Röviden

2007. augusztus 2., csütörtök, Világfigyelő
Európa-politikai stratégiát fogadtak el

A magyar kormány tegnapi ülésén elfogadta az Európa-politikai stratégiát, amelynek részleteit Göncz Kinga külügyminiszter ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint elhangzott, a Magyarország uniós vízióját 2014-ig meghatározó dokumentum elfogadását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg. Göncz Kinga kiemelte: Magyarország a szorosabb európai integráció mellett áll, mert egy erős, sikeres és versenyképes Európai Unióra van szükség ahhoz, hogy az ország sikeres és versenyképes lehessen.

Nyárád-mentieket is meghívtak

Magyar―magyar konferencia helyszíne lesz pénteken Jászberény, a hagyományos, augusztus elején rendezendő csángó fesztiválhoz kapcsolódva, a tanácskozás nyitóelőadását Göncz Kinga magyar külügyminiszter tartja. A konferenciát hagyományteremtő szándékkal azért hívta életre Jászberény városa, hogy kistérségi szinten próbálja meg elősegíteni a magyarság határokon átívelő együttműködését ― hangsúlyozta Gedei József polgármester. A rendezvényre meghívást kaptak az erdélyi Nyárád-mente kistérség képviselői, ugyanis a Jászság vele szeretné szorosabbra vonni együttműködését úgy, hogy az a települések, az intézmények, a szervezetek, a vállalkozások és magánszemélyek szintjén egyaránt élő legyen. A konferencia oly módon kíván kapcsolódni a csángó fesztivál folklór- és tudományos programjaihoz, értékmegőrző küldetéséhez, hogy felvállalja Magyarország és a jászsági kistérség külföldi megismertetését és kapcsolatok kezdeményezését a határon túli magyar területekkel ― fogalmazott a polgármester.

Csehország nem vár

Csehország az amerikai vízummentesség ügyében a saját útját fogja járni, nem fog várni a többi kelet-európai országra, és politikai támogatást sem kíván nyújtani nekik ezen a téren — állította kedden a Právo. A mértékadó prágai lap hivatkozik egy jelentésre, amelyet a washingtoni cseh nagykövetség küldött diplomáciai úton a cseh hivataloknak. A vízummentesség kérdése azután került a cseh média figyelmének középpontjába, hogy az amerikai kongresszus a múlt hét végén törvényt szavazott meg a terrorizmus elleni óvintézkedésekről. Az új jogszabály lehetővé teszi a vízummentességben részesített országok körének kiterjesztését. Ennek azonban egyik meghatározó feltétele, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya ne haladja meg a tíz százalékot. A prágai sajtó szerint ezt a feltételt a kelet-európai volt szocialista országok közül jelenleg egyedül Csehország teljesíti.

Öngyilkos merényletek

Hetven halottja és közel száz sebesültje volt a tegnap Bagdadban történt két öngyilkos merényletnek: mindkét támadó gépkocsiját robbantotta fel, vérbe borítva az iraki főváros utcáit. Az egyik öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megpakolt, üzemanyagot szállító tartálykocsit robbantott; a rendőrség szerint legkevesebb ötven halottja és hatvan sebesültje van a terrorcselekménynek. A merénylet Bagdad többségében szunniták lakta Manszúr kerületében, egy üzemanyagtöltő állomásnál történt. Előzőleg, a reggeli órákban Bagdadban, a főleg síiták lakta Karrada kerületben történt öngyilkos merénylet. A robbantásnak húsz (más hírek szerint tizenhét) halottja és negyven sebesültje volt. Közben az Irakot megszálló amerikai hadsereg bejelentette, hogy egy járőrosztagának gépkocsiját páncéltörő rakétával robbantották fel kedd este az iraki főváros keleti részén. Három amerikai katona meghalt, hat megsebesült.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2007-08-02: Világfigyelő - x:

Szudán elfogadta a darfuri határozatot

Akol Adzsavin Lam szudáni külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy országa elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előirányozza, hogy 26 000 békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Darfur tartományban.
2007-08-02: Közélet - Szekeres Attila:

Bejegyzik az egyesületet (Szövetség a Székelyföldért)

A sepsiszentgyörgyi bíróság jóváhagyta a Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyzését, ám hivatalosan még nem közölte döntését, tudta meg lapunk Demeter Jánostól, a megyei tanács elnökétől.