Támogatás híján bezárhatna a Selye János Egyetem

2007. augusztus 4., szombat, Világfigyelő

Ha Magyarország nem támogatná a révkomáromi Selye János Egyetem fenntartását, és az csupán a szlovák oktatási tárca költségvetési támogatására hagyatkozna, akkor a szlovákiai magyarok 2004-ben alakult felsőoktatási intézménye az előállt szűkös helyzetben most ,,lehúzhatná a rolót" — írta tegnap a pozsonyi Pravda.

A baloldali színezetű szlovák napilap az első oldalon számol be arról, hogy a magyarországi Szülőföld Alapból juttatott 16 millió forintos támogatásnak köszönhetően két hónappal sikerült elodázni az egyetemet fenyegető veszélyt. Az intézmény az idén húszmillió koronával kevesebb szlovák állami támogatásban részesül, mint korábban, az előző kormány alatt. Albert Sándor rektor egyelőre hasztalan kilincsel a szlovák oktatási tárcánál, s nem segített a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Dusan Caplovic sem, aki szerint a Selye János Egyetemen jelentkező finanszírozási probléma nem egyedülálló, mert az oktatási tárca a humán irányzatú intézményeket általában mostohábban kezeli. A lap kommentárt is szentel a kérdésnek, s felveti: lehet, hogy mindez a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) delegálta oktatási miniszter bosszúja, vagy csak egyszerűen pechje van a magyar egyetemnek, mert humán irányzatú? Megállapítja: a kormány hozzáállásában egyfajta ,,politikai üzenet" mindenképpen látszik. A jelenlegi koalíciós kormány, nevezetesen az SNS így nyilvánítja ki, hogy eleve ellenezte a révkomáromi magyar egyetem létrehozását, ezért aztán most sem kényezteti. ,,A kiszáradt pozsonyi forrás helyett akadt egy budapesti, így most az SNS hazafiai a változatosság kedvéért csak bámulhatják, hogy a magyarok hogyan mentik ismét a szlovákiai magyarokat, hogy csábítják őket az őshazai identitáshoz" — fogalmaz a lap, amely szerint azonban a szlovák oktatási tárcától elvárható gesztust nem ez a körülmény indokolja, hanem az a tény, hogy a Selye János Egyetem egy olyan ,,létező egyetem, amelynek padsoraiban a Szlovák Köztársaság állampolgárait képezik, ezért a hátrányos elbánást semmi sem indokolja".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2007-08-04: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy
DEMETER MIHÁLY
55. életévében rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2007. augusztus 4-én 11 órakor lesz a közös temető ravatalozóházából.
Nyugodjék békében.
4197788
2007-08-04: Világfigyelő - x:

Európa kapitulált az iszlám előtt

Egy USA-beli iszlámszakértő és történészprofesszor, Bernard Lewis véleménye szerint az európaiak feladták az iszlámosítás elleni harcot. Politikai korrektségre való törekvésük és multikulturális beállítottságuk miatt bizonyos értelemben megalázták önmagukat, és minden téren behódoltak az iszlámnak. ,,Úgy tűnik, a mozlimok nem állnak messze Európa átvételétől" — mondta a Jerusalem Post napilapnak adott interjújában a nyugalmazott professzor, aki 1986-ig a princetoni egyetemen tanított közel-keleti történelmet.