Kilakoltatatás Hebronban

2007. augusztus 8., szerda, Világfigyelő
Több száz izraeli rendőr lakoltatott ki tegnap zsidó telepeseket két törvénytelenül elfoglalt házból a ciszjordániai Hebronban.

A rendőrök, akik 3000 fős katonai támogatást is kaptak, láncfűrészekkel, drótvágókkal és kalapácsokkal felszerelkezve rohamozták meg a bibliai település régi piacterén lévő két épületet, amelyet az ingatlanbitorló két telepes család mellett több száz zsidó szélsőséges fiatal is igyekezett védeni velük szemben. A zsidó szélsőségesek köveket dobáltak az egyenruhások felé, és cementport, vizet, olajat is öntöttek rájuk. A rendőrök áttörték a megerősített ajtókat, és egyenként vezették ki az ellenállókat a két épületből. A keddi izraeli sajtó nagy teret szentelt a hadvezetés aggodalmainak. A parancsnokok attól tartanak, hogy a megszállt területek kiürítését ellenző ortodox rabbik és ultranacionalista képviselők befolyása a fiatal vallásos katonákra egyre növekszik. Több rabbi is kérte a katonákat, hogy tagadják meg a kilakoltatási parancsot. A Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron rendre színtere a zsidók és palesztinok közötti ellenségeskedésnek. A városban mintegy félezer zsidó telepes él szigorúan őrzött enklávékban 160 000 palesztin között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-08-08: Világfigyelő - x:

A bunyevác nyelv oktatása ellen tiltakoznak a horvátok

Választható tantárgy lesz a zömében Bácskában, de Magyarországon is élő horvát népcsoport, a bunyevácok nyelve a szerbiai általános iskolák első és második osztályában a szeptemberben kezdődő új tanévben, s ez ellen élesen tiltakozik a legjelentősebb szerbiai horvát párt, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége.
2007-08-08: Világfigyelő - x:

Bontják a budai Skálát

Ünnepélyes keretek között távolították el a Budai Skála épületének homlokzatáról az áruház emblémáját kedden, ezzel kezdetét vette az épület bontása, és a helyén a 35 milliárd forintos befektetést jelentő Újbuda központ kialakítása.