Mi, hol, mikor

2007. augusztus 1., szerda, Mi, hol, mikor?
Fotópályázat

A Határon Túli Magyarok Információs Központja Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány fotópályázatot hirdet tetszőlegesen megválasztható témákban. Beküldési határidő: 2007. október 31. A képeket a www.htmik.hu oldalra várják. A regisztrált tagok a Tükörképek menüponton keresztül tölthetik fel a fotóikat a Kép beküldésére kattintva. A képeket jpg formátumban várják, amelyek legnagyobb mérete 150 kbyt lehet. A két legjobb képet beküldő felhasználó részesül jutalomban. I. díj: 10 000 forint, II. díj: 5 000 forint értékű könyvutalvány (a könyvutalványok 2007. december 31-ig használhatók fel könyv, valamint CD- és DVD-vásárlásra is).

Széna vagy szalma?

Természetesen szalma, suhogó búzaszalma, olyan, hogy a szamár, az öszvér sem kóstolna bele a szalmabálába vagy bálaszalmába, hacsak össze nem szecskálják, s mindenféle adalékanyagokkal takarmányozásra alkalmassá nem teszik. A gyomirtó szerrel kezelt búzatáblák szalmája... De az idén bizonyára nagy értékű lesz ez is, mert ebben a nyári forróságban a takarmánynövények lábon száradtak meg. Nosztalgiázva emlékszem, hogy valaha az állattartás végett — de egyébért is — lencsés árpát, borsós árpát vetettek apáink. Ennek a szalmája a szénával majdnem egyenértékű volt, s a pelyváját répaszelettel, mindenféle darával, korpával keverve úgy falták a tehenek, hogy szinte megkívánta a gyerekember. Az ilyenfajta gazdálkodásnak és gazdaszemléletnek vége szakadt a kollektivizálással egy időben, a lencserostát sem kell már hajtani, amelyre gyermekkoromban annyira haragudtam, mert nincs már Hangya szövetkezeti lánc, hogy átvegye, s a német IG Farbenindustrie is szintetikusan állítja elő a festékfélék felvivő, rögzítő anyagát, s nem a háromszéki fillérlencséből. És meghalt Beczássy Pista bácsi is, a híres háromszéki lencsekirály, s nem az ő hagyatékához tartozik a szalmabála s a báladrót, meg effélék. Keresném a szó magyar megfelelőjét, de ilyen nincs. A ,,göngyöleg" egyébre, általában csomagolóanyagra vonatkozik, s a német eredetű szó eredeti jelentése is ez volt: papirosba vagy vászonba göngyölt valami. Gyapot, gyapjú és így tovább. Pedig nem is hangzana rosszul a ,,szalmagöngyöleg". Ugye, nem? (sylvester)

Kék fény

Verés és verekedés. Szombatra virradó éjjel értesítette a sepsiszentgyörgyi megyei kórház ügyeletes orvosa a rendőrséget, hogy egy 19 éves hidvégi nőt ápolnak, akit az élettársa megvert. A hidvégi rendőrök megállapították, hogy S. Adrian Constantin (21) helybeli lakos ittas állapotban ököllel-lábbal támadt a nőre. Hogy milyen váddal indul eljárás, a gyógyuláshoz szükséges napok száma dönti el. * Hétfőn este riasztották a rendőrséget, hogy egy kézdivásárhelyi bolt előtt verekednek. Mint kiderült, B. Barna (21) és B. Pál (24) helybeli lakosok ittasak voltak, amikor ütlegelni kezdték egymást, szerencsére egyikük sem szenvedett súlyos sérüléseket. A rendőrök most a konfliktus okát próbálják felderíteni.

Tolvajokat fogtak. Szombaton déltájt a sepsiszentgyörgyi közrendészek azonosították M. Robert (21), D. Zoro (19), M. Károly (24) helybeli lakosokat, akik két szekéren kétszáz kilónyi lucernát szállítottak. Mint kiderült, a takarmányt egy Angyalos és Szépmező közötti területről vitték el. A kb. 300 lej értékű takarmányt visszaadták a tulajdonosnak. * Szombaton este hét óra körül értesítette egy uzoni lakos a rendőrséget, hogy I. János (58) és M. Sándor (29) helybeli lakosok a tarlójáról húsz szalmabálát vittek el szekérrel. A rendőrök akkor érték tetten őket, amikor portájukon éppen lerakták a szalmát. (Rendőrségi tájékoztató)

Román Kupa (Sport)

Ma 18 órától Zágonban kerül sor a helyi együttes és a Szé­kelyudvarhelyi Roseal közötti Román Kupa-labdarúgó-mérkőzésre, a találkozót pedig egy marasvásárhelyi trió (Kusztos László, Valentin Tămăroi, Elena Munteanu) irányítja. Hajrá, Zágon!

Trabant Show (Sport)

A különböző autó- és motorosversenyek, események szervezésére szakosodott sepsiszentgyörgyi Auto Crono Egyesület a hét végén immár harmadik alkalommal szervezi meg a Trabant Show-t. Akárcsak az elmúlt esztendőkben, a rendezvénynek idén is Kovászna ad otthont. További információkért látogassák meg a www.autocrono.ro internetes portált.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-07-31: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Sikeres külpolitika
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szerint az elmúlt egy év külpolitikai szempontból sikeres volt, mert a legfontosabb célokat elérték, és ebben a nagyköveteknek, főkonzuloknak kulcsszerepük van. Gyurcsány ezt a külképviselet-vezetői értekezlet első napján tartott beszédében mondta Budapesten. A kormányfő szerint a nemzetközi politikában a korábbiaknál nagyobb kihívásokkal kell szembenézni: ide sorolta többi között Délkelet-Ázsia felértékelődését, amely szerinte hosszabb távon az egyik legbonyolultabb globális kihívás, valamint a nemzetközi terrorizmust, amely elhúzódó jelenség, és megterheli a nemzetközi, illetve a szövetségesi kapcsolatokat is. A Fidesz szerint sikertelen az ország külpolitikája, mert Magyarország ,,nem kiszámítható partnerként" jelenik meg más országok, nemzetközi szervezetek előtt.
2007-08-01: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, testvér, unokatestvér, keresztgyermek, unoka, közeli és távoli rokon,
OLÁH BALÁZS
szerető szíve életének tizedik hónapjában hosszas, de türelemmel viselt betegség után 2007. július 30-án megszűnt dobogni.
Drága gyermekünket 2007. augusztus 1-jén 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdiszentléleki ravatalozóháztól a katolikus temetőben.
A gyászoló család
7248822