Peking téged vár

2007. augusztus 6., hétfő, Sport
Országos olimpiatörténeti szellemi vetélkedő versenykiírása

A Magyar Olimpiai Akadémia a Magyar Sportszövetséggel és a Pegazus Tours Utazási Irodával együttműködve országos olimpiatörténeti szellemi vetélkedőt hirdet meg.

A vetélkedő célja: az olimpiai eszme terjesztése, népszerűsítése, az olimpiákkal kapcsolatos ismeretek közös feldolgozása, az olimpiák történetében leginkább járatos résztvevők elismerése, ,,ráhangolás" a 2008. évi pekingi játékokra. A vetélkedő témakörei: az ókori olimpiai játékok története, az olimpiai mozgalom, az újkori nyári és téli olimpiai játékok története, a 2008-as pekingi olimpia előkészületei. A kérdések, feladatok tárgyköreinek tervezett arányai: ókori olimpiai játékok 10 százalék, újkori olimpiai mozgalom, játékok magyar vonatkozásai 50 százalék, újkori olimpiai mozgalom, játékok nemzetközi vonatkozásai 30 százalék, a pekingi olimpia előkészületei (helyszínek, program stb.) 10 százalék.

A vetélkedő I. szakasza: egyéni verseny. A résztvevőknek tíz héten át, hetente tíz-tíz, azaz összesen száz kérdésre kell válaszolniuk. A versenyzők feladatai öt héten át totó, a további öt héten kérdés-felelet formájában a Nemzeti Sportban (esetleg más napilap, kerületi lapokban), valamint a Háromszékben is megjelennek (kedd vagy szerda), és a MOB honlapjáról is letölthetők (www.mob.hu). A megoldásokat legkésőbb a következő hétfőig kell nyílt levelezőlapon a Magyar Olimpiai Akadémia címére (1146 Budapest, Istvánmezei út 1—3.) feladni, illetve e-mailen elküldeni (jmaria@mail.hupe.hu).

A helyes válaszok az adott kérdéssor közzétételét követő második hét feladataival együtt — a 9. és 10. hét megfejtései értelemszerűen ,,önállóan" — jelennek meg.

A telitalálatot beküldők közül hetente három-három játékos (sorsolással eldöntve) könyvjutalomban részesül, nevük és lakóhelyük közzétételére — a megfejtésekkel együtt — a MOB honlapján, a Nemzeti Sportban és a feladatokat közzétevő lapokban kerül sor. A jutalomkönyvek a MOB-recepción vehetők át (Magyar Sport Háza, 1146 Budapest, Istvánmezei út 1—3., IV. e., 401. sz.).

II. szakasz: csapatverseny. Az első szakasz eredményei alapján a legjobb 144 versenyző jut tovább. A továbbjutott versenyzők szabadon választva háromfős csapatokat alkotnak. A MOA az elért eredmények az összpontszámok alapján a legjobb nyolc csapatot kiemeli. A nyolc területi döntőben hat-hat csapat vesz részt. A helyszínekre történő besorolást a csapatvezetők sorsolás alapján döntik el a MOA által kijelölt helyen és időpontban.

A nyolc területi döntőben — azonos időpontban — hat-hat háromfős csapat versenyez tovább később kijelölendő helyszíneken.

Az elődöntőkbe minden területi döntőből a győztes csapat kerül be (nyolc csapat). A két elődöntőben négy-négy csapat versenyez, ahonnan az első két-két helyezett jut az országos döntőbe.

A döntőbe jutott négy csapat versengéséből — a televízió nyilvánossága mellett — kerül ki a vetélkedő győztes csapata, s alakul ki a ,,dobogós helyezések" további sorrendje.

A vetélkedőn bárki részt vehet korhatár nélkül, beleértve az országhatáron kívül élőket is.

A vetélkedő lebonyolításának ütemezése:

az első forduló kérdéseinek közzététele: 2007. szeptember

csapatok kialakítása, területi döntők sorsolása: 2008. január

területi döntők: 2008. február

elődöntők: 2008. április

döntő: 2008. június 23. (olimpia napja).

Díjazás:

I. helyezett csapat: utazás Pekingbe (Pegazus Sport Tours Utazási Iroda) + érem, II. helyezett csapat: lausanne-i Olimpiai Múzeum látogatása + érem, III. helyezett csapat: Adidas sportfelszerelés + érem, IV. helyezett csapat: tárgyjutalmak + oklevél. Az elődöntő helyezettjei könyvjutalomban és oklevélben részesülnek. A területi döntőig eljutott csapatok valamennyi tagjának oklevél jár. Az első szakasz fordulóiban a telitalálatosak között három könyvet sorsolunk ki.

Magyar Olimpiai Akadémia

Nemzeti Sportszövetség

Pegazus Sport Tours Kft.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 668
szavazógép
2007-08-06: Sport - Áros Károly:

Győri ETO—Sepsiszentgyörgyi MSC 39—27 (19—13) (Kézilabda)

Csíkszereda, sportcsarnokavató mérkőzés, 1200 néző. Játékvezetők: Halmágyi Zsolt és Kopacz István (mindkettő csíkszeredai). Győr: Pálinger (Herr, Oguntoyová)—Tomori 4, Dokic, Vérten, Mraviková 6, Szegedi 3, Szölö­si, Temes 13, Kovacsics 1, Brădeanu 7, Hornyák 3, Spiridon 2. Edzők: Roth Kálmán és Konkoly Csaba. MSC: Zerkuláné (Stoleru, Ciobotaru)—Seifert 5, Szabó G. 5, Abramiuc 5, Balcan 3, Băeşu 5, Adiaconiţei, Clişu 3, Tompos, Hendrik 1, Szabó N., Molnár, Gâju, Ciobanu. Edzők: Lechner Ferenc, Policsek András.
2007-08-06: Sport - Áros Károly:

Franciaországi felkészülés után (Asztalitenisz)

Újra itthon a Dobolyi Aladár vezette Nagy Mózes Sportklub asztalitenisz-csapata. A kézdeiek a Ruani Mont Saint Aignan asztalitenisz-klub meghívottjaiként tölthettek egy hetet Franciaországban.