Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. március 21., szombat, Belföld
Winkler és Sógor a jelöltlistán

Az RMDSZ Winkler Gyulát és Sógor Csabát indítja a Magyar Összefogás Listájának második és harmadik befutó helyén — jelentette be Markó Béla szövetségi elnök tegnap Marosvásárhelyen, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ülését követően. Az RMDSZ döntéshozó testülete a választási kampányt érintő szervezési kérdések mellett rangsorolta az első helyeket az európai parlamenti választási listán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött megállapodás értelmében a Magyar Összefogás Listájának első helyén Tőkés László lesz, a negyedik helyre szintén az EMNT jelöl majd személyt, az ötödik Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az ifjúsági mozgalom képviselője, a hatodik Horváth Anna volt államtitkár, jogász-közgazdász, a hetedik Csutak István integrációs és régiópolitikai szakértő, a nyolcadik hely ismét az EMNT-t illeti meg, a kilencediken pedig Szabó Károly volt szenátort indítják.

Verespatak engedély nélkül

Érvénytelenítette a Verespatakon aranykitermelő bányát tervező kanadai—román vegyesvállalat számára a helyi önkormányzat által kiadott, városrendezési tervre vonatkozó engedélyt a temesvári táblabíróság, megerősítve az alacsonyabb fokú korábbi ítéletet. A határozat jogerős, a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) nem fellebbezhet ellene. A beruházást ellenző civil szervezetek szerint ez a döntés is megerősíti, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2007 szeptemberében helyesen és megalapozottan döntött a bányaterv engedélyeztetési eljárásának felfüggesztéséről. Akkor az RMDSZ-es Korodi Attila volt a miniszter és a szaktárca éppen arra hivatkozva állította le a tervezett beruházást, hogy a vállalat nem rendelkezett érvényes városrendezési engedéllyel. A világ legnagyobb külszíni aranybányáját megnyitni tervező RMGC abban reménykedik, hogy a tavalyi kormányváltás következtében kimozdulhat holtpontról az ügy. Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter várhatóan március végén látogat Verespatakra helyszíni tájékozódás céljából. A civil és zöld szervezetek attól tartanak, hogy a decemberben hatalomra került nagykoalíciós kormány újrakezdi a verespataki bányaépítés engedélyezését.

Nyugdíjemelés két részben

Április 1-jétől három százalékkal, októbertől pedig újabb két százalékkal emelkedik a nyugdíj, így a nyugdíjpont értéke ősszel 732 lej lesz — nyilatkozta Marian Sârbu munkaügyi miniszter. Nagyobb arányban nő az I-es és II-es besorolású nyugdíjak értéke, és — az előzetes híresztelések ellenére — nem csökkentik az állami alkalmazottak béreit.

Elnökválasztás a liberális pártban

Rendkívüli, kétnapos tisztújító kongresszust tart a Nemzeti Liberális Párt Bukarestben. A tegnap kezdődött munkálatokon meghallgatták a más pártok üdvözleteit, a liberálisok helyzetére vonatkozó eszmefuttatásokat, a két éve megválasztott, és immár harmadik elnökségére pályázó Călin Popescu Tăriceanu beszámolóját és programbeszédét a demokráciát fenyegető veszélyekről (Băsescu és a kormánykoalícióban újraalakult Nemzeti Megmentési Front). Ellenjelöltje, Crin Antonescu az erkölcsös politizálás szükségét hangoztatta. A titkos szavazás bő négy órán keresztül elhúzódott, a szavazatszámlálás pedig késő estig tartott. Lapzártánkig a leadott voksok negyedét összesítették, a részleges eredmények Crin Antonescu kényelmes győzelmét vetítették előre. A kongresszuson megjelent 1241 küldött alapszabály-módosítást is elfogadott, ennek értelmében létrehozták az első elnökhelyettesi tisztséget, amelyet négyen céloztak meg: Ludovic Orban alalenök, Theodor Atanasiu, az állami vagyonalap-kezelő ügynökség volt elnöke, Romeo Stavarache bákói polgármester és Marian Petrache Ilfov megyei elnök.

Kalózok kezében

Három román állampolgár is tagja annak a görög hajón szolgáló legénységnek, amelyet az Aden-öbölben túszul ejtettek szomáliai kalózok. A hajótulajdonos megerősítette az elrablás hírét, nyilatkozata szerint a legénységnek nem esett bántódása. A fedélzeten összesen tizennégy tengerész szolgál: három román, hét fülöp-szigeteki, három görög és egy ukrán nemzetiségű. A hajó a Fekete-tengeren át Korea felé tartott, amikor kalóztámadás érte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-03-21: Belföld - x:

Hírsaláta

SZÁMÍTÓGÉPPEL A PENTAGONBA. Egy iaşi-i hackernek két évvel ezelőtt sikerült feltörnie a Pentagon egyik szerverét. Az akkor még csak 21 éves fiatal titkos információkat töltött le az amerikai védelmi minisztérium adataiból. Az amerikaiak 2006-ban hamar észrevették a támadást, az informatikai szakemberek azt állították, hogy Eduard Lucian Mândru kihasznált egy biztonsági rést, és trójai típusú vírussal fertőzte meg az egyik szervert. Így könnyen hozzáfért a hadsereg belső információinak egy részéhez, továbbá a megfertőzött számítógépeket is tudta irányítani. A hacker utáni kutatást megnehezítette, hogy a japán szervereken keresztül kapcsolódott a Pentagon gépeire, és nagyon kevés nyomot hagyott maga után. Az amerikai és román hatóságok pont akkor törtek be a hacker otthonába, amikor adatait törölte a számítógépéről. A fiatal férfit huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezték, tetteiért akár tizenkét év börtönt is kaphat. (antena3.ro)
2009-03-21: Közélet - x:

Katolikus ötödik osztály ­indul Sepsiszentgyörgyön - Fekete Réka

Az erkölcsi nevelésre kívánják fektetni a hangsúlyt a Mikes Kelemen Főgimnáziumban ősztől induló katolikus ötödik osztályban. Ha lesz rá igény, már 2010 szeptemberétől felekezeti középiskolai osztály is megkezdi működését, négy év múlva, amikor a gimnazisták IX. osztályba lépnek, mindenképpen lesz folytatása a katolikus nevelésnek.