Csáky a kisebbségek nyelvi jogairól kérdezi a szlovák kormányfőt

2007. augusztus 7., kedd, Világfigyelő

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Párjának (MKP) elnöke arra készül, hogy a szlovák parlament legközelebbi ülésén interpelláció keretében megkérdezi Robert Fico miniszterelnököt, hatályosnak tekinti-e a szlovákiai kisebbségek nyelvi jogait biztosító honi és nemzetközi törvényeket vagy sem.

Csáky azért szánta el magát erre a lépésre, mert Fico a múlt héten a Matica Slovenská hazafias kulturális intézménynél tett látogatása során olyan kijelentést tett, mely szerint Szlovákiában igenis meg fogják követelni, hogy a hivatalos érintkezésben az egész ország területére kiterjedő hatállyal ,,kivétel nélkül" a szlovák államnyelvet használják.

Az MTI-nek nyilatkozó Csáky szerint ,,a kormányfő vagy nem ismeri saját országának ― egykor általa is megszavazott ― törvényeit, vagy szándékosan akar félelmet kelteni a nemzeti kisebbségek soraiban, amelyek anyanyelvi jogait honi és nemzetközi erejű jogszabályok védik".

,,Attól tartok, hogy a miniszterelnökre a Matica Slovenská falai közt túlságosan mélyen hatott a hely szelleme, amikor a nemzetiségek hatályos nyelvi jogainak megvonásával kecsegtette vendéglátóit, azt ígérve, hogy az államigazgatás és a polgár érintkezésében »kivétel nélkül« minden polgárt a szlovák államnyelv használatára fognak kötelezni. A »kivétel nélkül« minden nem szlovák anyanyelvű polgárban rossz érzéseket kelt, mert a kilencvenes évek nyelvháborújának indulatait idézi, amely végső soron foganat nélkül maradt, s mi, nemzeti kisebbségek igenis olyan anyanyelv-használati jogokat küzdöttünk ki magunknak, amelyek biztosítják, hogy mindenütt, ahol a nem szlovák anyanyelvű polgárok statisztikai lélekszáma eléri a 20 százalékot, a közéletben a hivatalos érintkezéseink során is értekezhetünk az anyanyelvükön" ― mondta Csáky, hozzátéve, hogy Szlovákia többnemzetiségű ország, ahol a félmilliónál népesebb magyar közösségen kívül más nemzetiségek is élnek.

,,Ugyanakkor az európai regionális vagy kisebbségi nyelvekről rendelkező, Szlovákiában is ratifikált európai charta is garantálja, hogy a közéletben, az egészségügyben, a nyilvánosság előtt és kivált a hivatalos nyelvhasználatban is érvényesíthessük ezen nyelvi jogainkat" ― mondta a szlovákiai magyar pártvezető, aki sajtóközleményben is nyilvánosságra hozta szándékát, miszerint a törvényhozásban számon kéri majd Robert Ficón, ,,milyen alapon merészeli a kormányfő szerepében, közszereplése során azt állítani, hogy a hivatalos érintkezésben kizárólag a szlovák nyelv alkalmazható".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-08-07: Belföld - x:

Hírsaláta

HARC AZ ORTODOX EGYHÁZON BELÜL ÉS KÍVÜL. Igaz, csak a negyvenegy napos gyász lejárta után választják meg Románia új pátriárkáját, az egyházon belül erős hatalmi harc dúl, ráadásul sokan arról regélnek, hogy az új román főpap kinevezésébe bele akarnak szólni a szabadkőműves páholyok. (România liberă)
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Hirosimában az atombomba-támadásra emlékeztek

Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta tegnap Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában az amerikai atombomba ledobásának 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.