Hírsaláta

2009. március 24., kedd, Belföld

ELLENZÉKBEN MARADNAK A LIBERÁLISOK. Crin Antonescu, a liberális párt új elnöke kijelentette, nem áll szándékában politikai tárgyalásokat kezdeményezni a jelenlegi parlamenti többség megváltoztatása érdekében. ,,Ellenzékben vagyunk, és az a kötelességünk, hogy erős ellenzéket alkossunk. Nem látok indokot arra — legalábbis az államelnöki választásokig —, hogy ez megváltozzék" — szögezte le a Realitatea TV-ben az új pártelnök.

GYŐZTESEK ÉS VESZTESEK. A liberálisok kongresszusa többek között Cristian Anghelt, Varujan Vosganiant, Norica Nicolait, Dan Radu Ruşanut, Relu Fenechiut, Romeo Stavarachét és Vlad Moisescut választotta meg alelnöknek. A legnagyobb vesztes Teodor Meleşcanu, aki a 15. helyre került, így csak egyszerű tagja lett a Központi Politikai Vezetőtestületnek. Nem került be a vezetőtestületbe Dan Motreanu, Teodor Athanasiu és Eugen Nicolăescu sem. (Mediafax)

MAGÁNÓRÁK ELLEN. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter be akarja tiltani a diákoknak a tanárok lakásán, pénzért történő felkészítését, és elmondta, sürgősen törvény által fogják ezt a dolgot szabályozni. A minisztérium azt szeretné, hogy a Tanítás utáni iskola programmal a maga oldalára állítsa a tanárokat, és azok önszántukból mondjanak le a magánórákról. (Adevărul)

EMELIK AZ ADÓZANDÓ NYUGDÍJKÜSZÖBÖT. Legkésőbb jövő év elejéig a kormány 1000 lejről 1500 lejre emeli a megadózandó nyugdíjak küszöbét, és megszigorítja az idő előtti nyugdíjaztatás feltételeit — nyilatkozták vasárnap hivatalos források a Mediafaxnak.

TÖBBET FIZETNEK A KÜLFÖLDI DIÁKOK. Duplájára emeli a 2009—2010-es tanévtől a jelenleg 2500 eurós beiratkozási díjat a kolozsvári egyetem orvosi kara. Az egyetem többek között ezzel az intézkedéssel szeretné lassítani a külföldi diákok özönét, amely Románia európai uniós belépésével indult meg. (MTI)

MUNKAHELYI DROGTESZT. Németországi példához hasonlóan munkahelyi drogtesztek bevezetését készíti elő a román szaktárca — írja az Udvarhelyi Híradó. Ennek értelmében a munkáltató kötelezhetné az alkalmazottat, hogy vesse alá magát a vizsgálatnak. Az országos drogellenes ügynökség és a munkaügyi minisztérium kezdeményezésének célja, hogy a munkaadók lehetőséget kapjanak alkalmazottjaik drogfogyasztásának ellenőrzésére, és ha kell, a rehabilitáció biztosítására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-24: Közélet - x:

Ki milyen nemzetiségű? (A múlt hét) — Kuti János

Vadonatúj prefektusunk be akarta gyűjteni a közintézmények alkalmazottjainak etnikai összetételére vonatkozó statisztikát. De csak saját baját gyűjtötte meg. Lehet, hogy csak a személyes adatok védelmét felügyelő hatósággal rúgja össze a patkót, de az is lehetséges, hogy az Országos Diszkrimináció­ellenes Tanács fogja csóválni a fejét. És mivel tud védekezni prefektusunk, ha megkérdik: miért tette vagy tetette ezt?
2009-03-24: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Rekordmunkanélküliség várható
800 000-re nőhet a munkanélküliek száma idén Romániában, vagyis az előzetes becslésekhez képest kétszáz-háromszázezerrel több ember maradhat állás nélkül — jelentette be tegnap Marian Sârbu munkaügyi miniszter. Az év végére nyolc százalékra becsült munkanélküliség miatt növelni kell a munkanélkülisegély-alapot is 500 millió lejjel. Sârbu előzőleg a közalkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezetekkel tárgyalt, akik tegnap országszerte tiltakoztak a kormány által tervezett bércsökkentések ellen.