Bugár Béla: A magyar érdekvédelemnek létjogosultsága van

2007. augusztus 1., szerda, Világfigyelő

Intrikus hazudozónak nevezte Duray Miklóst, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) stratégiai alelnökét Bugár Béla, a párt korábbi elnöke, akit a március végi tisztújításkor az addigi alelnök, Csáky Pál váltott fel a pártelnöki poszton. Bugárt a szlovák liberális polgári napilap, a SME internetes portáljának munkatársai faggatták.

A pártéletből kivonult, de a parlamentben képviselői teendőit ellátó Bugár jelezte: korábbi döntésének megváltoztatását csak abban az esetben lenne hajlandó megfontolni, ha az MKP vélelmezetten hibás politikája nyomán a szlovák—magyar viszony olyannyira megromolna, hogy úgymond a konfliktusokat megelőzendő, a visszatérés lépéskényszerébe kerülne. Bugár azonban nem tart attól, hogy a két ország viszonya megközelítheti a konfliktusküszöböt, nem feltételezi, hogy az új pártvezetés hibájából a dolgok idáig fajulnának. Lehetséges visszatérésének egy esetleges másik indítékát említve Bugár kijelentette: a visszatérés csak akkor lenne mérlegelés tárgya, ha az MKP támogatottsága kritikus mélypontra, a parlamenti küszöb határára süllyedne. A magyar párt egykori, 10—11 százalékot is meghaladó támogatottsága most 8,7 százalékponton áll. A számos témára kiterjedő beszélgetésben a kérdezők felvetették: vajon van-e jövője Szlovákiában egy olyan pártnak, amely elsődlegesen a magyar nemzetiségű polgárok érdekeinek képviseletére összpontosít? Bugár válasza szerint az MKP-nek mindaddig biztos a létjogosultsága, amíg a szlovák pártoknak nem lesz olyan programjuk, amely megnyugtató módon tudná megjeleníteni és érvényesíteni a szlovákiai magyarok érdekeit is. A szlovák pártok politikájában ennek egyelőre semmi nyoma.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2007-08-01: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Hírbörze

Klubtalálkozó
Pénteken, augusztus 3-án 17 órától az Erdővidéki Vállalkozók Egyesületének meghívására az Asimcov szervezésében Preiss Tivadar, a Kis- és Középvállalkozók Országos Ügynökségének tanácsadója a 2009-ig terjedő országos befektetési programról tart előadást.
2007-08-01: Világfigyelő - x:

Elhunyt két világhírű filmrendező

Ingmar Bergman
Meghalt Ingmar Bergman svéd filmrendező 89 éves korában. Hétfőn a svédországi, balti-tengeri Farö szigetén lévő otthonában érte a halál.