Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. március 20., péntek, Belföld
Hatvan igazgatót menesztettek

42 területi és 18 központi igazgatót menesztett tegnap Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter, mert nem kezdték meg a területalapú támogatás kiadását a megszabott március 15-i határidőig. Leváltotta valamennyi vidéki kifizetési ügynökség ügyvezető igazgatóját, hárman közülük azonban felfelé buktak, ezentúl a fővárosban foglalnak el magas tisztségeket. Az országos mezőgazdasági kifizetési ügynökség már bő hónapja vezérigazgató nélkül működik, mert Dan Ghergelaş a politikum beavatkozása miatt lemondott. A területalapú támogatásokat az uniós előírások szerint az év első felében kell kifizetni (az elmúlt esztendőre), és ezt idejében meg kellett volna kezdeni. Tavaly az Európai Bizottság 8,4 millió eurós büntetőkamatot rótt Romániára, amiért a 2007. évi támogatásokat nem adta ki 2008. június 30-ig.

Korodi válasza

Maros megyének is készülnie kell a régiók újrarajzolását érintő szakmai vitákra, és remélhetőleg neki is fog, Hargita és Kovászna megye jó példájából kiindulva — írja Korodi Attila parlamenti képviselő Izsák Balázs SZNT-elnökhöz címzett válaszában, leszögezve, hogy Marosszék szerinte is a Szé­kelyföldhöz tartozik, és csak azért nem kérte fel a Maros megyei tanácselnököt is az együtt gondolkodásra, mert ő maga Tusnádfürdőn született, így természetesen Hargita és Kovászna megye vezetőihez fordult először. Izsák Balázs szerdán levélben figyelmeztette a képviselőt arra, hogy Marosszéket nem szabad kihagyni a tervezett, autonóm Székelyföld-régióból.

Nem pályázik mandátumra

Törölte jelöltlistájáról Alina Mungiu-Pippidi publicistát, politikai elemzőt a D-LP — jelentette be tegnap a párt jászvásári szervezetének elnöke. Pippidi azzal a feltétellel indult volna az EP-választásokon, ha a párt jelöltjei teljesítik a Tiszta Parlamentért Koalíció feltételeit. Ez többek között azt is jelentette volna, hogy az államfő lánya sem szerepel a listán. Elena Băsescu szerdán ki is lépett a pártból, és függetlenként indul a brüsszeli mandátumért, később azonban vissza szeretne térni a pártba.

Leépítés várható a vasútnál

A vasúttársaság jövedelmének 90 százaléka az alkalmazottak béreinek a kifizetésére megy el, emiatt átszervezésre és az alkalmazottak számának csökkentésére van szükség — jelentette be Radu Berceanu szállítási miniszter, aki tegnap találkozott a vasúti szakszervezetek vezetőivel, és átnyújtotta nekik javaslatait. A tárca szerint ötezer vasutast kell elbocsátani. A következő tárgyalásra hétfőn kerül sor, addig a szakszervezeteknek is ki kell dolgozniuk stratégiájukat; egyelőre tüntetni szándékoznak. Az állami vasúti társaság személyszállító részlege idén feleannyi kormánytámogatást kap, mint tavaly, összesen 600 millió lejt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2009-03-20: Közélet - x:

Kisebbségi tanulmánykötet

Ünnepélyes keretek között mutatták be az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup fennállásának 25. évfordulójára megjelent, Pro minoritatae Europae című gyűjteményes tanulmánykötet magyar és angol nyelvű változatát szerdán Brüsszelben.
2009-03-20: Belföld - x:

Hírsaláta

KÁRPÓTLÁS MIRON COZMÁNAK. Tízezer eurós kártérítésben részesül Miron Cozma, amiért 178 napig törvénytelenül tartották fogva. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék nem adott helyt a volt bányászvezér követelésének, aki jóval nagyobb összeget szeretett volna kárpótlásul. A bírók ugyanakkor az ügyészség indítványát is elutasították, amelyben minimális kártérítést kértek. Cozma minden egyes, börtönben eltöltött napért 22 000 eurót követelt az őt és családját ért bántalomért. A volt szakszervezeti vezető szerint legtöbbet a 12 éves lánya szenvedett a visszavont amnesztia következtében. (Ziua)