Hírsaláta

2009. március 25., szerda, Belföld

MAGYAR KÉMET FOGOTT AZ ADEVĂRUL. Egy volt magyar diplomata ma magánemberként Bukarestben dolgozik az oroszoknak — írja tegnapi számában az Adevărul. A cikk Péter László volt diplomatáról szól, akit az írás címében „volt magyar kémnek" nevez. A napilap kész tényként állapítja meg, hogy Péter László, aki 1990 és 1995 között diplomataként szolgált Magyarország Bukaresti nagykövetségén hírszerző tisztként, miután nyugdíjba ment, ma ismét Románia területén dolgozik, mégpedig az oroszoknak. A lap szerint egy orosz bank fiókvállalatát akarja megalapítani Romániában.

NE VICCÖLJENEK! Véget vet a közszereplőkön való viccelődésnek az új polgári törvénykönyv, ha a mostani formájában lép életbe, ugyanis kimondja, a magánélethez való jogot sérti, ha valakinek a nevét, képét, hangját a tájékoztatáson kívül más célra használják fel. Az új Ptk. 80. cikkelyének I. bekezdését több civil szervezet, többek között a Román Sajtóklub is meg fogja támadni — jelentette be Mircea Toma, a Sajtófigyelő Ügynökség vezetője hétfő este a Realitatea hírtelevízióban. Victor Ponta, a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter ugyanabban a tévéműsorban biztosította Tomát, hogy személyesen fog dolgozni az új Ptk.-nek ezen a szakaszán, hogy a szórakoztató műsorok ne minősüljenek bűncselekménynek. A miniszter megígérte, a törvénykönyv végleges változatához teljesen átírják az ominózus cikkelyt. (Realitatea.net)

MARADT. Tăriceanu maradt a liberális párt képviselőházi frakciójának vezetője. A parlamenti csoport szavazással erősítette meg a volt miniszterelnököt e funkciójában. (Cotidianul)

A KARRIER A LÉNYEG. Lavinia Şandru, a Nemzeti Kezdeményezés, azaz a PIN jelenlegi elnöke a szocdemekkel kacérkodik, hogy a párt EP-képviselőjelöltjeinek listáján szerepelhessen. Kollégája, Cozmin Guşă Mircea Geoană választási tanácsadójának készült, igaz, Ion Iliescu hevesen tiltakozott a több pártot megjárt ifjú titán ellen. A meglehetősen radikális, Geoană- és Băsescu-ellenes fiatalok több sikertelen próbálkozás után visszatérnek a sokat gyalázott szocialisták közé. (Cotidianul)

VISSZAVESZIK A JOGTALANUL SZERZETT JOGOSÍTVÁNYOKAT. Az Argeş megyei prefektus kiadta az utasítást, hogy közel ötven olyan sofőrtől, akiről feltételezhető, hogy korrupció révén jutott jogosítványhoz, vonják vissza azokat. A román lapok egy része tudni véli, hogy Bukarest 2. kerületének SZDP-s polgármestere, Cristian Popescu Piedone is köztük van. (Evenimentul zilei)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-25: Közélet - x:

Jecza Péter letette a vésőt

Elhunyt Jecza Péter szobrászművész, a kortárs romániai képzőművészet meghatározó egyénisége. Sepsiszentgyörgyön született 1939-ben, a kolozsvári képzőművészeti főiskola elvégzése után Temesváron telepedett le. Tanított a temesvári egyetem rajztanárképző karán, majd a műszaki egyetemen is.
2009-03-25: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Készülnek a kongresszusra
Az alapszabály-módosító tervezet és a kongresszusi dokumentumtervezetek jóváhagyása szerepel az április 4-re összehívott SZKT-ülés napirendjén. Az RMDSZ miniparlamentje Marosvásárhelyen ül össze, és Markó Béla szövetségi elnök politikai tájékoztatójának meghallgatása után több kérdésben is dönteni fog: megerősíti az önkormányzati ügyvezető alelnököt és az európai parlamenti jelöltlistát is. Az RMDSZ IX. kongresszusára április 25-én Kolozsváron kerül sor.