Kommandói napokMulatság, vetélkedők, sétavonatozás

2007. augusztus 7., kedd, Közélet

A hatodik alkalommal megrendezett kommandói falunapok szombaton délelőtt székelykapu-avatással kezdődtek. A hat méter magas és tizenegy méter széles kaput a kommandói Bede Gábor és a kovásznai Makó Csaba fafaragó készítette. Az ünnepi rendezvényen számos helybeli volt jelen, valamint egypáran a megyei tanács elöljárói és az RMDSZ megyei politikusai közül is. A kétnapos ünnepen számos rendezvényre került sor, volt favágó verseny, sétavonatozás, több koncert, és jelentkezők hiányában elmaradt az asszonycipelés.

Szabó Ilona, a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság aligazgatója és Kocsis Béla, a község polgármestere köszöntötte a falu népét, a székely kaput megáldotta Nagy Zsolt Attila, a szemerjai református egyház segédlelkésze, a nyitóünnepségen közreműködött az uzoni Atlantis fúvószenekar és a kommandói ifjúsági népi tánccsoport. A rendezvény az iskola és a lengőhíd közötti térségben ügyességi vetélkedőkkel folytatódott, közben az iskola előtti fenyőfák árnyékában Bartha Ernő mester ökröket forgatott két nyárson, amelyekből Bige László magyarországi vállalkozó egy-egy adagot felajánlott ingyen minden kommandói lakosnak.

A favágó versenyre négy csapat nevezett be. A versenyzőknek egy vastag rönkből három karikát kellett ,,leszelniük" kézifűrésszel, majd a rönk többi részét motoros láncfűrésszel kellett feldarabolniuk. Ezután az előzőnél valamivel vékonyabb fát kellett fejszével átvágni, majd egy rönkből láncfűrésszel széket készíteni. Az időt mérték, a leggyorsabb Muszkál Dezső és Bálint István volt. Capina- és fejszehajításban Korent Róbert lett az első. Igencsak népszerű volt a fára mászás, mintegy húszan próbálkoztak felkúszni egy kb. 18 méteres faoszlop hegyébe, de ez senkinek sem sikerült, csak a sepsiszentgyörgyi Bács Attila érte el a 14 méteres szintet. Az asszonycipelésre és a kötélhúzásra nem volt jelentkező, viszont fagyinyalásra és üdítőivásra igen. Sétavonatozásra is sor került, még Vajda Lajos, a megyei tanács alelnöke is kipróbálta, milyen élményben lenne részük a Kommandóra látogató turistáknak, ha működne a kisvasút. A szórakoztató műsorok kereté­ben szombaton felléptek a kommandói népi táncosok, a sepsiszentgyörgyi Ida Aerobic, majd a 3+2 koncertje előtt Kristóf Katalin és Milán melegítette be a közönséget. Az óriási tábortűznél a kovásznai Karaván együttes zenéjére bulizott a fiatalság.

Vasárnap is változatos szórakoztató műsorok várták a közönséget. Fellépett az uzoni Atlantis fúvószenekar és mazsorettek, majd székely táncok következtek különböző népi tánccsoportok előadásában. A sepsiszentgyörgyi Ferencz János Tutora együttese síppal, dobbal és mindenféle girbegörbe hangszerrel ejtette bámulatba a többnyire gyermekekből álló közönséget. Volt ügyességi autóverseny, Trabant-felvonulás és tombola, amelyen a boldog nyerteseknek egy köbméter deszkát, egy barkácsgépet, négy lakásbiztosítást és tizenöt Bojtorján-CD-t hozott a szerencse. Az egy köbméter deszkát a 16 éves Veszner Dorottya nyerte meg, aki a magyarországi Barcsról (Somogy megye) jött a Kommandói Napokra. Dorottya a deszkát felajánlotta az önkormányzatnak, hogy készítsenek belőle szemeteskosarakat és egy árnyékszéket, mert úgy látta, hogy ez hiányzott a rendezvény helyszínéről, ezért volt sok ember a bokrok között és annyi szemét szétdobálva. Dorottya lapunknak elmondta: jövőben is eljön a falunapokra, és ha a deszkát nem a kívánsága szerint használják fel, számon fogja kérni a polgármestertől. Este a T. P. C. popegyüttes melegítette a hangulatot a budapesti Bojtorján együttes kiváló koncertje előtt. A rendezvény tűzijátékkal ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-08-07: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Bukovinai származású lány az anyanyelvi táborban (Setétpatak fénye)

Kasler Izabella tanárnő (fotónk) Déváról érkezett a Hatod lábához, a setétpataki anyanyelvi táborba. Nem egymagában jött, tanárnő kollégájával tizenkét dévai gyermeket kalauzolt a tíznapos székelyföldi táborozásra. A tanárnő szociológiát végzett Kolozsvárott, második diplomáját, a szociológia mellé a román nyelv és irodalom szakot távoktatás keretében Brassóban szerzi meg.
2007-08-07: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Băsescu és a székelyek

Időről időre feltűnik a Székelyföldön Traian Băsescu államelnök, s bár nem inkognitóban járkál, mint áldott emlékű Mátyás király Bereckben, e viziták azért ,,hivatalosnak" sem nevezhetőek, hiszen minden alkalommal szinte hangsúlyozza magánemberi minőségét, találkozik ugyan, de nem tart valamire is kötelező összejöveteleket a helyi vezetőkkel.