Európa összevont szemöldöke

2007. június 2., szombat, Máról holnapra
A romániai belpolitikai válságnak — mely sem megoldódni, de még oldódni sem látszik — most már európai kihatásai is mutatkoznak: mind Olli Rehn csatlakozási, mind pedig Frattini igazságügyi főbiztos egyre sűrűbben emlegeti ama védzáradékokat, melyeket Románia és Bulgária csatlakozási szerződéseihez ragasztottak, s úgy csücsülnek ott, akár az időzített, beélesített, bármikor robbantható bombák.

Románia esetében elsősorban az igazságügyi reform valós véghezvitelének elmaradását nehezményezik, azt, hogy az ország egyáltalán nem tudta leküzdeni (nem is akarta?) a legfelsőbb szinteken jelentkező korrupciót, hogy továbbra sem függetlenek a bíróságok, politikai sugallatra cselekszik az ügyészség, sőt, a rendőrség is. Monica Macovei miniszter asszony elcsapását sem tudták még megbocsátani, de azt még annyira sem, hogy a román törvényhozás nem nagyon siet a korrupcióellenes jogi keretek és intézmények megteremtésével, s ha végez is valamilyen látszatmunkát, a jogszabályokat a honatyák oly módon csonkítják-herélik, hogy azok őket ne érinthessék igazán. Itt van az összeférhetetlenségi és a ,,feddhetetlenségi" törvény esete. Ha az előbbi egyértelműen kimondaná, hogy meg kell nyitni a kommunista párt szigorúan zárolt irattárait, s az ott található dokumentumok alapján kellene sokakat eltanácsolni a közélet vezetésétől, akkor valószínűleg lefejeződne a mai politikai osztály, mely jelentős részében volt pártfunkcionáriusokból, szekuritátés ágensekből és kollaboránsokból áll. Hát ez fájdalmas lenne sokaknak, s így abban járnak, hogy — jól bevált recept szerint — szigorú ,,állambiztonsági meggondolásokra" hivatkozva továbbra is zár alatt tartsák a levéltárak, irattárak legizgalmasabb anyagát, s addig költöztetgessék az irattári anyagot, míg nyoma nem vész az egésznek.

A ,,feddhetetlenséggel" is bajok vannak, változtatgatják a vizsgálódási kört, az érdemtelenül bezsebelt, igazolhatatlanul felhalmozott vagyon mértékét s a felállítandó ügynökség jogkörét is. Hát ez így nem fog menni. Európa teljesen független testületet vár el, nem az éppen leginkább érintett parlamentnek alárendeltet, de vajon milyen eredményt hozna a teljes önállóság egy olyan országban, ahol közismertek az érdek-összefonódások s minden hivatal megvesztegethetősége...?!

Az említett védzáradék alkalmazásának szükségességét most már több uniós tagország kezdte emlegetni — köztük nagy befolyású alapító tagok —, s valamit sürgősen tenni kell.

Egyelőre annyi történt, hogy újra előkaparták Năstase exminiszterelnök Tamara-dossziéját, s ha némi jogi következményekkel fog járni a megújított vizsgálat, a nagynéni bevonul majd a kortárs román históriába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2007-06-02: Közélet - Bogdán László:

Megjelent

Hutera Béla — költött személy, visszatérő hősöm, számtalan regényemben, elbeszélésemben szerepelt — földi alakjával valamikor a hetvenes évek elején találkozhattam a Golgota nevű vendéglátó-ipari egységben.
2007-06-02: Közélet - Farkas Réka:

Băsescu az autonómia ellen

Az RMDSZ mondjon le mindenféle autonómiatámogatásról, a népszavazás eredményei azt tükrözik, hogy a romániai magyarság nem mozgósítható ilyen céllal, nem radikalizálható, sokkal fontosabbnak tartja a korrupcióellenes küzdelmet — ezt mondta Traian Băsescu államfő hétfőn a Cotroceni-palotában az RMDSZ vezetőivel folytatott tárgyaláson, állítja az ott jelen levő Márton Árpád képviselő.