Washington katonai segélyt ajánl Közel-Keletnek

2007. július 31., kedd, Világfigyelő

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok 13 milliárd dollárnyi katonai segélyt ajánl Egyiptomnak, 30 milliárd dollárnyit Izraelnek és hasonló segélyeket Szaúd-Arábiának, valamint az öböl menti országoknak.

Az amerikai külügyminiszter néhány órával azelőtt közölte ezt, hogy Robert Gates védelmi miniszterrel együtt Egyiptomba és Szaúd-Arábiába utazott, ahol az arab államok segítségét szeretnék megkapni az iraki helyzet stabilizálásához. Washington arra törekszik, hogy megnyugtassa öbölbeli szövetségeseit, amelyek aggodalommal szemlélik Irán növekvő erejét, valamint az iraki háborút. Amerikai tisztviselők hangoztatták, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a térség iránt, és ennek részeként fegyvereladásokkal támogatja ezeket az államokat. Rice hangsúlyozta, hogy azok ,,a közös stratégiai célokat szolgálják", és ellensúlyozni kívánják velük az al-Kaida, a Hezbollah, valamint Szíria és Irán negatív befolyását. Teherán azzal vádolta tegnap az Egyesült Államokat, hogy félelmet és széthúzást akar gerjeszteni a Közel-Kelet országai között a Szaúd-Arábiával és öt másik Perzsa-öböl menti kőolajtermelő országgal kötendő fegyverüzlettel. ,,Az Egyesült Államok mindig is egyféle politikát folytatott a térségben, ez a politika a félelem és a nyugtalanság gerjesztésére, a térségbeli országok jó kapcsolatainak megrontására irányult" — jelentette ki Mohammed Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő, aki szerint a térségnek biztonságra, stabilitásra, békére, jólétre és gazdasági fejlődésre van szüksége. Heves kritikát váltott ki az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatás jelentős megnövelése a nyugati támogatást élvező Fuád Szinjóra libanoni kormányfőből. A politikus hivatalának közleménye szerint visszatetszést, meglepetést és megdöbbenést kelt az amerikai lépés. Figyelmeztetett egyben arra, hogy a katonai támogatás növelése fokozza az arab és iszlám elkeseredettséget, ami következésképpen erősíti és táplálja a szélsőséges áramlatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2310
szavazógép
2007-07-31: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Elhunyt Teoctist
Elhunyt 92 éves korában Teoctist ortodox pátriárka, a román görögkeleti egyház feje ― jelentették tegnap bukaresti hírforrások. Az egyházfő betervezett prosztataműtéten esett át, de az orvosi beavatkozást követően szívinfarktust kapott. Az orvosok már nem tudták életre kelteni.
2007-07-31: Világfigyelő - x:

Vége a ,,mézesheteknek” a francia—német diplomáciában

Tegnapi berlini nyilatkozatok szerint vége a ,,mézesheteknek" a francia—német diplomáciában. A német kormány több magas rangú politikusa élesen bírálta ugyanis azt a francia—líbiai megállapodást, amelyet a múlt héten kötöttek egy atomreaktor szállításáról, s általánosságban felrótta Nicolas Sarkozy francia elnöknek, hogy ,,megfeledkezik" a külpolitikai lépések uniós összehangolásáról, ehelyett az egyoldalú politizálást választja.