Hírsaláta

2009. május 13., szerda, Belföld

ÚJ SZEMÉLYAZONOSSÁGI KÁRTYA. A tulajdonos állampolgársága is szerepelni fog az új személyazonossági kártyán, nem tüntetik fel viszont a szülők keresztnevét — áll a kormány által elfogadott határozatban. A személyazonossági kártyákon továbbra is szerepelni fognak az irat tulajdonosának születési helyére, illetve lakhelyére vonatkozó adatok, valamint a személyi szám. Az eddig kiadott személyazonossági iratok érvényesek maradnak a rajtuk feltüntetett időpontig. (Transindex)

CSÖKKENT A KERESKEDELMIMÉRLEG-HIÁNY. A behozatal 25 százalékos visszaesése miatt majdnem 55 százalékkal mérséklődött Románia kereskedelmi hiánya az idei első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva — derül ki az országos statisztikai intézet hétfőn közzétett adataiból.

MÉRT AZ INSOMAR. Bár megcsappant a népszerűsége, a legtöbben még mindig Traian Băsescu államelnökre szavaznának — derül ki az Insomar legfrissebb felméréséből. Egy április derekán készített közvélemény-kutatás eredménye szerint az államfőre a szavazati joggal rendelkező lakosság 41 százaléka adná a voksát, jelenleg csupán 38 százaléktól kapna újabb mandátumot. A friss felmérésben Băsescut Mircea Geoană és Crin Antonescu követi 20,8, illetve 20,1 százalékkal. Corneliu Vadim Tudorra a válaszolók 8,5, Radu hercegre pedig 6,5 százaléka szavazna. (Hírkereső)

DEMOKRATA NAPIPARANCS. Keltsetek nézeteltéréseket a koalícióban — hangzik egy belső használatra készült körlevélben a napiparancs a Demokrata-Liberális Párt tisztségviselőinek. A magyarázatból kiderül, nem akarják a pártot magát lebontani, csupán sarokba szorítani s állandó fenyegetettség alatt tartani. A párt ismert személyiségei pontosan megértették és teljesítik is a parancsot, és a Geoană vezette politikai alakulatot széthúzó, hatalomvágytól eltelt, eredménytelen pártként mutatják be. Eme elváráshoz igazodva jelentette ki például Monica Macovei: a D-LP nem azért megy Európába, hogy hazudjon, félretájékoztasson, becsapja az EU-t. Traian Ungureanu pedig azt nyilatkozta: ,,miközben az SZDP, az NLP és mások gyűlölnek, mi gondolkodunk". Cristian Preda szerint az SZDP, az NLP és a Nagyrománia Párt nevetségessé teszi az országot Európában. (Gardianul)

LUXUSNYUGDÍJASOK. A legnagyobb nyugdíjuk Romániában a magas rangú bíróknak és ügyészeknek van, ők havi 33 000 lejt is megkapnak, a pilóták követik őket havi 30 000 lejjel, őket meg a nyugdíjosztályokon dolgozó magas rangú tisztviselők 23 000 lejes havi illetménnyel — írja a Cotidianul. A diplomaták 12 300 lejt, a rendőrök 11 500-at, a parlament köztisztviselői 7800 lejt, a képviselők, szenátorok 5800 lejt kapnak. Valamennyiüknek speciális törvények szerint számítják ki nyugdíjukat. Közben az állami átlagnyugdíj nem éri el az 1000 lejt, a legkisebb nyugdíj április 1. óta 300 lej. (Ziare.com)

VOICU ÉS PÁRTJA. Marian Vanghelie kiebrudalta a szocdemek közül Mădălin Voicut, a párt egyik ismert és kritikus tagját, mert bírálni merte a vezetőséget. Voicut több párt, köztük a liberálisok is hívták, de egyelőre saját pártján belüli helyzetét akarja tisztázni s Vanghelie önkényes lépését helyreigazíttatni. (Gardianul)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2009-05-13: Közélet - x:

Kérdések és interpellációk

A készülő új lakástörvény, valamint Románia területfejlesztési stratégiájának jelenlegi helyzetéről intézett kérdést Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Vasile Blaga középítkezési miniszterhez.
2009-05-13: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Minél több magyar EP-képviselőt
Minél többen fogják képviselni az erdélyi magyarságot az Európai Parlamentben, annál nagyobb az esély arra, hogy meg lehessen valósítani az erdélyi magyar közösség által fontosnak tartott célkitűzéseket; ezek között is kiemelkedő jelentőségű az autonómia — mondta tegnap Bukarestben újságíróknak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságnak elnöke. A fideszes politikus a külügyi bizottság delegációját vezeti, amely hivatalos látogatáson tartózkodik Bukarestben. Tegnap a delegáció az RMDSZ székhelyén megbeszélést folytatott Markó Bélával, a szövetség elnökével, Kelemen Hunor ügyvezető elnökkel és Borbély Lászlóval, a képviselőház külügyi bizottságának elnökével.