Hírbörze

2007. augusztus 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Helyi termékeket a nagyáruházakba

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére idén a cégek toplistája keretében díjazzák azokat a nagyáruházakat, amelyek helyi cégek termékeit és szolgáltatásait forgalmazzák. A kamara értesítése szerint négy áruházlánc érdekelt az akcióban, amelynek célja nem csak a helyi termékek és szolgáltatások helyzetbe hozása, hanem a vásárlók figyelmének a felkeltése is a termékek és szolgáltatások iránt.

Rendelhető toplista

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója előkészítése során a kamara felkérte a megye fontosabb településeinek elöljáróit, hogy rendeljenek az intézmény által összeállított legutóbbi toplista katalógusából. A sikeres helyi cégek promóciója révén a rendkívül alacsony szintű külföldi beruházások fellendítését szeretnék elérni.

Bankbemutató

A kamara csütörtöki üzletemberklubjának vendégei 17 órától az Eximbank brassói fiókjának képviselői. Témakörök: a lejben folyósított beruházási hitelek kamatának kompenzációja, a kis- és közepes vállalkozások kedvezményes hitellehetőségei, hitelgaranciák, exportőröknek elérhető banki termékek és szolgáltatások.

Repülőtérprojekt

A kamara a vidombáki repülőtér építési jogát elnyerő kanadai Intelcan céggel együttműködve találkozót kezdeményezett a Légiellenőrzési Hatóságnál annak érdekében, hogy meghatározzák a repülőtér építésében részt venni kívánó beszállítók feltételrendszerét. A Brassó megyei hatóság értesítése szerint a repülőtér építkezési munkálatai szeptemberben kezdődhetnek. A kamara úgy számítja, hogy 2009-re az áru-, 2010-re pedig a személyforgalom is beindul az új repülőtéren.

Visszaigényelhető áfa

Augusztustól a MOL Románia a Tax Back Internationallel közösen beindította az áfa-visszaigénylési programot azon MOL-üzemanyagkártyával rendelkező ügyfelek számára, akik szolgálati ügyben külföldre utaznak — áll az olajcég sajtóközleményében. A MOL által kibocsátott üzemanyagkártyákat jelenleg Magyarországon lehet kifizetésre használni, a jövőben pedig Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában is. Magyarország esetében az üzemanyagkártyás ügyfelek utazási költségeiknek mintegy 20—25 százalékát (ezen intervallumban mozog az áfa értéke) igényelhetik vissza. Az áfát továbbá mintegy harmincöt országban — ideértve az összes EU-s országot — lehet visszaigényelni, ez legfeljebb a költségek 25 százaléka.

Per szabályozott árak miatt

Pert indított a washingtoni választott bíróságon a magyar állam ellen a hatósági erőműár múlt év végi magyarországi bevezetése miatt a Tiszai Erőmű tulajdonosa, az amerikai AES — tudta meg a Népszabadság. A cég számításai alapján az új szabályok idén mintegy ötmilliárdos kiesést okoznak számára a korábbi, a hosszú távú áramvásárlási megállapodásban szereplő tarifához képest. A választott bíróságon az elmaradt haszon összegét szeretnék visszaperelni, kamatokkal együtt. Az értesülést a vállalat nem kommentálta. Az AES immár a második befektető az 1995-96-os nagy energiaprivatizátorok közül, amely a hatósági erőműár miatt bírósághoz fordul. Júniusban a Dunamenti Erőmű francia-belga gazdája, az Electrabel-Suez nyújtott be hasonló bírósági keresetet, évi mintegy hétmilliárd forintos veszteségének megtérítését követelve. Kuhl Tibor, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója megerősítette, hogy bírósági eljárást kezdeményeztek, de beadványukban nemcsak a hatósági árakat vitatják, hanem számos vitás pontra is kitérnek, például felvetették az MVM-mel kötött hosszú távú megállapodások újratárgyalásának kérdését is. A Népszabadság megemlíti, hogy bár állításuk szerint az erőművek nem egyeztetnek az ügyben, a két beadvány között „kísérteties" a tartalmi, illetve időbeli egybeesés. A többi privatizált erőmű ugyanakkor valóban nem él a per lehetőségével. Valaska József, a német RWE érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű vezetője például úgy nyilatkozott, hogy valóban hátrányosan érinti őket a hatósági erőműtarifa bevezetése, de jogi ellenlépés „egyelőre nincs napirenden".

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2007-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Nettó befizetők vagyunk (Európai Unió)

Féléves uniós tagsága alatt több mint 200 millió euróval kevesebbet kapott Románia az Európai Uniótól, mint amennyit tagdíjként befizetett. A bejött pénz még az előcsatlakozási programok hozadéka, a csatlakozás után felhasználható strukturális alapokból eddig egy centet sem sikerült lehívni.
2007-08-08: Gazdaság - Iochom István:

Băsescu Kézdivásárhelyen kávézott

A péntek este megyénkbe érkezett államfő vasárnap délután Hargita megye felé vette útját, ahol Csíkszeredában a városnapokon volt jelen. Hétfőn Bákó megyében részt vett az első világháború katonai emlékhelyein — Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja, Ojtoz — tartott ünnepségeken az események kilencvenesztendős évfordulóján.