Hírsaláta

2009. március 13., péntek, Belföld

BĂSESCU MÁR NEM AKAR SÓLYOMMAL TALÁLKOZNI. A Manna azt írja: Traian Băsescu visszakozott, már nem akar randizni Sólyom Lászlóval. Úgy tűnik, Szé­kelyudvarhely egyelőre nem vonul be a jelenkori világtörténelembe, legalábbis nem azzal, hogy ott találkozna négyszemközt Traian Băsescu román és Sólyom László magyar államelnök. Pedig a polgármester számított rá. Borboly Csaba megyeitanács-elnök nem rendelkezett információval arról, hogy Traian Băsescu a térségben fog-e tartózkodni, esetleges látogatásának a tanácselnök nem is tulajdonít nagyobb jelentőséget. Elmondta, mindenkit szívesen látnak az ünnepi rendezvényeken, de korántsem vennék jó néven, ha valaki kisebbíteni szeretné a megemlékezés nemzeti jellegét.

HÁBORÚKHOZ IS VEZETHET A VÁLSÁG. A Nemzetközi Valutaalap világméretű recessziót jósol 2009-re. Évtize-dek óta nem volt arra példa, hogy a világgazdaság egésze visszaessen. Az IMF vezetője, Dominique Strauss-Kahn egy konferencián azt mondta: milliók kerülhetnek ismét nyomorba, polgári engedetlenségi mozgalmak alakulhatnak ki, akár háborúk is kitörhetnek. (Realitatea)

KÖNNYÍTETTÉK A KÖZBESZERZÉST. Sürgősségi kormányrendelettel módosította a kormány a közbeszerzési törvényt. A módosítás szükségességét főleg az indokolta, hogy a különböző fellebbezések, perek nagyon késleltették a befektetési tervek végrehajtását. Emil Boc szerint a módosításokkal a törvény teljesíti az uniós elvárásokat, és felzárkózott az ilyen jellegű uniós rendelkezésekhez. A változásnak köszönhetően rövidült az eredményhirdetés időtartama, és pontosították azokat a határidőket, amíg bírósági ítéletnek kell születnie az esetleges fellebbezésekkor. A teljes licit lebonyolításának időtartama harminc napra csökken az eddigi lehetséges 380-ról. (Mediafax)

SEGÍTSÉG ÁRVÍZ SÚJTOTTA MEGYÉKNEK. Jóvá­hagyta az Európai Parlament Románia kérését, és az EU Szolidaritási Alapjából 11,8 millió eurót utal át, amelyből az országnak fedeznie kell az infrastruktúra újjáépítését a 2008-as áradások által sújtott öt megyében (Máramaros, Suceava, Botoşani, Iaşi és Neamţ) ― áll az EP közlemé­nyében.

EGGYEL KEVESEBB ROMÁN MILLIÁRDOS. Dinu Patriciu üzletember, a Rompetrol csoport igazgatója az egyedüli román a Forbes által 2009-re összeállított milliárdosok listáján. Patriciu a 397. helyen áll a 739-ből, vagyonát 1,8 milliárdra becsülik. A tavalyi listán szerepelt Ion Ţiriac is 1,2 milliárd dolláros vagyonával, idén már nincs a leggazdagabbak között. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2009-03-13: Közélet - x:

Csinta nem, Gergely vállalta a jelöltséget — Farkas Réka

Csinta Samu nem vállalja az elnökjelöltséget az MPP szombati kongresszusán, de javaslatot terjeszt a testület elé, hogy ez alkalommal csak az alapszabályzat módosítására koncentráljanak, ne legyen tisztújítás, illetve bizalmi szavazás, szabályozzák ennek körülményeit, és teremtsék meg a feltételeit, hogy fél éven belül, legkésőbb november 30-ig egy rendkívüli kongresszuson válasszanak új vezetőséget a pártnak.
2009-03-13: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Kevesebb adó lesz
Eltöröl a kormány egyes adókat és illetékeket, másokat pedig összevon, hogy csökkentse a bürokráciát — jelentette be Gheorghe Pogea pénzügyminiszter. Ezt az EB is kéri, mivel több mint 113-féle adót és illetéket azonosítottak Romániában. A kormány kimutatása szerint még rosszabb a helyzet: összesen 558-féle adó és illeték szerepel nyilvántartásaikban. Ezek közül csak 74 kerül a központi és a helyi költségvetésbe, a többi 484 a környezetvédelmi alapba, illetve a kormány alárendeltségébe tartozó különböző ügynökségek büdzséjébe folyik be. A miniszter szerint április közepéig kidolgozzák az adórendszer egyszerűsítését.