BefektetésEurópa vezet

2007. augusztus 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Ernst and Young külföldi tőkebefektetésekről készített tanulmánya szerint világméretekben a külföldi befektetések népszerűségét tekintve Nyugat-Európa áll az első helyen, a második Kína, a harmadik Közép-Kelet-Európa.

A tanulmány szerint tavaly az elindított külföldi befektetéseket tekintve Európa rekordévet zárt: 3531 új projekt indult, 15,2 százalékkal több, mint 2005-ben. Ezek a tavalyi befektetések 211 373 új munkahelyet hoztak létre, 8,3 százalékkal többet, mint az előző évben.

Ha az elindított új tőkefektetési projekteket nézzük, Euró­pában Nagy-Britannia az első 686 projekttel, második Franciaország 565 projekttel, harmadik Németország 286 új befektetéssel. A közép-kelet-európai országokat tekintve első Lengyelország a tavalyi 152 új beruházással, második Románia 140 új projekttel, harmadik 113 beruházással Csehország, negyedik Magyarország 108 projekttel (az európai rangsorban ez csak a 11. helyet jelenti, ami némi visszacsúszást jelent a 2005-ös 8. helyhez képest), míg Oroszország az ötödik 87 új külföldi befektetésével. Ágazati eloszlásban Euró­pában összességében a külföldi tőkebefektetések főleg a szolgáltatás és tudásközpontú ágazatokba irányulnak (így a szoftveriparba, az üzleti szolgáltatásokba és az elektronikába), a tevékenység típusát tekintve Európában az értékesítés és marketing-befektetések vezetnek.

A tanulmány összeállításakor megkérdezték a vállalatvezetőket, mit igényelnének leginkább Európa versenyképességének megtartásáért, javításáért. A megkérdezett menedzserek szerint az európai kormányoknak jelentős reformokat kell végrehajtaniuk annak érdeké­ben, hogy rugalmasabb legyen a munkaerőpiac, modernizálni és egyszerűsíteni kell az európai és nemzeti szabályozásokat, törvényeket, és támogatni kell a kutatási-fejlesztési beruházásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2007-08-01: Magazin - x:

Örökre leveszik a parókát

Eltűnik a bodorított lószőr paróka a polgári és családjogi ügyekben eljáró bírók fejéről Angliában és Walesben ― jelentette be Lord Phillips of Worth Matravers, a bírói kar feje.
2007-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hol érdemes autót venni? (Autóipar)

Az euróövezet országaiban stabilizálódott a különbség az autóárakban az idei év első felében az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt, az előző fél évben 4,4 százalék. Ugyanakkor a statisztikák szerint a még mindég európai vita tárgyát képező regisztrációs adó miatt nem csökkent, hanem duplájára nőtt a hazai használtautó-piac forgalma.