Külföldi hírek

2007. július 31., kedd, Világfigyelő
Sikeres külpolitika

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szerint az elmúlt egy év külpolitikai szempontból sikeres volt, mert a legfontosabb célokat elérték, és ebben a nagyköveteknek, főkonzuloknak kulcsszerepük van. Gyurcsány ezt a külképviselet-vezetői értekezlet első napján tartott beszédében mondta Budapesten. A kormányfő szerint a nemzetközi politikában a korábbiaknál nagyobb kihívásokkal kell szembenézni: ide sorolta többi között Délkelet-Ázsia felértékelődését, amely szerinte hosszabb távon az egyik legbonyolultabb globális kihívás, valamint a nemzetközi terrorizmust, amely elhúzódó jelenség, és megterheli a nemzetközi, illetve a szövetségesi kapcsolatokat is. A Fidesz szerint sikertelen az ország külpolitikája, mert Magyarország ,,nem kiszámítható partnerként" jelenik meg más országok, nemzetközi szervezetek előtt.

Tovább maradnak Afganisztánban

Feltehetően 2008 után is szükség lehet a magyar jelenlétre Afganisztánban, hogy a programok befejezhetőek legyenek — mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter Budapesten a képviselet-vezetők konferenciája kapcsán tartott sajtóértekezleten. ,,Felmerült, hogy a tervezett két évhez képest meghosszabbítjuk a tartományi újjáépítési csoport vezetését Baglán tartományban. Ennek pontos idejét még nem lehet tudni" — mondta a tárcavezető. Szekeres Imre honvédelmi miniszter még márciusban jelentette be: javasolja a kormánynak, hogy a magyar katonai jelenlétet ne csak két évre, hanem tovább, az újjáépítési misszió befejezéséig biztosítsa Afganisztánban. Magyarország mintegy kétszáz katonával tavaly vette át a több mint 760 000 lakosú, 21 000 négyzetkilométer területű Baglán tartományi újjáépítési csoportjának vezetését.

Titkosszolgálatok összefogtak

A bolgár hírszerzés vezetője tegnap feltárta: mintegy húsz ország biztonsági szolgálata segített abban, hogy kiszabadulhassanak a Líbiában szándékos AIDS-fertőzés vádjával halálra ítélt egészségügyi dolgozók. Kircso Kirov tábornok úgy fogalmazott, hogy az öt bolgár ápolónő és palesztin születésű orvostársuk sorsa csupán ,,egy homokszem volt egy hatalmas hurrikánban, amely jelentős érdekeket terelt össze" Líbiában, fegyverüzleteket és olajkoncessziókat is beleértve. Szavai szerint a líbiai és a bolgár titkosszolgálat vezetői között a brit külső elhárítás, az MI6 egyik volt vezetője, Mark Allan létesített kapcsolatot, de az izraeli Moszad is sokat segített az ügy megoldásában.

A NAÜ Iránban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei tegnap látogatást tettek a közép-iráni Arakban épülő nehézvizes reaktorban. A csoport megtekintette a negyven megawatt teljesítményű araki kutatóreaktort — közölte egy illetékes, aki elmondta, hogy a látogatás öt óráig tartott. A NAÜ ellenőrei szerint a reaktorba való bejutás létfontosságú az iráni nukleáris tevékenységek áttekintése szempontjából.

Moszkva támogatja Abbászt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról biztosította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy Moszkva erőteljesen támogatja őt, mint az egész palesztin nép vezetőjét, és a palesztin egység helyreállítását várja tőle. Abbász Oroszország közel-keleti szerepvállalásának és befolyásának fontosságáról beszélt a moszkvai megbeszélés után. Abbász tegnap kezdte meg háromnapos hivatalos látogatását Moszkvában, ahol várhatóan találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2007-07-31: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

A múlt héten gazdatüntetések kezdődtek Magyarországon. A gazdák követelték Gőgös Zoltán államtitkár leváltását, s kijelentették: csak Gráf Józseffel hajlandóak tárgyalni, aki egyhetes szabadságát töltötte Horvátországban, de három nap után visszatért, és leült a tárgyalóasztalhoz.
2007-08-01: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Fotópályázat
A Határon Túli Magyarok Információs Központja Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány fotópályázatot hirdet tetszőlegesen megválasztható témákban. Beküldési határidő: 2007. október 31. A képeket a www.htmik.hu oldalra várják. A regisztrált tagok a Tükörképek menüponton keresztül tölthetik fel a fotóikat a Kép beküldésére kattintva. A képeket jpg formátumban várják, amelyek legnagyobb mérete 150 kbyt lehet. A két legjobb képet beküldő felhasználó részesül jutalomban. I. díj: 10 000 forint, II. díj: 5 000 forint értékű könyvutalvány (a könyvutalványok 2007. december 31-ig használhatók fel könyv, valamint CD- és DVD-vásárlásra is).