Hírsaláta

2009. március 26., csütörtök, Belföld

AZ ELSŐ KÖLTSÉGVETÉSMÓDOSÍTÁS. Legkésőbb májusban eszközlik az első idei költségvetés-kiigazítást, miután a román hatóságok megállapodtak az IMF küldöttségével, hogy a GDP 2 százalékáról 4,6 százalékra emelik a költségvetési hiányt — nyilatkozták kormányforrások. (Evenimentul zilei)

HIÁBA A NAGY SZÁJ. Nem szeretik az elnök embereit a parlamentben. Sever Voinescu, az újságíróból képviselővé lett politikus minap nem kapta meg a szükséges szavazatokat ahhoz, hogy elfoglalja a háztitkári helyet. Szégyenszemre csak 114-en szavaztak rá, a rossz nyelvek szerint még frakciójából sem támogatta mindenki. (Evenimentul zilei)

HIÁNYZIK EGY DIPLOMA. Állítólag csak két félévet járt arra az amerikai James Madison Egyetemre Elena Băsescu, az államfő kisebbik lánya, akiről apja azt nyilatkozta, hogy okos, képzett, két egyetemet végzett, két nyelven beszél. (Evenimentul zilei)

GYŰLNEK A TÁMOGATÓK. Még be sem jelentették a liberálisok: Crin Antonescu, a párt szombaton megválasztott elnöke indul az őszi államfőválasztáson, igen jelentős politikusok nyilatkozták azt, hogy támogatják e küzdelemben. Igazi meglepetés volt Ion Iliescu bejelentése, aki egyebek közt nemes entellektüelnek nevezte Antonescut, valamint Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármesterének kiállása, aki miután megismételte, hogy ő ebben a küzdelemben jelöltként nem vesz részt, kijelentette: Crin Antonescu nem korrupt, nem szélhámos, okos és szerény fiú, s mindent megtesz győzelméért. (Realitatea)

DIREKTORCSERÉT AKARNAK A SZÍNÉSZEK. A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának színművészei nyilatkozatban erősítették meg a hírt, miszerint beadvánnyal fordultak a színház főigazgatójához, Lucian Silaghihoz és a színház fenntartójához, a Bihar Megyei Tanácshoz, amelyben kérik Meleg Vilmos jelenlegi művészeti igazgató felmentését tisztségéből. A színészek a színház folyamatos művészi hanyatlását, illetve a belső szervezés és fegyelem fokozatos romlását róják fel a művészeti igazgatónak. (manna.ro)

OLCSÓBB LESZ KÜLFÖLDRE SMS-EZNI. Megállapodtak az Európai Unió tagországait és az Európai Parlamentet képviselő tárgyalócsoportok abban, hogy jelentősen csökkentik a több országot érintő SMS-küldés díját és az úgynevezett adatroaming, azaz mobiltelefonos internetezés nagykereskedelmi díját. Az Európai Bizottság tavalyi javaslata nyomán született megállapodás szerint az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak — várhatóan július elsejétől — a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerülhet majd egy SMS küldése. (Ziua)

ATOMERŐMŰ ÉPÜL ERDÉLYBEN. A hírek szerint az illetékes minisztérium szeptemberben jelenti be, hol épül meg az új nukleáris létesítmény. Helyszínként három-négy település is szóba jöhet, de ezek közül néhánynál még mindig nem fejezték be a vizsgálatokat. Valószínűsítik azonban, hogy Erdélybe az Olt vagy a Maros mellé telepítik majd az erőművet. (figyelo.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2009-03-26: Közélet - x:

Milyen tizenegymillió? (Kármentő) — Simó Erzsébet

Az utóbbi hónapokban mind az államfő, Traian Băsescu, mind hűséges fegyverhordozói és szócsövei szívesen hangoztatják: nem csoda, hogy csehül áll az ország, amikor az államnak tizenegymillió segélyezettről kell gondoskodnia. A szám elképesztően magas, az ország összlakosságának felét jelenti, az itthon maradottaknak mintegy hatvan százalékát. Hihetetlen, nem lehet igaz.
2009-03-26: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Korrupció a belügyben
Korrupciós vádak miatt tegnap lemondott posztjáról Cornel Şerban, a belügyi titkosszolgálat vezetője, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnpártolással és bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsít. A korrupcióellenes hatóság Şerban mellett őrizetbe vette a bukaresti mezőgazdasági egyetem rektorát, Ioan Alecut — akit ugyancsak korrupcióval vádolnak —, Puiu Popoviciu üzletembert és a korrupcióellenes főigazgatóság egyik vezetőjét, Petre Pitcovici-ot is.