Megjelent

2007. június 2., szombat, Közélet
Hutera Béla — költött személy, visszatérő hősöm, számtalan regényemben, elbeszélésemben szerepelt — földi alakjával valamikor a hetvenes évek elején találkozhattam a Golgota nevű vendéglátó-ipari egységben.

Faluról városi gyerekeikhez költözött, hajótörött székely ruhás öregemberekkel sörözött, középtermetű, kopaszodó ember volt, öltözködésében is elütött környezetétől, és ő vitte a szót. ,,Adott nektek a párt angolvécét, szarháziak, hogy megnézhessétek, mire vagytok képesek! — harsogta. — Azelőtt csak csobbant a pöcegödörben…" A szöveget és a figurát (azóta se találkoztam Vele) nem tudtam elfelejteni, ezért aztán megpróbáltam életrajzot képzelni Neki. Az életkora miatt bizonyos ,,centrális pontok (a második világháború, a hadifogság, a kollektivizálás sanyarú évei, melyeket borbélyként él át Felsőtáborban, egy képzeletbeli székely faluban) adottak voltak. Utazásokkal én ajándékoztam meg... Így született meg a székely Odüsszeusz, aki most halálával kitűnik a képből. De ez csak látszólagos. Mert fel fogom támasztani. Minden megvan, és mindent lehet!…

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2007-06-02: Közélet - Farkas Réka:

Elvesznek az idei uniós pénzek? (A politikai cirkusz ára)

Traian Băsescu államfő szerdai parlamenti beszédének ellentmondásaira hívta fel a figyelmet Márton Árpád képviselő.
2007-06-02: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Európa összevont szemöldöke

A romániai belpolitikai válságnak — mely sem megoldódni, de még oldódni sem látszik — most már európai kihatásai is mutatkoznak: mind Olli Rehn csatlakozási, mind pedig Frattini igazságügyi főbiztos egyre sűrűbben emlegeti ama védzáradékokat, melyeket Románia és Bulgária csatlakozási szerződéseihez ragasztottak, s úgy csücsülnek ott, akár az időzített, beélesített, bármikor robbantható bombák.