsescu és a demokrata-liberálisok oldalára. (Gardianul)

MAZOCHISTA ROMÁNOK. Nem önszántából fog kilépni a Szociáldemokrata Párt a kormányból, hanem Traian Băsescu fogja őket kidobni ― véli Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke. Traian Băsescunak nem is áll már jogában újabb államelnöki mandátumra jelöltetnie magát ― mondja a liberális politikus ―, ő fizikai és erkölcsi szempontból is roncs. Ha jelölteti magát, és meg is szavazzák, akkor a rá voksoló románok mazochisták ― tette hozzá Orban. (Paprika Rádió)

PÉNZ ÁLLT AZ RMDSZ HÁZÁHOZ. 15,1 millió lejt ítélt meg a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa a romániai magyar kisebbség számára ― írja az Új Magyar Szó. Ez az összeg a tavalyhoz képest 6,5 százalékkal több. A magyar közösségnek megítélt támogatást az RMDSZ alapítványa, a Communitas Alapítvány kezeli, és a források egy részét pályázati rendszerben osztja szét.

KI LESZ A JELÖLT? Tăriceanu bejelentette, indulni fog az államelnök-választáson. Călin Popescu Tăriceanu, a liberálisok elnöke március 7-én Brassóban bejelentette, hogy indulni szándékszik Románia államelnöki székéért, azzal indokolva döntését, hogy az államfővel folytatott négyéves harca, melyből pártja megerősödve került ki, ajánlólevél számára. A bejelentést a párt elnöki székéért folyó kampány kellős közepén tette, ellenjelöltje, Crin Antonescu alelnök azt nyilatkozta: szeretné megszerezni a pártelnöki széket, hogy majd ebben a minőségében indulhasson Traian Băsescu ellen. (Ziua)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-10: Közélet - x:

Azok a piszkos anyagiak (A múlt hét) - Kuti János

Nálunk senki sincs megelégedve a saját fizetésével. Ez a szép (mák)virágocska, Floricel Achim, a kém sem. Ezért fogott neki eredményesen hazát árulni. Mentségére szolgáljon, hogy nehéz gyerekkora volt.
2009-03-10: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Elnöki találkozó március 15-én?
Csíkszeredába látogat Sólyom László köztársasági elnök a március 15-i ünnepségekre — nyilatkozták a nemzeti ünnep csíkszeredai szervezői. A magyar államfő programjáról egyelőre csak azt lehet biztosan tudni, hogy vasárnap részt vesz a Nyergestetőn a székely vértanúk emlékére rendezett ünnepségen, ahol koszorút helyez el. Egy másik — meg nem erősített — hír szerint, amelynek forrása Hargita megye önkormányzata, Sólyom László fogadására Traian Băsescu államelnök is Csíkszeredába érkezik. Csíkszeredában legutóbb tavaly október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén találkozott a két elnök. Az esemény már akkor is rendkívülinek számított. Előbb Sólyom László jelentette be érkezését, majd rövid idő múlva Băsescu is jelezte, hogy jelen lesz a csíkszeredai ünnepi eseményen.