Hírsaláta

2009. március 20., péntek, Belföld

KÁRPÓTLÁS MIRON COZMÁNAK. Tízezer eurós kártérítésben részesül Miron Cozma, amiért 178 napig törvénytelenül tartották fogva. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék nem adott helyt a volt bányászvezér követelésének, aki jóval nagyobb összeget szeretett volna kárpótlásul. A bírók ugyanakkor az ügyészség indítványát is elutasították, amelyben minimális kártérítést kértek. Cozma minden egyes, börtönben eltöltött napért 22 000 eurót követelt az őt és családját ért bántalomért. A volt szakszervezeti vezető szerint legtöbbet a 12 éves lánya szenvedett a visszavont amnesztia következtében. (Ziua)

DRÁGUL, OLCSUL. Áprilistól átlagosan hat százalékkal drágulnak a hazai gyártású gyógyszerek, míg az importáltak tíz százalékkal olcsóbbak lesznek. Az árak annak következtében változnak, hogy életbe lép az egészségügyi minisztérium rendelete a gyógyszergyártók árainak kiigazításáról, az importőröket pedig arra kényszerítik, hogy a legolcsóbb készítményeket hozzák be a hazai piacra. A nemzetközi gyártóknak termékeiket tizenkét európai országban gyakorolt legkisebb áron kell Romániában is forgalomba hozniuk. (Manna)

HAJTÁSI ENGEDÉLY PÉNZÉRT. Az Argeş megyei és háromszéki hajtásiengedély-botrány után a hét elején őrizetbe vették a Kolozs megyei hajtásiengedély-kibocsátó osztály négy alkalmazottját is, s csütörtökön reggel lecsaptak a Maros megyei hasonló intézményre is. A Korrupcióellenes Ügyészség és a Országos Korrupcióellenes Főigazgatóság úgy véli, országos jelenségről van szó. (Paprika Rádió)

TÖBBE KERÜL. Megdrágulnak a hajtási és a forgalmi engedélyek, az új tarifák mától lépnek érvénybe. A Hajtási Igazolványok és Forgalmi Engedélyek Országos Igazgatósága által közreadott tájékoztatás szerint a hajtásik kibocsátásáért az eddigi 50 lej helyett 68 lejt, a forgalmi engedélyekért pedig 30 helyett 37 lejt kell fizetni. (Adevărul)

BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG TIZENHÁROM ÉVES KORTÓL. Egy évvel lejjebb szállítaná a büntethetőség alsó határát a büntető törvénykönyv módosított változata. Eddig csak 14 éves kortól lehetett büntetőjogi felelősségre vonni román állampolgárokat, a módosító törvénytervezet megalkotói 13 évben állapítanák meg a korhatárt, mert az utóbbi években a bűncselekmények elkövetői között ugrásszerűen megnövekedett a 14 éven aluliak száma. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-20: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Hatvan igazgatót menesztettek
42 területi és 18 központi igazgatót menesztett tegnap Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter, mert nem kezdték meg a területalapú támogatás kiadását a megszabott március 15-i határidőig. Leváltotta valamennyi vidéki kifizetési ügynökség ügyvezető igazgatóját, hárman közülük azonban felfelé buktak, ezentúl a fővárosban foglalnak el magas tisztségeket. Az országos mezőgazdasági kifizetési ügynökség már bő hónapja vezérigazgató nélkül működik, mert Dan Ghergelaş a politikum beavatkozása miatt lemondott. A területalapú támogatásokat az uniós előírások szerint az év első felében kell kifizetni (az elmúlt esztendőre), és ezt idejében meg kellett volna kezdeni. Tavaly az Európai Bizottság 8,4 millió eurós büntetőkamatot rótt Romániára, amiért a 2007. évi támogatásokat nem adta ki 2008. június 30-ig.
2009-03-20: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

EU-csúcs: az eddigi intézkedésekre összpontosítanak
Egyetértenek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezési képességének növelése tekintetében, de ezen túlmenően az európai vezetőknek nem akaródzik további gazdaságösztönző költekezéssel előhozakodni az eddigi terveken felül — ez derült ki tegnap európai vezetők brüsszeli nyilatkozataiból. — Bízzunk benne, hogy már most is fontos intézkedéseket teszünk, a megvalósításra kell összpontosítani.