Hírsaláta

2009. március 27., péntek, Belföld

VÁLASSZUNK ÁLLAMFŐT MÁR JÚNIUSBAN. Nem állhat túl fényesen Traian Băsescu a népszerűségi listán, és attól is félnek, hogy az őszig, kora télig egy ellenjelöltet úgy felépíthetnek, hogy megnyeri a választásokat, ezért szerdán egyik régi embere, Radu Berceanu bevetette: legjobb lenne az európai parlamenti választásokkal egy időben, június 7-én tartani az államfőválasztást is. (Realitatea)

EMIL BOC ELÉGEDETT A TERMETÉVEL. A miniszterelnök megsokallta, hogy az Antena3 esti vitaműsorának résztvevői percekig azt osztották, hogy az alacsony termetű kormányfő Laura Codruţa Kövesi társaságában fényképkészítéskor lábujjhegyre próbált emelkedni, telefonkagylót ragadott hát, és elmondta ország-világnak: izgett-mozgott, mert belefáradt a fényképezésbe, de nem csipeszkedett. Különben is elégedett termetével — jelentette ki. Telefonálása nagy derűt váltott ki a stúdióban.

A VÁLSÁG MIATT BAJBAN A SAJTÓ. Nagy leépítés folyik az Evenimentul zilei bukaresti lapnál, de általában pénzhiánnyal küzd az írott és elektronikus média. A jelenség nem romániai különlegesség, a válság, azaz az előfizetők számának visszaesése és a reklám csökkenése miatt sok lap, rádió és tévé került nehéz helyzetbe. (Adevărul)

SZABADLÁBON. Nem tartják huszonkilenc napig vizsgálati fogságban azt az üzletembert és két magas rangú belügyi alkalmazottat, akit kedd éjszaka vett őrizetbe a Korrupcióellenes Ügyészség. Cornel Şerbannak, a belügyminisztériumi hírszerzés főnökének felmondását időközben a kormányfő is elfogadta. Szabadon engedték Puiu Popoviciu üzletembert, aki szerint az egész ügy a Korrupcióellenes Ügyészség túlkapása, illetve a bukaresti agráregyetem volt rektorát, akit nem is akartak előzetesbe helyezni. A korrupcióellenes ügyészek szerint mintegy milliárd eurónyi kár keletkezett azzal, hogy az agráregyetem társult Popoviciu üzletember cégével, és magántulajdonba játszották át az egyetem mintegy 220 hektárnyi kísérleti és gyakorlati területét. A Gândul Băsescut, Tăriceanut és Videanut is Popoviciu tettestársának tartja.

NEM KERÜLNEK ELŐ A FEGYVEREK. A bukaresti katonai törvényszék elrendelte, hogy zárt ajtók mögött tárgyalják a ciorogârlai fegyverlopás ügyét, melyben tizenegy katonát és altisztet vádolnak lopással, illetve szolgálati hanyagsággal. A vádlottak a lopás során 62 fegyvert és más katonai eszközt tulajdonítottak el, melyek összértéke 34 518 lej. A vádirat szerint a fegyvereket január 27-én éjszaka lopták el, az őrség parancsnoka nem ellenőrizte az őröket, mi több, fedezte azt a három katonát, aki ugyan szolgálatban volt, de nem tartózkodott az őrhelyen. A fegyverek mai napig nem kerültek elő. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2009-03-27: Közélet - x:

Vissza a pénzzel

Interpellációjában emlékeztette Cseke Attila szenátor Emil Boc miniszterelnököt a február 10-én a Községek Országos Egyesületének közgyűlésén tett ígéretére, hogy a kormány visszaadja a helyi önkormányzatok tavaly fel nem használt pénzét.
2009-03-27: Közélet - x:

Külföldi hírek - Mózes László

Surányi nem vállalja
Surányi György tegnap reggel kijelentette: már nem tekinthető kormányfőjelöltnek. Az SZDSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy Surányi György nem vállalta a jelöltséget ― mondta az SZDSZ ügyvivői testületének tegnapi ülése után Fodor Gábor. A pártelnök hozzátette, véleményük szerint a volt jegybankelnök döntésében szerepet játszottak mindazok, akik lehetetlenné tették számára a feladat elvállalását.