is JegyzetNálunk a válság egyedi — Fekete Réka

2009. április 9., csütörtök, Közélet

Évről évre kevesebb az iskoláskorú gyermek Há­romszéken, ellenben folyamatosan növekszik a szociális juttatásokra jogosultak száma. Az oktatási minisztérium egyre több rászoruló középiskolásnak folyósítja a havi 180 lejes segélyt, és a családok rossz helyzete miatt többen kapnak taneszköztámogatást, az önkormányzatok pedig a gyermeklétszám csökkenése ellenére mind több és több árva és beteg diáknak, illetve kis jövedelmű szülő gyermekének juttatnak szociális ösztöndíjat.

Mindez nem a szociális érzékenység növekedésének, hanem az elszegényedésnek tudható be. A tej-kifli program az óvodásoknak és az I—VIII. osztályosoknak alanyi jogon jár, ezért ez a juttatás közvetlenül nem tájékoztat arról, hogy a gyermekek milyen szociális körülmények között élnek, ellenben említett támogatásokra — a betegségen kívül — a kis keresetűek gyermekei jogosultak. Háromszéken több mint hétezer diák kap ingyentanszert, ezer tanuló szociális ösztöndíjat (ők többnyire a tanfelszerelésre is jogosultak), közel másfél ezren líceumi segélyt. Ez a háromszéki iskoláskorúaknak szinte egyharmada, ami azt jelenti, hogy minden harmadik diák szegény családból származik. A szociális juttatások jövedelemhez kötött feltételrendszerében ugyanis általában két eset lehetséges: az egy főre eső kereset nem lehet több havi bruttó 150 lejnél, illetve az országos bruttó minimálbér feleként meghatározott nettónál. Mondhatnánk, egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz, hisz ha egy négytagú család összjövedelme 400 lej (első példa), netán 1200 lej (második példa), az a lakhatást biztosító számlák kifizetésére sem elég, nemhogy élelemre, ruházatra. Míg a világ vezető országaiban csupán néhány hónapja beszélnek válságról, amit többnyire magyarázatként használnak fel a nadrágszíjszorítás megindoklásakor, addig nálunk évek óta reális a családok anyagi válsága, sőt, folyamatosan fejlődik, egyre nagyobb és szerteágazóbb.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2009-04-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Kötelező kisebbségi jogok
Az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez dolgozott ki egy olyan kiegészítő jegyzőkönyvtervezetet Frunda György szenátor, amely szavatolja a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó minimális elvárásokat. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként a politikus az április 27—31. között sorra kerülő tavaszi ülésszak alkalmával nyújtja be az ajánlástervezetet, amely tartalmazza azokat a jogokat, amelyeket a tagállamoknak kötelező módon kellene biztosítaniuk a területükön élő nemzeti kisebbségeknek.
2009-04-09: Közélet - x:

A bodoki borvizesek húsvéti jókívánsága (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Kellemesen buborékoló bizsergés járja át az ember szíve tájékát, pedig még nem is hörpintett a bodoki ásványvízből. A bodoki, Borvíz utcai Favorit cég ugyanis a közelgő húsvéti ünnepekre gondolva az ég és az éltető víz tisztaságára utaló kék címkén a kétliteres pillepalackban azt teszi, amit valamennyit magára adó magyar egyénnek vagy közösségnek tennie kellene: a román nyelv mellett magyarul is szól, kellemes húsvéti ünnepeket kíván fogyasztóinak. És formás, nagy betűkkel magyarul is feliratozza a pillepalackot: ÁSVÁNYVÍZ, románul APĂ MINERALĂ, angolul MINERAL WATER, németül MINERALWASSER.