KármentőBibircsókok a város orcáján

2007. augusztus 2., csütörtök, Közélet

Somolyognak gyakorta Sepsiszentgyörgy kinézetéért aggódók, hogy a tervezők — engedve a megrendelők nem mindig jó ízlésre valló elvárásainak — csúnya épületeket rajzolnak, olyan terveket készítenek, melyeknek semmi közük a táj építészeti hagyományaihoz, a Kós Károly-i örökséget még csak nyomokban sem próbálják őrizni-ápolni, arra rábeszélni a pénzt adó gazdát, hogy másként is lehet, helyi anyagokat használva, tájjellegű építészeti elemeket alkalmazni meg végképp nem hajlandóak. Így születnek a bibircsókok a város orcáján.

Ki nyitott szemmel jár most kiépülő városrészeken, meggyőződhet: a tervezők prostituálásának vádja valós (nyilván, azonnal hozzá kell tennünk: tisztelet a kivételnek). Hagyományaink elárulása mellett azonban mást is fel lehet róni a tervezőknek. Mostanság egyre szaporodnak az állami megrendelések — melyekből a mi szakembereink nem igazán óhajtják kivenni részüket. Friss példa: óvoda épül a Nicolae Colan Általános Iskola mellett. Meghirdetik a tervezést, egyetlen pályamunka fut be. Egy kolozsvári tervezőiroda műve. Mely amúgy beleillik abba a környezetbe, a letűnt érában egyenruhásított iskolaépület és tömbházak, illetve a dobozáruház miliőjébe. Hogy a tájjellegű építészeti elemek még csak nyomokban sem lelhetőek fel? Hogy a kolozsvári cég netán egyik régebbi tucatmunkáját pofozta kissé át, s az országban járva-kelve a sepsiszentgyörgyi új óvoda édestestvérével találkozhatunk bárhol? Ez igazán nem az ő hibájuk. Nem túrtak ki senkit, de nem is voltak jobbak senkinél. Egyszerűen csak voltak. Egyedüliként a piacon. A mieinket nem fűtötte az aggodalom aziránt, hogy ismét elpuskázzák a város egy részét. Avagy annyi lenne a civil megrendelésük, hogy nem győzik? Bár így lenne. De azért a lokálpatriotizmus sem kutya.

És ugyanennek az óvodának ürügyén felmerül egy másik kérdés is. A kivitelezésé. Tervezés után meghirdették a munkálatot, jelentkezett két sepsiszentgyörgyi és egy brassói cég. És utóbbi nyerte a licitet. Merthogy sokkal de sokkal alacsonyabb árat ígért, mint a mi építőink. Hogy ezt hogyan számolta ki, csak ő tudja (építkező vállalkozóktól tudom, Brassóban az árak majd kétszeresei a Háromszéken alkalmazottaknak), lényeg, hogy nemcsak a helyi munkásokat hagyja kenyér nélkül, esetleg kiadja alvállalkozásba az óvodaépítést, és akkor dolgoztatja a háromszéki kőművest és ácsot éhbérért, de a pénzt is viszi. Ebből az üzletből hát sok jó nekünk nem származik. Kapunk egy új épületet. Már az is valami. Mondják, kik a kicsivel is beérik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1521
szavazógép
2007-08-02: Közélet - Fekete Réka:

Szülővárosom díjnyertes (Tollraforgó)

Kimondhatatlanul büszke vagyok a hír hallatán, ugyanis Sepsiszentgyörgy elnyerte a legeredményesebb város címet a Közpolitikai Intézet által végzett tanulmány szerint.
2007-08-02: Közélet - Farkas Réka:

Közvetítik a panaszokat

A különböző kormányzati intézményekhez küldött panaszlevelek, észrevételek eljuttatásának felgyorsítását vállalta a Nemzeti Liberális Párt megyei szervezete. Marius Obreja ideiglenes elnök tárgyalt a kormányfőtitkárság igazgatójával, és megegyeztek, hogy odaküldik az összes hozzájuk eljuttatott panaszlevelet, onnan pedig továbbítják az érintett intézményeknek.