Kitüntették a magyar cserkészmozgalmat

2007. augusztus 2., csütörtök, Világfigyelő

Az angliai Hylands Parkban az alapításának százéves évfordulóját ünneplő cserkészmozgalom jubileumi dzsemborija zajlik. Ez alkalomból a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma Teleki Pál Érdemérmet adományozott tegnap a 95. éves Magyar Cserkészmozgalomnak a magyar ifjúság határokon átívelő összefogása, nemzetnevelő munkássága, áldozatos helytállása a cserkészek világszervezetében és példás magyarságszolgálata elismeréseként.

A kitüntetésről szóló oklevelet és az érdemérmet a Cserkész Napkelte ünnepi rendezvényén adták át a külhoni és anyaországi magyarokat összefogó Magyar Cserkészfórum vezetőjének a Sztrilich Pál Cserkészparkban. E kitüntetés a Teleki Pál nemzetnevelő örökségét hűen ápoló, a világ magyar cserkészeit összefogó mozgalomnak, s nem egyik vagy másik szervezetének szól ― hangsúlyozta Bakos István, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke. Telekivel együtt valljuk, hogy nincsenek kis nemzetek, csak kishitűek, nincsenek kis emberek, csak kicsinyhitűek. Becsületünk előbbrevaló a jólétünknél ― tette hozzá. Ugyanakkor a cserkészet alapítójának, Lord Baden-Powell mellszobrának és Teleki Pál tiszteletbeli főcserkész fejszobrának a leleplezésével és közös áhítattal ünnepeltek magyar és német cserkészek.

Angliában a nagyszabású seregszemlén a világ százhatvankét országában működő 28 milliós taglétszámú nemzetközi ifjúsági szervezet több mint 32 000 képviselője, köztük ötszáz magyar cserkész vesz részt a magyarországi, romániai, kárpátaljai, vajdasági, szlovákiai, valamint a külföldi magyar cserkészszövetségek képviseletében. Az augusztus 8-ig tartó tábort tegnap Vilmos herceg, Károly főherceg, brit trónörökös fia nyitotta meg.

Száz éve, hogy Robert Baden-Powell brit tábornok az angliai Brownsea szigetén megnyitotta a világ első cserkésztáborát. Ettől a naptól számítják a később világméretű ifjúsági mozgalommá szélesedő cserkészet történetét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2007-08-02: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Igény a mezőföldi savanyúvízre

Baj lenne, ha vidékszerte a kisebb településeken igényes, olcsó és bár időszakosan működő, helyi érdekű borvízfürdők létesülnének? Erre gondoltak, de ivókúrás borvízcsorgókra is a Mezőföldön. Az első fecske születőben már Székelypetőfalván. Barátos—Orbaitelek térségében is érdeklődtünk.
2007-08-02: Világfigyelő - x:

Keresztények hátrányos megkülönböztetése Európában

Európában a keresztényeknek egyre inkább hátrányos megkülönböztetésben van részük. Ez derül ki a Német Evangéliumi Alliansz vallásszabadsággal foglalkozó munkacsoportja elnökének, Paul Murdoch lelkésznek a wetzlari Evangéliumi Rádióban (ERF) elhangzott egyik nyilatkozatából.