Belföldi hírek

2007. július 31., kedd, Belföld
Elhunyt Teoctist

Elhunyt 92 éves korában Teoctist ortodox pátriárka, a román görögkeleti egyház feje ― jelentették tegnap bukaresti hírforrások. Az egyházfő betervezett prosztataműtéten esett át, de az orvosi beavatkozást követően szívinfarktust kapott. Az orvosok már nem tudták életre kelteni.

Winkler a miniszter

Traian Băsescu aláírta tegnap Nagy Zsolt leváltási rendeletét és Winkler Gyula kinevezését az informatikai és távközlési miniszteri tisztségbe ― áll az államelnöki hivatal közleményében. Az államfői hivatal nem tájékoztatott arról, Winkler mikor teszi le az esküt. Traian Băsescu június elején függesztette fel tisztségéből Nagy Zsoltot. Ideiglenesen Borbély László irányította az Informatikai és Távközlési Minisztériumot. Az RMDSZ vezetősége múlt héten jelentette be: Winkler Gyulát javasolja Nagy Zsolt helyére a tárca élére. Hivatalos források szerint Nagy Zsoltot nemzetközi bűnszervezet támogatásával és titkos adatok kiszolgáltatása általi árulással gyanúsítják.

Csökkentenék a kenyér áfáját

A közeljövőben tárgyal a kormány a termelőkkel a kenyérre kirótt áfa csökkentéséről. Az intézkedés megakadályozná a kenyér drágulását ― nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. A kenyérre kiszabott áfa csökkentését Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter javasolta, de hozzátette: a kenyérgyárak tulajdonosai által beharangozott drágulás aránytalan és indokolatlan, mivel a búza ára nem sokkal magasabb az elmúlt évekhez képest. A sütőipari egységek tulajdonosai szerint a búzatermés felére csökkent az elmúlt évekhez képest, így eleinte 5―6 százalékos, majd év végéig 30―40 százalékos áremelkedésre lehet számítani. Tăriceanu tegnap nem válaszolt arra kérdésre, hogy a kenyér árának emelése indokolt-e, csupán annyit jegyzett meg, hogy ezt a piacgazdaság törvényei irányítják.

Erdőtüzek pusztítanak

Tizenkét hektár erdő és növényzet égett le vasárnap estétől a Csíkszentgyörgy közelében lévő erdőben. A tüzet 80 tűzoltó és helybeli próbálja eloltani, de a nehéz terep miatt mindössze két traktornak sikerült feljutni a hegytetőre, a többi vízszállító a hegy lábánál maradt. Az emberek lapátokkal, seprűkkel oltogatják a lángokat. Sáncokat ástak, a közelben levő fákat kivágták, hogy megakadályozzák a lángok terjedését. A tűzoltók szerint a száraz növényzet és a hosszú szárazság okozta a tüzet. Az utóbbi nyolc napban ez az ötödik hargitai tűzeset, eddig összesen ötven hektár terület károsodott. Még nem sikerült eloltani a Fehér és Hunyad megye határán keletkezett erdőtüzet sem. A lángok felemésztették a száraz növényzetet, a lucfenyők szombat este óta égnek. Az erdőtüzet százhúsz tűzoltó és erdész próbálja eloltani. Eddig nyolc hektár terület károsodott. A tűz 1500 méteres magasságban tört ki egy ötvenévesnél idősebb lucfenyőparcellán.

Perelhet az alkalmazott

Tegnap életbe lépett a munkatörvénykönyv újabb rendelkezése, amely az alkalmazottak jogait hivatott erősíteni. Az előírás értelmében beperelheti munkaadóját az az alkalmazott, aki úgy érzi, hogy felettese erkölcsileg és pszichésen megsértette. A munkatörvénykönyv szerint ilyen esetekben a munkaadó pénzbeli kártérítésre kötelezhető. Az alkalmazottak azonban nem várnak változást az új törvénytől, a morális sértésre vonatkozó vádakat a szakemberek szerint is nehéz igazolni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4564
szavazógép
2007-07-31: Belföld - x:

Hírsaláta

CSÖKKKENT A DEMOKRATÁK NÉPSZERŰSÉGE. A Liberális Demokrata Párt megrendelésére készült CURS-felmérés szerint a pártok közt első helyen áll a Demokrata Párt 40 százalékkal, ami három százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. A Nemzeti Liberális Párt a szavazatok 13 százalékát szerezné meg, az Új Nemzedék Pártja hat százalékát, a Nagyrománia Párt és az RMDSZ öt-öt százalékot, a Liberális Demokrata Párt pedig négy százalékot. Ami a politikusok bizalmi indexét illeti, Traian Băsescuban a lakosság 55 százaléka bízik, őt követi Theodor Stolojan LDP-elnök 36 százalékkal, majd Gigi Becali és Mona Muscă. (Adevărul)
2007-07-31: Világfigyelő - x:

Washington katonai segélyt ajánl Közel-Keletnek

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok 13 milliárd dollárnyi katonai segélyt ajánl Egyiptomnak, 30 milliárd dollárnyit Izraelnek és hasonló segélyeket Szaúd-Arábiának, valamint az öböl menti országoknak.