Belföldi hírek - Farkas Réka

2009. április 10., péntek, Belföld
Jóváhagyták a hitelfelvételt

A kormány megkapta a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) az elvi beleegyezést arra, hogy megkösse a hitelfelvételről szóló egyezményt — jelentette be Emil Boc kormányfő tegnap. Mint elmondta, a szándéknyilatkozatot április közepén véglegesítik, és a Nemzetközi Valutaalap vezetősége várhatóan május 4—5-én hagyja jóvá a dokumentumot.

Románia kétéves stand-by szerződésben állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal, melynek során 12,95 milliárd eurót kap az intézménytől. A külföldi finanszírozási csomag összértéke azonban 19,95 milliárd euróra rúg, a Nemzetközi Valutaalapon kívül a hitelhez hozzájárul még az Európai Unió, a Világbank és az Európai Beruházási Bank.

Bérezési törvény

Október végéig el kell fogadni a közalkalmazottak egységes bérezési törvényét — nyilatkozta Marian Sârbu munkaügyi miniszter. A kormány szándéka szerint az erről szóló törvénytervezet a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig a törvényhozás elé kerül. Az sem kizárt, hogy a jogszabályt kormányzati felelősségvállalással fogadtatják el — tette hozzá Marian Sârbu.

Érvényesül az SZDP akarata

A koalíció tegnap úgy döntött, hogy nem csökkenti a tanügyi alkalmazottak számát, megtartja a minimálnyugdíjat, és megemeli az országos átlagbér 43,3 százalékára a nyugdíjpont értékét — nyilatkozták szociáldemokrata források tegnap. A hírek szerint a kormánykoalíció ülésén az SZDP-nek sikerült keresztülvinnie akaratát. Ugyanezek a források azt is elmondták, hogy a tegnapi koalíciós ülésen eldöntötték, megtartják a befektetések szintjét, és a lízingcégek kivételt képeznek az átalányadó fizetése alól. Az említett források rámutattak, a bérpótlékokat azonban csökkentik, vagy teljesen megszüntetik, így húsz százalékkal kisebb lesz a béralap.

Még több munkanélküli

Márciusban további 35 000 román állampolgár maradt munkahely nélkül. Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal adatai szerint az állás nélkül maradtak száma meghaladja az 513 000-et. Legutóbb 2006 tavaszán volt ilyen mértékű munkanélküliség az országban, idén jelentősen növekedett Brassó, Szeben, Bákó és Kolozs megyében. Marian Sârbu munkaügyi miniszter múlt havi becslése szerint év végéig mintegy 800 000-re nő a hazai munkanélküliek száma.

Hercegi elnökjelölt

Indulni kíván az őszi elnökválasztáson Radu de Hohenzollern-Veringen herceg, Mihály király veje, Margareta hercegnő férje. A szándékát maga a herceg jelentette be tegnap este élő televíziós adásban a bukaresti Erzsébet-palotából. Radu Duda 1960-ban született Iaşi-ban, 1984-ben elvégezte a román színművészeti és filmművészeti egyetemet, majd 1996-ban feleségül vette Margareta hercegnőt. 1999-ben kapta meg a Hohenzollern-Veringen hercegi címet. A későbbiekben katonai pályára lépett, három évvel ezelőtt a hadtudományok doktora lett. A román hadsereg ezredese, ezen kívül Mihály király tanácsadója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2009-04-10: Belföld - x:

Hírsaláta

SOK A JELENTKEZŐ — KEVÉS A HELY. Nem csak Gigi Becali akar bejutni az Európai Parlamentbe — ő történetesen egykori halálos ellenfele, C. V. Tudor pártlistáján —, de függetlenként Elena Băsescu kisasszony mellett próbálkozik Mihaela Mihai és Paul Abraham rendőrtábornok is. Már jelentkeznek az államelnöki székre vágyók is, egyik Miron Cozma börtönjárt bányászvezér, a másik Radu Duda színész, Mihály király Margareta nevű lányának Radu hercegként ismert férje. (ziare.com)
2009-04-10: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

A zavargások kivizsgálását kérik
Európai uniós küldöttség Kisinyovba menesztését kérte tegnap az egyik legnagyobb moldovai ellenzéki párt a parlamenti választások nyomán kialakult zavargások és erőszakos cselekmények kivizsgálására. Dorin Chirtoachă, a Liberális Párt vezetője, a főváros polgármestere azzal vádolja a hatóságokat, hogy ők állnak a zavargások mögött. * Az Európai Unió tegnap kinyilvánította, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja Moldova szuverenitását, de azt kéri, hogy állítsa helyre diplomáciai kapcsolatait Romá­niával. A moldovai kormány ugyanis Romániát vádolta meg a zavargások szításával, és szerdán kiutasította a román nagykövetet.