Hírsaláta

2009. március 31., kedd, Belföld

BEFOGNÁK A SAJTÓ SZÁJÁT. A Független Újságírásért Központ és a Sajtószervezetek Konvenciója az új polgári törvényköny-tervezet kapcsán közös állásfoglalást fogadott el, amelyben felhívják a figyelmet annak sajtó­szabadságot sértő cikkelyeire, és felkérik az igazságügyi minisztériumot azok törlésére, illetve arra kérik a parlament két házát, küldjék vissza a tervezetet a kormánynak, és jöjjön létre egy valós társadalmi párbeszéd e kérdésről. (Cotidianul)

VISSZA A DIKTATÚRÁBA? A marosvásárhelyi Bolyai Farkas és Alexandru Papiu Ilarian gimnázium vegyes tannyelvű iskolává való alakítását szorgalmazza a tanügyminiszté­rium kisebbségi ügyekért felelős államtitkára. Oana Badea kifejtette: az átalakítást javasolni fogja a tárcavezetőnek. A megyei főtanfelügyelő, Matei Dumitru szerint azonban fölösleges beavatkozni ott, ahol nincsenek gondok. (Transindex)

BĂSESCUNAK NEM TETSZIK. A rendőrség titkosszolgálata két tisztjének és az ország egyik leggazdagabb üzletemberének 24 órás fogva tartása körüli botrány nem csillapodik. Az ügybe belekeveredett Tăriceanu és Băsescu is. Az előbbi cégének székházát építette fel a Puiu Petroviciu által törvénytelenül és olcsón megszerzett 220 hektáros területen, a másiknak a lánya vásárolt 600 000 euróért luxuslakást a negyedben. Băsescu nehezményezi, hogy befolyással való üzérkedés érdekében egy magas rangú tiszt az ő nevét használta fel. Különben az államfő kiállt Petroviciu mellett, csodálattal beszélt a hatalmas befektetésről, fél szóval, igaz, de azt is megjegyezte, hogy a területet nem épp ortodox módszerekkel szerezte meg. Tăriceanu hallgat. (Realitatea)

IOANA SOKAT KERESETT. Lakást mindenki ott vesz, ahol tud, és amennyi pénze van ― vallják az Antena3 újságírói ―, csak épp utánaszámoltak, s elcsodálkoztak, hogy egy alig öt-hat éve a munka mezején megjelenő fiatal jogász, mint Ioana Băsescu, miként takaríthatott meg 700―800 ezer eurót. A hölgy ugyanis azt állítja, hogy saját keresetéből vásárolta luxuslakását.

NEM JUT PÉNZ A RÉSZLETEKRE. Pár hónap alatt háromezer autót adtak vissza a tulajdonosok a lízingcégeknek, mert nem tudják fizetni a részleteket. A rendszer bevezetése óta először van rá példa, hogy ilyen nagy számban kerülnek vissza a lízingelt javak a cégekhez. Tavaly például csak pár száz autót kellett visszaadni azért, mert a tulajdonos elmaradt a részletek kifizetésével. (Erdély fm)

ÉRTHETETLEN. Ismét azon háborog a Gardianul, hogy az 1848-as forradalom magyar vezetőjéről, Kossuth Lajosról, akit több tizezer román meggyilkolásával vádolnak a nacionalista román történészek, utcát neveznek el Marosvásárhelyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2009-03-31: Közélet - x:

Miniszterelnök kerestetik! (A múlt hét) - Kuti János

Ahogy nálunk versengenek a pártok a kormányzásért, azok alapján azt hittem, hogy jó dolog kormányozni. De az utóbbi időben a gazdasági válság mellett mintha kitörtek volna a kormányválságok is.
2009-03-31: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Megszűnt a vizsgálat a rendőrparancsnok ellen
Beszüntették az ügyészségi vizsgálatot Radu Sandu Moldovan Hargita megyei rendőrparancsnok ellen, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a kommunista időkben kiskorúakat kínozott. Dan Petru, a Maros megyei ítélőtábla mellett működő ügyészség vezetője elmondta: a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet feljelentései Sandu ellen megalapozatlanoknak bizonyultak.