Igény a mezőföldi savanyúvízre

2007. augusztus 2., csütörtök, Faluvilág

Baj lenne, ha vidékszerte a kisebb településeken igényes, olcsó és bár időszakosan működő, helyi érdekű borvízfürdők létesülnének? Erre gondoltak, de ivókúrás borvízcsorgókra is a Mezőföldön. Az első fecske születőben már Székelypetőfalván. Barátos—Orbaitelek térségében is érdeklődtünk.

A Mezőföld altalajában az északnyugat—délkeleti törésvonalrendszeren át szénsavas, ún. Kovászna-típusú ásványvizek törnek a felszínre főleg a Feketeügy medrének szélén, Orbaitelek, Lécfalva és Cófalva határában. S hogy a mélyben lévő homokrétegekben nagyobb hozamokra is számítani lehet, azt azok a fúrások is bebizonyították, melyeket a lignitrétegek folytatólagosságának feltárására végeztek még a diktatúra éveiben. Bő hozammal tört a felszínre a jó minőségű borvíz a barátosi vasútállomás közelében végzett fúrásból. Ezt a telepet szándékozna megnyittatni ismét a helyi önkormányzat, minek érdekében megtette az első lépéseket. Hasonló vízre találtak Orbaiteleken, de ezt a fúrást, akárcsak a barátosit, annak idején lefojtották. Orbaitelek Barátos községhez tartozó település, és itt is felvetődött a megnyitás igénye. Alkalom adódott, hogy elmondják a megyei vezetőségének: áldoznak erre pénzalapot, de jól fogna egy kis támogatás is.

Az óhaj nem kivitelezhetetlen, miként az sem kétséges, hogy mit jelentene a Mezőföldön a nagyvilágban annyira keresett ásványvíz jelenléte. Az egyik, fúrásokra szakosodott cég vezetője lapunknak elmondta, hogy egy folyóméter bélelt és tervezetszerűen elkészített fúrt kút 300 lejbe kerül. Nos, ahol a borvíz csupán harminc méter mélyen vagy kissé mélyebben található, ez nem olyan összeg, amit az önkormányzatok és a helyi lakosság ne tudna összekovácsolni. Gond marad továbbra is a már meglévő források helyzetének rendezése, a gyógytényezők értékesítése. Székelytamásfalván azonnali szükség lenne a fúrt kút felújítására, Hatolykán pedig a rendszerváltás óta romossá vált borvízfürdőnek és mofettának igyekszik — egyelőre minden erőfeszítés ellenére sikertelenül — gazdát szerezni a katolnai tanács.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2007-08-02: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Pincetetőből Lármafa-tető (Tájművészet Háromszék melle hegyén)

Felcímet kerestünk egy, az Óriáspince-tetőről írt riportnak, s kétkedve többször is körbetapogattuk az ,,új zarándokhely" szókapcsolatot, mert nem voltunk bizonyosak afelől, hogy valóban zarándokhellyé lesz-e a Háromszéki-medence központi hegye, avagy a juhászok és csordapásztorok bámulják továbbra is onnan botjukra támaszkodva a Kárpátok szemközti koszorúját, távolabb a Csukást, a Nagykőhavast meg a Bucsecs masszívumát és a Királykőt.
2007-08-02: Világfigyelő - x:

Kitüntették a magyar cserkészmozgalmat

Az angliai Hylands Parkban az alapításának százéves évfordulóját ünneplő cserkészmozgalom jubileumi dzsemborija zajlik. Ez alkalomból a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma Teleki Pál Érdemérmet adományozott tegnap a 95. éves Magyar Cserkészmozgalomnak a magyar ifjúság határokon átívelő összefogása, nemzetnevelő munkássága, áldozatos helytállása a cserkészek világszervezetében és példás magyarságszolgálata elismeréseként.