Hírsaláta

2009. április 7., kedd, Belföld

ÚJABB LETARTÓZTATÁSOK KÖVETKEZNEK. Egy március 25-én megjelent interjúban Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat volt vezetője azt nyilatkozta, további látványos letartóztatások várhatóak a politikusok és más ismert személyek körében, s a hátterében választási indokok is állhatnak. A volt RHSZ-főnök szerint ez nem a véletlen műve, hanem jó pár hónappal ezelőtt kidolgozott terv része, amelyet most kezdtek gyakorlatba ültetni. Sajtóberkekben terjedő hírek szerint többek közt Sorin Roşca Stănescu és Mugur Ciuvică letartóztatását tervezik. (Antena3)

SZEPTEMBERBEN ÚJRAINDÍTJÁK A MÉHNYAKRÁK ELLENI OLTÁST. A média egy része rémhíreket terjesztett, a minisztérium pedig nem cáfolta ezeket, s bebukott a tízéves kislányok méhnyakrákellenes oltási kampánya. A hírek szerint szeptemberre időzítik az oltási akció újraindítását. Az eredeti tervek szerint a tavaly ősszel indult iskolai kampányban 110 000 negyedikes lányt kellett volna beoltani, ezzel szemben mindössze 2600 vakcinát adtak be. Az ok egyszerű: a szülők nem járultak hozzá. (Transindex)

TÖRVÉNYESÍTETT JEGYESSÉG. A polgári törvénykönyv módosítási tervében szabályoznák a jegyességet is. Ez többek közt azt jelenthetné, hogy kártérítést követelhet az egyik fél, ha a jegyesség a másik hibájából bomlik fel. A jogászok úgy vélik, ha a jegyességet intézményesítik, több lesz a per, viszont kevesebben kötnek majd házasságot, mert a feleknek elég lesz az a jogi biztosíték is, amit a jegyesség garantál majd. (Erdély fm)

BUKTAK A KORRUPCIÓELLENES RENDŐRSÉGI FŐOSZTÁLY VEZETŐI IS. Főnökök nélkül maradt a Beügyminisztérium Korrupcióellenes Főosztálya (DGA). A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács döntött Irinel Păun vezérigazgató, Marian Gherman, a főosztály bukaresti osztályvezetője, és Lucian Doxan, Mircea Petrescu és Ionel Corbu vezetőségi tag munkaviszonyának megszüntetéséről. Egyelőre Păun helyére helyettese, Ionel Georgescu kerül. Az öt menesztett kéthetes haladékot kért a munkaviszony lezárására. Egyébként a belügyminisztérium már a titkosszolgálat-botrány kitörésekor kérte a vezetők menesztését. (Realitatea)

SZAKKÉPZETLEN RENDŐRÖKET ALKALMAZNAK. Mintegy 1200 rendészeti és közbiztonsági rendőrt alkalmaz az ország különböző megyéiben a rendőrség. A kiírás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a jelentkezőknek nem kell a rendőrség hatáskörébe tartozó oktatási intézmény által kibocsátott oklevéllel rendelkezniük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2009-04-07: Közélet - x:

Szolgáltass igazságot magadnak? (A múlt hét) — Kuti János

Inkább ne, mert a saját szabadságodat kockáztatod. Mint szegény Gigi Becali, a milliárdos, akit ha bűnösnek találnak, háromtól hétévi börtönbüntetést is kaphat. (Bár én kötve hiszem, hogy megkötik.) Pedig ő csak jót akart. Amikor januárban ellopták a mintegy százharmincezer eurós autóját, nem a rendőröket értesítette, hanem saját testőreit.
2009-04-07: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Készül a költségvetés-megvonás
A Boc-kabinet a napokban készül az ez évi első költségvetés-kiigazításra, a tervek szerint minden tárca büdzséjéből elvesznek. A legnagyobb összegeket a mezőgazdasági, a védelmi, a közigazgatási és belügyi, valamint az oktatási tárca veszíti el. A munkaügyi miniszter lesz az egyetlen, amely kiegészítést kap.