Hírsaláta

2007. augusztus 8., szerda, Belföld

DRÁGA VILÁGJÁRÁS. Bogdan Olteanunak és kíséretének (Az RMDSZ-t Kelemen Hunor képviselte) mexikói és chilei hivatalos látogatása több mint 55 000 euróval terhelte meg a parlament költségvetését ― írja a România liberă.

TOVÁBB NŐNEK AZ ÁRAK. A zöldségek és gyümölcsök ára újabb 50 százalékkal emelkedhet az őszig ― véli a Gândul.

NAGY PÉNZT HOZNAK AZ INGATLANOK. Elképesztő méreteket öltöttek az ingatlanárak Bukarestben. A Primăverii negyedben újonnan épített négyemeletes bérházban egy 280 négyzetméteres luxuslakás kétmillió euróba kerül. (Adevărul)

EGY CIPŐBEN. A határ mentén a román―magyar kapcsolatok ígéretesen alakulnak, a kilencvenes években egymástól gazdaságilag óriási távolságra lévő két ország helyzete kezd kiegyenlítődni ― írja a România liberă ―, ma már a románok járnak szórakozni és bevásárolni Magyarországra, és magyar vendégmunkások dolgoznak Aradon.

KISZÁMÍTHATATLAN PÉNZÜGYÉR. Nemigen találnak magyarázatot Sebastian Vlădescu pénzügyi államtitkár bejelentésére, majd annak tagadására, hogy az új nyugdíjtörvény bevezetése miatt lemond. A liberálisok a legnevetségesebb megoldást választották a kényes helyzet kezelésére, sajtóközleményben hozták az újságok, tévék tudomására, hogy Vlădescu nem tagja pártjuknak. Arról, hogy aggodalmai valósak-e vagy sem, egy szót sem ejtettek. (Adevărul)

VAN PÉNZ NYUGDÍJEMELÉSRE. Nem okoz problémát a nemzetgazdaságnak a nyugdíjemelés, mivel a fizetések arányosan nőnek a nyugdíjakkal, ami szinten tartja a társadalombiztosítási kiadásokat ― számolt be Mugur Isărescu, a Nemzeti Bank elnöke. A bankár szerint jövőre meglepetésszerűen azzal lehet számolni, hogy a magas bérek társadalombiztosítási fölösleget produkálnak. Ez a költségvetési plusz elérheti akár a félmilliárd eurót is. (Nyugati Jelen)

OLTÁS DISZNÓKNAK. Az Európai Bizottság egymillió védőoltást küld Romániának a sertéspestis ellen, hogy megszüntessék a Temes megyei Csene község állatfarmján felfedezett sertéspestisgócot. (Adevărul)

AZ ELSŐ. A Szabadság tudósítása szerint első alkalommal szolgáltattak vissza magánszemélynek nagy és fontos épületet Kolozsváron. A Majális utcában levő épületet eddig a Babeş―Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Kara használta, s Mikó Lőrinc unitárius egyházi tanácsos tizenkét évig küzdött különböző fórumokon azért, hogy birtokba vehesse örökségét. Ilyen méretű, értékű és fontosságú épületet eddig csak egyházaknak adtak vissza. A pszichológia kar kialkudta, hogy az egyetemi év és a felvételik lejártáig még maradhasson.

PĂCURARU TAKARÉKOSKODNA. Elbocsátana állásából 120 000 közalkalmazottat Paul Păcuraru munkaügyi miniszter, s ezzel 700 millió eurót spórolhatna az államkasszának. Păcuraru egy másik elképzelése a végkielégítés felszámolása. Emlékeztetett: miközben egyes cégek nem találnak munkaerőt, addig máshonnan az elbocsátottaknak pénzt juttat az állam. Ezt a juttatást eltörölnék, és gondoskodnának az elbocsátottak átirányításáról a munkaerőhiányban szenvedő cégekhez. (Realitatea tévé)

AZ ÚTÉPÍTÉS A POLITIKA ESZKÖZE. A Román Akadémiai Társaság jelentése szerint a közlekedési nagyberuházások a politikai vezetők népszerűségét hivatottak szolgálni. A látványosnak ható projektek nem társulnak a közlekedés valós problémáinak és szükségleteinek ismeretével. A társaság szerint a romániai közlekedés még mindig alulfinanszírozott ágazat, ugyanakkor a fő problémát nem a pénzforrás, hanem a rosszul átgondolt projektmenedzsment, a humánerőforrás-migráció, a politikai belejátszások és általában véve a közlekedés fizetésképtelensége jelenti. (Hotnews)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1485
szavazógép
2007-08-08: Közélet - Farcádi Botond:

Jégpályáról álmodtam... (Jegyzet)

Fedett műjégpálya építését tervezi a sepsiszentgyörgyi városháza. Az ötlet minden bizonnyal tetszetős, jégpályára pedig kétségtelenül szüksége van a városnak, valahogy mégis olyan álom-szaga van az elképzelésnek.
2007-08-08: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Ítéletidő az ország keleti részén
Tegnapra virradóra és a nap folyamán az ország keleti részén több megyében felhőszakadások voltak. Konstanca megyében néhol 80 liter csapadék hullott egy négyzetméterre, de sok kár keletkezett Suceava és Vaslui megyében is. A tengerparton a leginkább Costineşti-et, Neptunt és Saturnot érintette a vihar. Több moldvai megyében és Dobrudzsában házak százai, hidak estek áldozatul a heves áradásoknak, több országutat és nemzetközi utat ideiglenesen le kellet zárni. Egy ember meghalt, több ház villámcsapás következtében leégett. Tizenhárom megyét fenyeget árvíz továbbra is.