Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. március 25., szerda, Belföld
Készülnek a kongresszusra

Az alapszabály-módosító tervezet és a kongresszusi dokumentumtervezetek jóváhagyása szerepel az április 4-re összehívott SZKT-ülés napirendjén. Az RMDSZ miniparlamentje Marosvásárhelyen ül össze, és Markó Béla szövetségi elnök politikai tájékoztatójának meghallgatása után több kérdésben is dönteni fog: megerősíti az önkormányzati ügyvezető alelnököt és az európai parlamenti jelöltlistát is. Az RMDSZ IX. kongresszusára április 25-én Kolozsváron kerül sor.

Folytatják a tiltakozást

Nem csak tiltakozási akcióikat folytatják, hanem az államot is beperelik az érvényben lévő törvények megszegése miatt az Alfa Kartellhez tartozó közalkalmazottak, amennyiben a kormány a bérpótlékok és prémiumok eltörlését előíró kormányrendeletet érvénybe lépteti — ismertette a szakszervezeti tömb tegnapi döntését Liviu Apostoiu alelnök, aki szerint a kormányrendelet hatályba lépésekor rögtön utcára vonulnak az emberek. A szakszervezet az ország gazdaságának helyreállítására szólította fel az állam vezetőit.

Politikai cselekvés és vízió kell

Az utóbbi hetekben bulvártémákkal próbálják elterelni az egyszerű emberek figyelmét napjaink Romániájának valós gondjairól, és ez aggasztó — jelentette ki parlamenti felszólalásában Olosz Gergely képviselő, emlékeztetve arra, hogy Sólyom László idelátogatása kapcsán helikopterekről, katonai repülőkről, alkotmánysértésről beszéltek, anélkül, hogy említést tettek volna a megszegett diplomáciai egyezményekről és a román állampolgárok legnagyobb gondjáról, a gazdasági válságról. Olosz szerint a kormánytagokra is ez az igyekezet jellemző, holott elkerülhető lenne a Nemzetközi Valutaalappal kötött korábbi egyezmények azon tapasztalata, hogy az állam az állampolgárok terhére jusson megtakarításokhoz. Ahelyett, hogy a válság miatt csökkenő mezőgazdasági termelésen siránkoznának, minden eddiginél jobban támogatni kellene ezt az ágazatot; ahelyett, hogy megkérdőjeleznék a helyi közigazgatás európai alapokhoz való hozzáférésének lehetőségét, tartsák meg az uniós pályázatok kidolgozásában kellő tapasztalattal rendelkező alkalmazottakat; a közalkalmazotti szféra átpolitizálása helyett hagyják tisztségeikben a szakembereket, ily módon a munkahelyek kérdését is kezelni tudják — javasolta.

Késik a vidombáki reptér építése

Az alkalmas területek jogállásának tisztázatlansága miatt késik a Brassó—Vidombák nemzetközi repülőtér építése. A Székelyföld ,,légi kapujának" is szánt létesítmény megvalósítására Brassó, Kovászna és Hargita megye önkormányzata, valamint a kanadai Intelcan cég által korábban létrehozott részvénytársaság közgyűlésén a jelenlévők megállapították, hogy mindaddig nem lehet előrelépni az ügyben, amíg Brassó megye tulajdonába nem kerül a kérdéses terület. A vonatkozó törvénytervezet már a képviselőházban, de a honatyák sokallják a 200 hektárt. Az Intelcan április 30-ig kapott haladékot a beruházást finanszírozó bankoktól, e határidőn túl újabb hitellehetőséget kell keresni a szükséges 75 millió euró előteremtésére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-25: Belföld - x:

Hírsaláta

MAGYAR KÉMET FOGOTT AZ ADEVĂRUL. Egy volt magyar diplomata ma magánemberként Bukarestben dolgozik az oroszoknak — írja tegnapi számában az Adevărul. A cikk Péter László volt diplomatáról szól, akit az írás címében „volt magyar kémnek" nevez. A napilap kész tényként állapítja meg, hogy Péter László, aki 1990 és 1995 között diplomataként szolgált Magyarország Bukaresti nagykövetségén hírszerző tisztként, miután nyugdíjba ment, ma ismét Románia területén dolgozik, mégpedig az oroszoknak. A lap szerint egy orosz bank fiókvállalatát akarja megalapítani Romániában.
2009-03-25: Közélet - x:

Oktatási támogatás roma diákoknak — Fekete Réka

Ösztöndíjpályázatot írt ki az országos roma ügynökség és az oktatási minisztérium azzal a céllal, hogy támogassa a roma gyermekek iskolában maradását. A március 30-i határidővel záruló pályázatra VII—XII. osztályos tanulók jelentkezhetnek.