Kétszázhuszonöt éves a pétervári Bronzlovas

2007. augusztus 8., szerda, Magazin

Kétszázhuszonöt éve, 1782. augusztus 7-én avatták fel Pétervárott Nagy Péter cár lovas szobrát, a város jelképévé vált Bronzlovast (oroszul Mednij Vszadnyik).

Az emlékművet az 1762—1796 között uralkodó II. Katalin cárnő emeltette, aki szintén kiérdemelte a Nagy titulust. A felvilágosult abszolutista Katalin reformokkal próbálta segíteni a polgári viszonyok kifejlődését, ám a divatos eszmékkel inkább csak kokettált, ha úgy adódott, a reformintézkedéseket a hatalmi érdekek pillanatok alatt porrá zúzták. Ugyanakkor uralkodása alatt indult virágzásnak az orosz kultúra, ekkor alapították a világhírű orosz balettet, a moszkvai Nagy Színházat, új építészeti arculatot kapott Pétervár, megszülettek az első orosz operák, s jelentős irodalmi alkotások jöttek létre.

Katalin — állítólag Diderot tanácsára — Pétervárra hívta Étienne-Maurice Falconet francia szobrászt, hogy hatalmas lovas szobrot állítson I. Péternek. A párizsi mester megérkezése után Oroszország történetét, elsősorban Péter korát kezdte tanulmányozni. Tűnődéseit így fogalmazta meg Diderot-hoz írt levelében: ,,Ha csupán a harcost örökítem meg, semmiben sem hangsúlyozom kiemelkedő képességeit. Mindennél nehezebb az emberek számára a honalapító, a törvényhozó, az országát felemelő személyiséget ábrázolni." A művész műtermét a Néva sugárúton rendezték be, ahol sokat gyötrődött a ló és lovasa megformálásán, még olyan részleteken is, hogy milyen ruhát adjon Péterre, akit végül a volgai hajósok ingébe öltöztetett. A lovas babérkoszorúval ékesített fejének megformálása sokáig nem sikerült, azt végül Péter halotti maszkja alapján Falconet tanítványa, a 18 éves Marie-Anne Collot készítette el (őt ezért II. Katalin 10 000 lírával jutalmazta, a Művészeti Akadémia pedig a tagjai közé választotta). Sok tépelődést, vitát váltott ki az az elgondolás is, hogy a ló patái alatt kígyó — a gonoszság és irigység allegóriája — tekeregjen, ebbe fenntartásai ellenére végül a cárnő is beletörődött.

Így készült éveken keresztül a szobor, melynek bronzba öntéséhez tízezer pud bronz (1 pud 16,38 kg) és 250 pud vas kellett. (Az első öntés közben a forma megrepedt, és a kiömlő forró fém tüzet okozott; a formát is újra el kellett készíteni.) Alapzatnak a művész egy hatalmas gránittömböt képzelt el, az 1600 tonnás követ Finnországból emelők, csigák, görgők segítségével szállították a Néváig, majd bárkán Pétervárig, ahol Falconet lendületes formát adott neki. (Érdekesség, hogy mozgatásához sem állatot, sem gépet nem vettek igénybe, sokak szerint ez a legnagyobb kő, amelyet ember valaha is megmozdított.)

A szoboravatásra sokezres népünnepély keretében, a preobrazsenszkojei és szemjonovszkojei gárdaezred előtt, II. Katalin jelenlétében a Néva-parti Szenátus téren (ma Dekabristák tere) került sor 1782. augusztus 7-én, Nagy Péter trónra lépésének 100. évfordulóján. Az emlékművön tizenhat évet dolgozó Falconet nem volt jelen: összeveszett Katalinnal, ráadásul pazarlással is megvádolták, ezért hazautazott Párizsba. A hatalmas termetű lovas meredek hegyre törtető szilaj paripán ül, mely eltapossa az őt feltartóztatni akaró kígyót — a szobor hat, a talapzat további hét méter magas, így az emlékmű 13 méter magasan tornyosul a szemlélő fölé. A talapzatba lakonikus szöveget véstek: I. Péternek II. Katalin, az 1782. esztendőben.

Péter lovas szobra az általa 1703-ban alapított város örök szimbólumává vált, nevét Puskin 1833-ban született és igen gyorsan népszerűvé vált, Bronzlovas című poémájáról kapta. Egy XIX. századi legenda szerint, amíg a Bronzlovas áll, idegen hatalom nem foglalhatja el a várost, így azt a második világháborúban, Leningrád 900 napos ostroma alatt sem bontották le, mindössze homokzsákokkal és faépítménnyel álcázták — és sértetlenül élte túl a blokádot.

Máté István

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-08-08: Magazin - x:

Házaspár strázsál a Buckingham-palota előtt

Először őrzi házaspár a brit uralkodó nyugalmát a londoni Buckingham-palota előtt.
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsikőröspatakon is építkeznek

Vakáció csak annak van, aki időt tud szakítani rá. Sepsikőröspatakon állandó jelleggel akad valamilyen munka. Alig rendeződött az ivóvízhiány szülte gond, ha lassan is, de végre az utolsó simításokat végzi a Waldek cég azon a közösségi célokat szolgáló központi épületen (képünk), amelyben helyet kap az orvosi rendelő, a fogászat, a gyógyszertár és a sikeresen működő diakóniai szolgálat székhelye.