Hírsaláta

2009. március 28., szombat, Belföld

NYAKUNKON A VÁLSÁG. Pár hónap alatt 3000 autót adtak vissza a tulajdonosok a lízingcégeknek, mert nem tudják fizetni a kamatokat. A rendszer bevezetése óta először kerülnek vissza ilyen nagy számban a lízingelt javak a cégekhez. Tavaly például csak pár száz autót kellett visszajuttatni azért, mert a tulajdonos elmaradt a részletek kifizetésével. (Erdély FM)

SZTRÁJKOLÓ DIÁKOK. Japán sztrájkot kezdtek a dévai, magyar tannyelvű Téglás Gábor Középiskola diákjai, akik azt kérik a tanügyminisztériumtól, hogy ne vegye ki a tanrendből a torna-, osztályfőnöki és a második idegennyelvórát. A sztrájkoló diákok részt vesznek a tanórákon, de fehér karszalagot viselnek, és küldöttségük hétfőn jelen lesz a MAKOSZ Kolozsváron szervezendő tiltakozó gyűlésén. A Téglás Gábor Iskolacsoport líceumi osztályaiban körülbelül 250 Hunyad megyei diák tanul. (Agerpress)

JÓRA IS SZÁMÍTHAT AZ AGRÁRIUM. Az államfő azt jósolta a mezőgazdasági termelők tanácskozásán, hogy a következő globális válság valószínűleg élelmiszerválság lesz a demográfiai robbanás miatt. Erre Románia előre fel tud készülni, ha kihasználja az ország hatalmas agrárkapacitását, és fejleszti a hozzáadott értéket jelentő falusi turizmust. (Realitatea)

LELÉPTETTÉK A POLITIKA SZÍNPADÁRÓL. A Dolj megyei tanács utolsó ülésén kizárta azt a Iancu Constantin nevű tagját, aki dom’ Costel néven híresedett el azt követően, hogy helyettes államtitkári kinevezésével egy időben kiderült róla, büntetőeljárás folyik ellene, nem is kis ügyekben, hanem emberrablás, bűnszövetkezetben való részesség, testi sértés és erőszak miatt. (Gardianul)

VAGY Ő VAGY ŞANDRU! Bár Ion Iliescu hevesen tiltakozik az ellen, hogy Lavinia Şandru PIN-elnököt a szociáldemokraták felvegyék az európai parlamenti választások listájára, mi több, válaszút elé is állította az SZDP-t. Ennek ellenére bizonyos Radu Moldovan Beszterce megyei pártelnök továbbra is támogatja Şandrut, igaz, kiköti, csak ha belép a pártba. Cozmin Guşă és Lavinia Şandru nemrég még a szociáldemokrata párt esküdt ellensége volt, s megfogadta, hogy soha nem közeledik eme impotens, lejárt szavatosságú politikai alakulathoz, úgy látszik, miután rádöbbentek, magukra maradtak, egyik Geoană választási tanácsadójaként, másik képviselőjelöltként furakodik be a pártba. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2009-03-28: Közélet - x:

Ne politizáljanak? (Kármentő) - Mózes László

Daragus Attila autonómia-népszavazással kapcsolatos nyilatkozata bizonyára minden önérzetes közösségben kiverné a biztosítékot. A torjai polgármester ugyanis kijelenti: az Aporok falujában nem politizálnak, lejártak a választások, nincs kampány, mi több, a település lakóinak azt javasolja: a következő három és fél évben felejtsék el a politikát.
2009-03-28: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Az első visszanyírás
Mintegy hatmilliárd lejjel készül csökkenteni a költségvetési kiadásokat a kormány: közel 4 milliárdot az állami büdzséből, 1,5 milliárdot a társadalombiztosításokból, a többit a környezetvédelemtől.