Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. április 2., csütörtök, Belföld

Törvény az elnökválasztásról

Törvényben kívánja szabályozni az elnökválasztás időpontját a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ, az elképzelést támogatják az SZDP-s képviselők is. A három alakulat javaslata szerint az államfői választásokat a hivatalban levő elnök mandátumának lejárta előtt legalább 30 nappal, a 30 napos határidőhöz legközelebbi vasárnapon kellene megtartani. A törvénytervezet értelmében a kormány legtöbb 45 nappal az elnökválasztás időpontja előtt tűzné ki és hozná nyilvánosságra a választás időpontját. Eugen Nicolăescu liberális képviselő szerint a törvénytervezet kidolgozását Adrian Năstase irányítja. A ma benyújtandó javaslatot eddig 39 liberális képviselő írta alá, és másfél hónapon belül elfogadhatja a parlament, mivel a törvényhozó testület 65 százaléka támogatja a tervezetet.

Megtiltják a jövedelemhalmozást

Elfogadta tegnapi ülésén a kormány a nyugdíj és az állami fizetés halmozását megtiltó, új törvénytervezetet. Eszerint azoknak, akiknek nyugdíja meghaladja az országos bruttó átlagbért, azaz 1693 lejt, választaniuk kell a nyugdíj és az állami fizetés között. Kormányforrások szerint az intézkedés 21 000 alkalmazottat érint. A tegnap délutáni kormányülésen tárgyaltak a költségvetés-kiegészítés lehetőségéről is. Emil Boc kormányfő felkérte a minisztereket, hogy a költségvetés-kiegészítés és az IMF-től meg az EB-től érkező pénzalapok perspektívájában legtöbb egy héten belül készítsenek elő és mutassanak be egy listát azokról a befektetési tervekről, amelyek finanszírozására szükség van.

Növelik a nyugdíjkorhatárt

Öt év múlva, 2014-ben a nők esetében 60-ra, a férfiak esetében pedig 65-re nő a nyugdíjazási korhatár — jelentette be Marian Sârbu. A munkaügyi miniszter elmondta, jelenleg nehéz kijelenteni, hogy 2050-ben a nyugdíjazási korhatár 70 évre emelkedik, amint azt a Világbank jelentése javasolja. A tárcavezető véleménye szerint egy ilyen döntést jóval a bevezetése előtt kell meghozni, mivel minden munkavállalónak jogában áll tudomást szerezni nyugdíjba vonulásának időpontjáról.

Olcsóbbak a gyógyszerek

Átlagban 10 százalékkal lettek olcsóbbak a külföldi gyógyszerek, a hazaiak viszont körülbelül 1 százalékkal drágultak tegnaptól, az egészségügyi minisztérium által kidolgozott új árszámítási módszer életbelépését követően. Ez arra kötelezi a gyógyszertárakat, hogy az európai minimum szerint állapítsák meg az orvosságok árát. Ion Bazac egészségügyi miniszter kifejtette, a tíz legigényeltebb gyógyszer árának összehasonlítása 13 százalékos csökkenést mutat. A legtöbbet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszerek ára csökkent, mintegy 34 százalékkal, az antibiotikumok 16 százalékkal olcsóbbak — mondta a miniszter. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a napokban ellenőrzi, hogy az új árjegyzék megérkezett-e a gyógyszertárakba.

Spórol az egészségügyi tárca

Az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi biztosító 110 millió eurót takarít meg az új gyógyszerárakkal — közölte Ion Bazac tárcavezető. Az egészségügyi miniszter rendelete értelmében a forgalmazók kötelesek az unióban legkisebb áron kapható gyógyszert behozni. Az idei keretszerződés értelmében a gyógyszereket a nemzetközi elnevezés szerint írják fel, vagyis a kereskedelmi név helyett a hatóanyagot tüntetik fel.

Tüntettek a műtrágya-támogatásért

Műtrágya vásárlását támogató jogszabály elfogadását és a mezőgazdasági miniszter lemondását követelték tegnap a Maros megyei prefektúra székhelye előtt tiltakozó Azomureş- alkalmazottak. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy a mezőgazdászok nem részesülnek a hektáronként járó 400 lejes műtrágyavásárlási jegyekben. A tiltakozók hangoztatták: az általuk igényelt támogatás az Európai Unióban már bevett gyakorlat, a segélynyújtás következtében pedig 50 százalékkal növekedne a betakarított gabona mennyisége, így csökkenne a külföldről behozott élelmiszerek miatti függőség. A szakszervezetiek követelik Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter távozását, mert február elején azt nyilatkozta: az Európai Bizottság nem engedélyezte a támogatás nyújtását. Felszólították a mezőgazdasági minisztériumot, győzze meg az EB-t: a romániai mezőgazdaságnak a gazdasági válság miatt szüksége van a segélynyújtásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-02: Belföld - x:

Hírsaláta

KAMPÁNY A FOGYASZTÓK ZSEBÉRE. Csökkenthetné a földgáz árát, de nem teszi az Országos Energetikai Hatóság — derül ki a Ziua cikkéből. A lap szerint húsz százalékkal fizethetnénk kevesebbet a gázért, hisz tavaly óta háromszorosan csökkent a kőolaj ára, ám kampányokokból nem hajlandó ezt elrendelni az illetékes hatóság.
2009-04-02: Közélet - x:

Az elismerés kopjafái Csomakőrösön - Bodor János

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület a polgármesteri hivatal és a helyi tanács támogatásával a csomakőrösi emlékház kertjében négy kopjafát állít Baktay Ervin, dr. Debreczy Sándor, Duka Tivadar és Marczell Péter emlékére.