Hírsaláta

2009. április 2., csütörtök, Belföld

KAMPÁNY A FOGYASZTÓK ZSEBÉRE. Csökkenthetné a földgáz árát, de nem teszi az Országos Energetikai Hatóság — derül ki a Ziua cikkéből. A lap szerint húsz százalékkal fizethetnénk kevesebbet a gázért, hisz tavaly óta háromszorosan csökkent a kőolaj ára, ám kampányokokból nem hajlandó ezt elrendelni az illetékes hatóság.

Vasluiban a Gaz Est döntött, április elsejétől 17,5 százalékkal kerül kevesebbe a gáz köbmétere. A Ziua szerint országosan őszre halasztották a gáz árának csökkentését, így az első kisebb számlát az elnökválasztási kampányban, novemberben kaphatják meg a fogyasztók. Az energetikai hatóság azzal érvel, a tavalyi, ugyancsak kampányokból nem emelt gázár okozta hiányt pótolhatják így a szolgáltatók. A bukaresti napilap felhívja azonban a figyelmet a dolog visszásságára: a hatóságnak a lakosság és nem a szolgáltatók érdekeit kellene szem előtt tartania. Ugyanakkor a törvény tiltja, hogy politikai okokból szabályozzák az árakat.

KISVÁLLALKOZÁS-ELLENES ÁTALÁNYADÓ. Több tízezer kisvállalkozás csődjéhez vezethet a kormány által tervezett évi 1300 eurós minimális adó bevezetése — írja a Gândul. A pénzügyminisztérium új átalányadóval sújtaná a kisvállalkozásokat, a vendéglőket, szállodákat, szállítási vállalatokat és ingatlanügynökségeket, melyek jelenleg bevételeik három százalékát fizetik adóként. A jövőben, ha ez kisebb évi 1300 eurónál, kénytelenek lesznek ennyit törleszteni. A változást az Adótörvénykönyv új tervezetébe kívánják belefoglalni. A romániai vállalkozások 95 százaléka kis- és közepes méretű, s ezek 85 százaléka egész kicsi vagy kisvállalkozás. Jelenleg a létező 350 000 mikrovállalkozás egyharmada egyetlen alkalmazottat foglalkoztat, a pénzügyminisztérium 2007-es adatai szerint 242 cég veszteséggel zárta az évet.

RÖVIDEBB LESZ A GYERMEKNEVELÉSI SZABADSÁG? Két évről 18 hónapra csökkentenék a gyermeknevelési szabadságot — közölték a Capital lappal kormányzati források. Szerintük a döntést a soron következő kormánygyűlések egyikén hozzák meg, várhatóan április első felében. Az információt Mariana Nedelcu, a munkaügyi tárca államtitkára is megerősítette, de kedden Marian Sârbu munkaügyi miniszter határozottan cáfolta, hogy létezik erre vonatkozó jogszabály-tervezet. A miniszter szerint bizonyos civil szervezetek javasolják, hogy a gyermeknevelési segély egy részét utalják át a nevelőnők béralapjába, ám egyelőre csak tárgyalnak a kérdésről. Mariana Nedelcu azt nyilatkozta, hogy a készülő tervezet szerint azok az anyák, akik úgy döntenek, hogy hamarabb visszatérnek dolgozni, megkaphatják a gyermeknevelési segély 30 százalékát is, de nem kevesebbet, mint 600 lejt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2009-04-02: Közélet - x:

Nyájreakció (Mai levelünk)

Nem győzök csodálkozni magamon, hogy hirtelen ennyire dühös lettem, mert az vagyok, izzik bennem a harag, a gyűlölet. De még jobban csodálkozom azon, hogy az átlaghoz képest mérsékelten vagyok dühös.
2009-04-02: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Törvény az elnökválasztásról
Törvényben kívánja szabályozni az elnökválasztás időpontját a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ, az elképzelést támogatják az SZDP-s képviselők is. A három alakulat javaslata szerint az államfői választásokat a hivatalban levő elnök mandátumának lejárta előtt legalább 30 nappal, a 30 napos határidőhöz legközelebbi vasárnapon kellene megtartani. A törvénytervezet értelmében a kormány legtöbb 45 nappal az elnökválasztás időpontja előtt tűzné ki és hozná nyilvánosságra a választás időpontját. Eugen Nicolăescu liberális képviselő szerint a törvénytervezet kidolgozását Adrian Năstase irányítja. A ma benyújtandó javaslatot eddig 39 liberális képviselő írta alá, és másfél hónapon belül elfogadhatja a parlament, mivel a törvényhozó testület 65 százaléka támogatja a tervezetet.