Európai UnióNettó befizetők vagyunk

2007. augusztus 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Féléves uniós tagsága alatt több mint 200 millió euróval kevesebbet kapott Románia az Európai Uniótól, mint amennyit tagdíjként befizetett. A bejött pénz még az előcsatlakozási programok hozadéka, a csatlakozás után felhasználható strukturális alapokból eddig egy centet sem sikerült lehívni.

A pénzügyminisztérium illetékese szerint az idénre tervezett uniós pénzek alig hatodát sikerült lehívni, ez mintegy 330 millió euró, miközben a tagdíjként befizetett összeg eléri az 535 milliót. Ştefan Ciobanu pénzügyminisztériumi igazgató szerint a bejött összeg tulajdonképpen az előcsatlakozási programok hozadéka, hiszen a Phare révén 155,7 millió, az Ispa révén 73,7 millió, míg a Sapard révén 101 millió euró érkezett az országba. Strukturális alapból a csatlakozás utáni első évben 1,2 milliárd euró áll rendelkezésre, ebből előreláthatólag év végéig nem tudunk elkölteni egyetlen centet sem. A Cotidianul által idézett illetékes szerint legfennebb leszerződni lehet ebből az összegből, hiszen a pályázatokat csak augusztus-szeptember folyamán hirdetik meg. A tervek benyújtása és elbírálása további hónapokat vesz igénybe, így leghamarabb decemberre várják az első szerződések aláírását.

A pénz egyébként nem vész el, hiszen 2010-ig az úgynevezett n+3-as finanszírozás van érvényben, vagyis a terv elfogadásától a pályázónak még három év áll rendelkezésére, hogy benyújtsa a kifizetési bizonylatokat. Az Európai Bizottság ugyanakkor a strukturális alapokon kívül egyfajta előleget tud biztosítani idén a projektek előkészítésére. Ez mintegy 400 millió eurós tétel. Ugyanakkor az illetékes szerint év végéig összesen 700 millió előcsatlakozási támogatást tudunk felhasználni.

A központi régióban augusztus 24-én mutatják be a 2007—2013-ra vonatkozó, az unió által elfogadott Nemzeti Vidékfejlesztési Tervet. A gyulafehérvári bemutatón jelen lesz a mezőgazdasági miniszter és szakállamtitkár, valamint a vidékfejlesztési ügynökség vezérigazgatója, meghívót pedig az érintett intézmények, valamint az önkormányzatok képviselői kaptak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2007-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hátrányos helyzetben a megye (Kisrészvényesek kinyújtott tenyérrel)

A központi részvényes-nyilvántartó augusztus elsejétől lehetővé tette, hogy a részvényeiket eladni kívánóknak ne kelljen hosszú kilométereket utazniuk vagy hónapokat igénylő postai úton kikérniük a kötelező kivonatot és bizalmas kódszámokat: az országban százötvenegy helyen (a nyilvántartó egységeinél és már a brókercégeknél is) kiadják a bizonylatot.
2007-08-08: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Helyi termékeket a nagyáruházakba
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére idén a cégek toplistája keretében díjazzák azokat a nagyáruházakat, amelyek helyi cégek termékeit és szolgáltatásait forgalmazzák. A kamara értesítése szerint négy áruházlánc érdekelt az akcióban, amelynek célja nem csak a helyi termékek és szolgáltatások helyzetbe hozása, hanem a vásárlók figyelmének a felkeltése is a termékek és szolgáltatások iránt.