TollraforgóSzülővárosom díjnyertes

2007. augusztus 2., csütörtök, Közélet

Kimondhatatlanul büszke vagyok a hír hallatán, ugyanis Sepsiszentgyörgy elnyerte a legeredményesebb város címet a Közpolitikai Intézet által végzett tanulmány szerint.

A valamennyi megyeszékhelynek elküldött kérdőívet minden bizonnyal az én városomban is a legilletékesebbek töltötték ki. Márpedig feltehetően csak azok tudják, hogy milyen eredményeket értek el az egyes városok önkormányzatai a felmért területeken — vízszolgáltatás és csatornahálózat, közvilágítás, köztisztaság és útkarbantartás —, akik ezzel foglalkoznak, akiket ezért fizetnek. És amit ők mondanak, annak súlya van. Nos, két napja a világhálót böngészők is több nyelven olvashatják, hogy micsoda nagyszerű díj tulajdonosai vagyunk, és miért kaptuk, így várhatóan megnövekszik a közeljövőben Sepsiszentgyörgyre látogatók száma rendezettségünk okán is.

Mindennek csak egy bökkenője van, éspedig az: még ha a megfigyelt 2004-es és 2005-ös esztendőben a legtöbbet is költötte az önkormányzat említett városgazdálkodási területeken, és korábbi évekhez képest nagyot is lépett a szóban forgó infrastruktúra korszerűsítése útján, mindez messze áll még attól, hogy éppen ilyen díjnyertes komfortérzésünk legyen sepsiszentgyörgyi lakosként. Például a Borvíz utca teljes hosszában, a Csíki és Olt utca eleje, az Őrkő alja, Szemerján néhány utca csatornázása még megoldatlan, hogy csak egy területet említsünk. Ne érveljen senki azzal, hogy régebb még így sem volt, azzal sem, hogy lám, máshol még így sincs.

Ha mi elsők vagyunk, képzeljük el, mi lehet Románia többi városában!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 778
szavazógép
2007-08-02: Máról holnapra - Bogdán László:

Szigorúan titkos lehallgatások

Különös hír jelent meg a bukaresti napilapokban, amely legreményteljesebb elvárásainkat igazolja az Iliescu-féle eredeti demokráciát illetően: a Nemzetvédelmi Tanács egyik 2002 nyarán zajló ülésén (különös, de az ügyet annyira bizalmasan kezelték, hogy az ülés pontos időpontja sem ismert!) döntés született arról, hogy a Román Hírszerző Szolgálat az egyetlen titkosszolgálat Romániában, amely hivatalosan hallgathatja le az állampolgárok telefonbeszélgetéseit, s az ügylet minél zökkenőmentesebb lebonyolítása érdekében minden telefontársasággal szerződéseket köthet.
2007-08-02: Közélet - Váry O. Péter:

Bibircsókok a város orcáján (Kármentő)

Somolyognak gyakorta Sepsiszentgyörgy kinézetéért aggódók, hogy a tervezők — engedve a megrendelők nem mindig jó ízlésre valló elvárásainak — csúnya épületeket rajzolnak, olyan terveket készítenek, melyeknek semmi közük a táj építészeti hagyományaihoz, a Kós Károly-i örökséget még csak nyomokban sem próbálják őrizni-ápolni, arra rábeszélni a pénzt adó gazdát, hogy másként is lehet, helyi anyagokat használva, tájjellegű építészeti elemeket alkalmazni meg végképp nem hajlandóak. Így születnek a bibircsókok a város orcáján.