AutóiparHol érdemes autót venni?

2007. augusztus 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az euróövezet országaiban stabilizálódott a különbség az autóárakban az idei év első felében az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt, az előző fél évben 4,4 százalék. Ugyanakkor a statisztikák szerint a még mindég európai vita tárgyát képező regisztrációs adó miatt nem csökkent, hanem duplájára nőtt a hazai használtautó-piac forgalma.

A legnagyobb árkülönbség a közepes és az alacsony árfekvésű autóknál mutatkozik — átlagosan 4,8—5,2 százalék körüli —, míg a luxusautóknál kisebb az eltérés. Tipikus példa a Ford Focus, amely Németországban például harminc százalékkal drágább, mint Finnországban, ahol egyébként igen magas adók terhelik az autókat. Ez az eltérés akár 4000 euró megtakarítást is eredményezhet (áfával együtt) a bizottság számításai szerint annak a német állampolgárnak, aki Finnországban vásárol gépkocsit.

Az Európai Unió valamennyi tagországát — Bulgáriát és Romániát is — figyelembe véve nem változott az árkülönbség az előző fél évhez képest, átlagosan 6,4 százalék körül alakult. Az euróövezetben Finnországban a legalacsonyabbak az árak (adók nélkül), majd Görögország és Szlovénia következik. Az euróövezetben legdrágább Németország. A 27 tagországot tekintve Szlovákia a legdrágább, itt az árak 8,4 százalékkal haladják meg az EU-átlagot, a második helyen Csehország áll. Az egész EU-t tekintve Dánia a legolcsóbb, utána Litvánia, illetve Magyarország következik.

Érdekesen alakult a használt autók forgalma Romá­niá­ban, ahol az EB által még mindég vitatott mértékű regisztrációs adót vetettek ki. Az első forgalomba írásánál fizetendő adó ugyanis — életkoruktól és technikai felszereltségüktől függően — a használt autókra ró magas adóterhet. Ennek ellenére az Országos Prognózis Bizottság felmérése szerint az év első negyedében nem csökkent, hanem a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint kétszeresére nőtt a behozott használt autók száma. A valamivel több mint 14 000 autó egyébként így is csak egynegyede az első negyedévben importált, több mint ötvenezer új személygépkocsinak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1080
szavazógép
2007-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Európa vezet (Befektetés)

Az Ernst and Young külföldi tőkebefektetésekről készített tanulmánya szerint világméretekben a külföldi befektetések népszerűségét tekintve Nyugat-Európa áll az első helyen, a második Kína, a harmadik Közép-Kelet-Európa.
2007-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Hírbörze

Klubtalálkozó
Pénteken, augusztus 3-án 17 órától az Erdővidéki Vállalkozók Egyesületének meghívására az Asimcov szervezésében Preiss Tivadar, a Kis- és Középvállalkozók Országos Ügynökségének tanácsadója a 2009-ig terjedő országos befektetési programról tart előadást.