Hírsaláta

2007. augusztus 7., kedd, Belföld

HARC AZ ORTODOX EGYHÁZON BELÜL ÉS KÍVÜL. Igaz, csak a negyvenegy napos gyász lejárta után választják meg Románia új pátriárkáját, az egyházon belül erős hatalmi harc dúl, ráadásul sokan arról regélnek, hogy az új román főpap kinevezésébe bele akarnak szólni a szabadkőműves páholyok. (România liberă)

LENNE PÉNZ NYUGDÍJEMELÉSRE. Azt állítja Marian Vanghelie, a bukaresti SZDP elnöke, hogy Radu Berceanu miniszterkedése alatt sürgősségi kormányrendelettel 34, a demokratákhoz közel álló céget próbáltak mentesíteni az adó- és járulékhátralékok kifizetése alól, ami mintegy 8,3 millárd euróra rúg. A pénz négy év nyugdíjemelésére lenne elégséges. A főváros pártelnöke biztos benne, hogy a sürgősségi kormányrendeletet a képviselőház visszautasítja. Vanghelie Băsescu közbelépését sürgette ez ügyben. (Realitatea TV)

MENESZTIK A DEMOKRATÁKAT. Több, a munkaügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény igazgatójának leváltását helyezte kilátásba Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. A menesztés oka a hozzáértés és az eredmények hiánya ― mondta a tárcavezető. Újságírói kérdésre válaszolva Păcuraru elmondta: a leváltandó igazgatók egy része a Demokrata Párt támogatását élvezte. (Mediafax)

TĂRICEANU BOSSZÚJA. Radu Berceanu volt szállításügyi miniszter szerint a kormány olyan rendeletet adott ki, amely kizárja, hogy a román vállalatok vagy azok szövetsége autópálya-szakaszokat építhessen meg. A rendelet által szabályozott építkezések értéke meghaladja a hárommilliárd eurót, a határozat pedig ,,egyértelműen bizonyos külföldi vállalatoknak szól", hiszen a tenderfüzetek ,,kolosszális feltételeket" írnak elő, amelyeket csak a külföldi cégek tudnak teljesíteni. A tenderfüzet szerint az autópálya-építésre pályázó vállalatoknak nyolc év tapasztalattal kell rendelkezniük, az elmúlt ötévi üzleti forgalmuknak meg kell haladnia a 200 millió eurót. Emellett előírják, hogy a vállalatoknak az elmúlt öt évben évente legalább ötmillió köbméter földet kellett kivájniuk. A volt szállításügyi miniszter szerint a kormányrendelet gyakorlatilag azt üzeni a román vállalatoknak, hogy menjenek el az országból. Még hozzátette: a kormányfő a Paco és az Euroconstruct vállalatok ellen harcol, amelyek tulajdonosai közel állnak Traian Băsescuhoz. (Mediafax)

MIT NEM KÉRNEK? Lavinia Şandru, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának alelnöke szerint az EP-választásokra összegyűjtött aláírások immár nem érvényesek, és a kormánynak új rendeletet kellene kiadnia a választás megszervezéséről. A képviselőnő arra kéri Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt és a kormányt, rendeletben szögezze le az európai parlamenti választások időpontját, valamint a jelöltlisták mellett benyújtott aláíráslista mintáját. Şandru szerint a listák azért nem érvényesek, mert nem a jelöltnévsorral együtt nyújtották be, és mert a kormány az EP-választások elhalasztásáról rendelkező határozatban törölte a korábbi rendelet előírásait, amely a listák mintáját is tartalmazta. (Mediafax)

JÓ ÜZLET A REPCETERMESZTÉS. A repcetermesztésben hektáronként ötvenszázalékos nyereség kecsegteti a gazdá­kat ― adta hírül a Cotidianul napilap. A mezőgazdaság ezen ágának gyors felfutását azzal magyarázzák a szakértők, hogy nagy a külföldi és belföldi kereslet a biodízel iránt, amelynek alapanyaga a repce. Hektáronként 3,5―4 tonna termést is be lehet gyűjteni, miközben a repce tonnánkénti ára eléri a 300―310 eurót. Számítások szerint egy hektár megművelése 700 dollárba kerül, a termés eladásából pedig akár 1085 dollár is ütheti a termelő markát. Ez 50 százalékos profitot jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?







eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2007-08-07: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Kenyérdrágulás: nem csak aszály miatt
A kenyér árának emelkedése a felzárkózási folyamat része is, nem csupán az aszály hatása — jelentette ki tegnap Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke. ,,Nem hiszem, hogy csak az aszály miatt drágul a kenyér. Szerintem ez egy felzárkózási folyamat is, hiszen nem maradhat négyszer-ötször olcsóbb az európai uniós átlagárnál" — fejtette ki Isărescu.
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Csáky a kisebbségek nyelvi jogairól kérdezi a szlovák kormányfőt

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Párjának (MKP) elnöke arra készül, hogy a szlovák parlament legközelebbi ülésén interpelláció keretében megkérdezi Robert Fico miniszterelnököt, hatályosnak tekinti-e a szlovákiai kisebbségek nyelvi jogait biztosító honi és nemzetközi törvényeket vagy sem.