Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. március 27., péntek, Belföld
Szigorítaná a titkosszolgálatok ellenőrzését

A politikai és gazdasági döntések esetleges illetéktelen befolyásolásának fokozottabb ellenőrzését kérte Traian Băsescu a belföldi titkosszolgálattól. Az államfő tegnap részt vett a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) tavalyi tevékenységét értékelő ülésen. Szerinte Románia földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívül vonzó a gazdasági és a politikai döntések (illetéktelen) befolyásolása szempontjából, és ezeket a lehetséges jelenségeket fékezni kell.

Băsescu úgy látja, az RHSZ 2005-ben elkezdődött reformja nagy vonalakban befejeződött, az intézmény ma már valamennyi küldetésének képes megfelelni. 2008-ban olyan jó minőségű információkat szolgáltatott a kormánynak és az elnöki hivatalnak, amelyek nagyon hasznosak voltak a döntéshozatalban — mondotta, és hozzátette: a titkosszolgálatnak meg kell őriznie politikai semlegességét. Bizonyos reformokat — így a demilitarizálást — azonban csak a nemzetbiztonsági törvénycsomag elfogadása után lehet végrehajtani, ám a vonatkozó tervezetek már 2006-ban elakadtak a parlamentben, mert a liberális kormány megítélése szerint túl nagy hatalommal ruháznák fel a titkosszolgálat tisztjeit.

Minden nyolcadik adót törölnek

71 adónemet, illetéket szándékszik eltörölni a kormány, hogy csökkentse a magánszektor adminisztratív költségeit — jelentette be tegnap Gheorghe Pogea pénzügyminiszter. A kormány februárban az adók egyharmadának eltörlését ígérte, ami 184 tétellel lenne kevesebb — a minisztérium tavalyi elemzése szerint ugyanis jelenleg összesen 558-féle adót vagy illetéket fizetünk. Ezek közül 117 folyik be közvetlenül a költségvetésbe, 89 az önálló ügyvitelű közigazgatási intézményekhez kerül, további 264 adó és illeték pedig a minisztériumok saját bevételét képezi. A jövedelemadó és az általános forgalmi adó kulcsa idén nem változik, és ugyanakkora marad a társadalombiztosítási járulékok (nyugdíj, egészségügy, munkanélküliség) szintje is.

Kivonultak a vasutasok

Ezernél több vasúti alkalmazott gyűlt össze tegnap Bukarestben az Északi pályaudvaron, hogy a kormány által tervezett tömeges leépítés ellen tiltakozzék. A nyílt színi szakszervezeti gyűlésen a bizalmikat arra hatalmazták fel a jelenlevők, hogy a hatalmas adósságokat felhalmozó állami vasúttársaság költségeinek csökkentésére próbáljanak más megoldást találni a szállításügyi tárcával folytatott tárgyalásokon.

Tisztújítás a fővárosban

A bukaresti fiókszervezet éléről is leváltották Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfőt és NLP-elnököt. A párt központi politikai bürója a parlamenti választásokon elért gyenge eredményekkel indokolta döntését. Az új területi elnök Andrei Chiliman, Bukarest első kerületének polgármestere. Tăriceanu egyébként ugyanezt az érvet hozta fel, amikor Ludovic Orbant, a párt múlt héten megválasztott alelnökét váltotta a bukaresti szervezet élén — most pedig Orban javasolta Tăriceanu leváltását. Vele együtt távozott két volt minisztere, Cristian David és Eugen Nicolăescu is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2009-03-27: Közélet - x:

Külföldi hírek - Mózes László

Surányi nem vállalja
Surányi György tegnap reggel kijelentette: már nem tekinthető kormányfőjelöltnek. Az SZDSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy Surányi György nem vállalta a jelöltséget ― mondta az SZDSZ ügyvivői testületének tegnapi ülése után Fodor Gábor. A pártelnök hozzátette, véleményük szerint a volt jegybankelnök döntésében szerepet játszottak mindazok, akik lehetetlenné tették számára a feladat elvállalását.
2009-03-27: Közélet - x:

Milyen legyen a dollárpiac? (Lakónegyedi népszavazás) — Váry O. Péter

Új rendszer bevezetését tervezi Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, nagyobb horderejű városgazdálkodási kérdésekben az érintettek véleményére bízza a döntést. Elsőként a dollárpiac átalakításának tervét bocsátja népszavazásra.